Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Až jih přestane recyklovat německé přebytky ...

Až jih přestane recyklovat německé přebytky ...

16.12.2011 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Německo dosáhlo minulý rok přebytku běžného účtu ve výši 5,7 % HDP, což je dokonce více než 5,2% přebytek dosažený Čínou. Tyto přebytky musí být někde ve zbytku světa recyklovány – neznamenají nic jiného, než přebytek úspor nad domácími investicemi. Země, která má přebytek běžného účtu, musí z definice hromadit zahraniční aktiva a tak zvětšovat mezinárodní ekonomické problémy. Čína většinu svých úspor recykluje nákupem amerických aktiv, což se projevuje zejména růstem jejích měnových rezerv. To vedlo v posledních deseti letech k obrovské poptávce po amerických vládních dluhopisech a k poklesu jejich výnosů na mimořádně nízké úrovně. Poslední pokusy o vyřešení problémů v Evropě tak nebudou úspěšné, protože se vůbec nezabývají tím, jak bude německý přebytek recyklován, když jih Evropy směřuje k fiskální konsolidaci.

Vedení eurozóny možná sní o tom, že německý přebytek klesne sám o sobě. Ve skutečnosti ale existují jen dva způsoby, jak k tomu může dojít. Buď klesnou německé exporty relativně k importům, nebo vzrostou dovozy relativně k vývozům. Pokud jih Evropy klesne do recese, pravděpodobně se naplní první možnost. Druhá se naplní, bude-li Německo souhlasit s podporou domácí poptávky nad úroveň, které jsme byli svědky v minulých letech. Pokud ale poptávka vzroste, je pravděpodobné, že se zvýší i inflace. Pro eurozónu jako celek by to bylo pozitivní: Nižší růst mezd na jihu doprovázený vyšším růstem v Německu a dalších zemích na severu by umožnil posun v konkurenceschopnosti a nehrozila by celková deflace. Není ale jasné, zda Německo s jeho odporem k inflaci na toto řešení přistoupí.

A co se přijde, pokud nenastane ani jeden scénář? Němci mohou investovat mimo Evropu, ale poslední roky ukázaly, že své investice nejraději drží v eurozóně. Pokud však jih Evropy nebude dále vydávat velký objem vládních dluhopisů, možná uvidíme německé korporace, jak ve Španělsku, Portugalsku nebo Řecku staví nové továrny. Podobně mohou jít nadbytečné německé úspory do tamních nemovitostí, nebo v horším případě do nějakých nově vytvořených pochybných cenných papírů. I v případě, že země eurozóny dosáhnou fiskální spásy, stále mohou podléhat ekonomickým a finančním krizím. Dokud německý přebytek běžného účtu neklesne, bude riziko opakovaných krizí velmi vysoké.


Uvedené je výtahem z „Why the eurozone deal will fail“ od Stephena Kinga, hlavního ekonoma HSBC.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  • Evropska narodnost
    16.12.2011 9:46

    Maji to proste dobre vymyslene - nemci. Prvni krok byl zajistit si vysoky pritok penez. To se jim povedlo z vychodni Evropy (s nama jsou urcite moc spokojeni). Pak zavest spolecnou menu a donutit tim mene vykonne ekonomiky ke kolabsu (nulova inflace, nemoznost zmeny kurzu,..). Prevzit jejich hospodarstvi (firmy, pozemky, budovy,..) a pomoci toho zvysit politicky vliv v danych zemich. Pak se tam prestehovat. Kazdy nemec dostane pridelene dobre placene misto v managementu firem nebo ve statni sprave. A pak tam zalozi rodinu. A tim skonci krize. V Evrope uz bude jenom jedna narodnost. Nemecko-italska, Nemecko-recka, Nemecko-spanelska,... Vsichni budou stejne pracoviti, stejne chytri, budou jezdit stejnou Audinou a budou se mit stejne dobre. Samozrejme ucet budou mit u nemecke banky v EUR.
    pmx
    • Re: Evropska narodnost
      16.12.2011 10:02

      K tomu je třeba připočítat geopolitické změny, rozbití Československa Jugoslaávie, Jako reliktu komunismu a tím eliminace možných silnějších hráčů. Pak muže být další scénář třeba narodnostní otázka Sudety, Morava,Příp Porýní a j. ,ale to možná ani nebude třeba.
      Homo
    • Re: Evropska narodnost
      16.12.2011 9:54

      Obávám se však, že pár letům tzv. globalizace se nepodařilo dostatečně zmírnit koncept nadlidí zakořeněný v německých lebkách...
      Kalka.
      •  
        16.12.2011 10:17

        Já znám osobně desítky němců, a žádný z nich se ke mě ani mým českým přátelům/kolegům nechová jako by se cítil nadřazený. Tohle je úplně hloupý mýtus. Generaci, která byla vychována jako nadlidé je dnes 80+ a je zcela marginální. Ani neonacistické hnutí nemá v německu větší podporu než jinde v Evropě. Němci Evropu kolonizovat ani nechtějí ani nemůžou, protože vymírají jako většina evropských národů.
        ..
        • D.
          16.12.2011 10:34

          Tvůj pohled je sice racionální (Němci vymírají), ale neřeší tisíciletou zakořeněnost této ideje, kterou se jim nyní pod tlakem podařilo pouze do jisté míry zkultivovat a zakamuflovat. Vůči tobě zřejmě docela úspěšně - asi nesleduješ pravidelně německá media. Uvidíme, co je mýtus (ty jim ale nepřiznáš ani velké N ;-)
          Kalka.
          • Re: D.
            16.12.2011 10:49

            Tato idea byla z velké části vykořeněna po válce. Zde Britové, Francouzi a Američané (uznávám národy se píšou s velkým písmenem) odvedli dobrou práci. Vykořenit tisíciletou ideu za tři generace není nemožné. Zde se to podle mé osobní zkušenosti z velké části povedlo.
            ..
            • D.
              16.12.2011 11:46

              Tak tak. Ale ještě je třeba si uvědomit, že tzv. německé 'vyrování se s minulostí' bylo prakticky pouze generační revoltou šedesátých let. K odporu vůči otcům jim přišla válečná minulost právě vhod. Ovšem je vidět, co z tehdejší generace zbylo (J.Fischer a pod... ;-)
              Kalka.
  • Konečně na rovinu.
    16.12.2011 8:19

    Tak tedy Němci budou takto pomalu kolonizovat celou Evropu. Východ již skoro mají, tak teď je na řadě jih. Jiná doba jiné způsoby, jen cíl je stále už od Franské říše stejný. Bohužel i reakce bude nejspíš stejná, ehm snad jinou formou.Doufám.
    jarom
    • Re: Konečně na rovinu.
      16.12.2011 9:43

      Konecne tomu zacinam rozumet- nemecke investice mimo Evropu jsou globalizace a v Evrope je to kolonizace. Tedy, vyberme toho spravneho kolonizatora.
      Mudrc
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.