Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Poslanci schválili přímou volbu prezidenta, změna jmenování členů bankovní rady ČNB neprošla

Poslanci schválili přímou volbu prezidenta, změna jmenování členů bankovní rady ČNB neprošla

14.12.2011 12:09
Autor: ČTK

Sněmovna dnes schválila ústavní novelu, která zavádí přímou volbu prezidenta. Předlohu podpořili poslanci ze všech stran v dolní komoře kromě komunistů, kteří se hlasování zdrželi. Novela je nyní v rukou Senátu, v němž má většinu opoziční ČSSD. Pokud bude platit, obyvatelé by měli vybírat přespříští rok už nástupce nynější hlavy státu Václava Klause.

Sporný návrh na změnu způsobu jmenování členů bankovní rady České národní banky ve sněmovně neprošel. Se svými pozměňovacími návrhy neuspěli ani komunisté.

ČSSD si po hlasování o pozměňovacích návrzích vzala hodinovou pauzu na jednání klubu. Na něm rozhodovala, jak se k ústavní předloze v závěrečném hlasování postaví. Jednají i další poslanecké kluby. Jednání sněmovny bude pokračovat zhruba v 11:50, bude závěrečné hlasování o ústavní předloze.

Sociální demokraté uspěli s návrhem, který se týká omezení prezidentovy pravomoci rozhodnout o nezahájení nebo přerušení trestního stíhání. Nutný by byl podpis premiéra nebo pověřeného ministra. Jen na dobu výkonu funkce by byla podle dalšího úspěšného návrhu ČSSD omezena prezidentova imunita.

Pro jmenování bankovní rady ČSSD nabízela dvě možnosti - byl by nutný podpis premiéra, nebo souhlas Senátu. Koalice to odmítla. Komunisté neuspěli se svým návrhem, aby prezident mohl jmenovat radu centrální banky jen po souhlasu sněmovny.

Poslanci zamítli i další návrhy KSČM, které se týkaly jmenování prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, jmenování a odvolávání předsedy a místopředsedů Ústavního soudu a vyhlašování referenda a jeho výsledků.

Právě návrh na změnu jmenování bankovní rady vyvolal v diskusi slovní přestřelku mezi koalicí a ČSSD. Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že jde ze strany sociální demokracie o záminku, aby ústavní zákon zamítla v Senátu, v němž má většinu. "Sociální demokracie žádnou přímou volbu nechce," řekl Nečas, který označil postoj ČSSD za nechutný a pokrytecký boj. Podobně jako Nečas se vyjádřil i Viktor Paggio (VV).

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale poukázal na to, že má centrální banka rozsáhlé pravomoci a není možné, aby její bankovní radu jmenoval jeden člověk, tedy prezident. Změna by byla pojistkou nezávislosti České národní banky a protikorupčním opatřením, uvedl. Sobotka zároveň zdůraznil, že ČSSD se snaží o zavedení přímé volby už téměř dvě desetiletí.

Kritika ze strany poslanců ČSSD na adresu centrální banky pobouřila ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). "Máme jednoho z nejlepších regulátorů v Evropě. Přestaňte ho, k čertu, napadat," prohlásil.

Změna ve jmenování bankovní rady je zbytečná také podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Současná praxe podle něho nečiní problémy.

Sociální demokraté zdůrazňovali, že od některých svých pozměňovacích návrhů ustoupili a vůbec je nepodali. Týkaly se prodloužení funkčního období prezidenta z pěti na šest let a možnosti odvolat ho v referendu.


Váš názor
  •  
    14.12.2011 13:01

    Takže Klaus bude moct být znovu zvolen. Já miluju ty jeho cestopisy, jsou tak oduševnělé tak vtipné a zajímavé. A jeho postoj k financím je tak vysoce korektní ba přímo profesionální. Je to prostě žijící bůh.
    Homo
    •  
      14.12.2011 13:39

      No to snad ne, pán profesor už má dvě volební období za sebou, ne? Ale zase je fakt, že my a vůbec celá Eu budeme bez něj naprosto ztraceni!
      Safrik
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:18Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data