Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecký schodek přesáhne 10 % HDP, selhali prý věřitelé i vláda. Ta nevrací daně

Řecký schodek přesáhne 10 % HDP, selhali prý věřitelé i vláda. Ta nevrací daně

20.12.2011 11:41, aktualizováno: 20.12. 13:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecká vláda zastavila vyplácení daňových vratek a dalších závazků společnostem, zaměstnancům pobírajícím stálý plat a seniorům. Atény se k tomuto kroku rozhodly poté, co se letošní rozpočtový schodek podle všeho nevejde do 10 procent hrubého domácího produktu země, uvedl řecký list Kathimerini.

Řecké ministerstvo financí podle listu zoufale hledá způsob, jak zastavit narůstání fiskálního deficitu, který nabobtnal kvůli dodatečným platbám do sociálních fondů až 0,9 procenta HDP a kvůli nedostatečným příjmům za prvních 11 měsíců roku.

Vicepremiér a ministr financí Evangelos Venizelos se svým náměstkem Filipposem Sachinidisem se v pondělí sešli s dalšími vysokými představiteli ministerstva a dohodli se zastavit vyplácení daňových vratek daňovým poplatníkům, firmám a státním dodavatelům. Rovněž se rozhodli podpořit počínaje rokem 2012 novou směrnici, která umožní uhradit staré dluhy v 60 splátkách. Nejnižší část každé splátky může činit 300 eur (cca 7600 korun). Od opatření si slibují navýšení příjmů.

Předběžné údaje za prvních deset prosincových dnů ukazují, že veřejné příjmy zůstávají na nízké úrovni, ačkoli příjemným překvapením se stala zvláštní daň z nemovitostí, kterou lidé platí přes účty za odběr elektřiny. Suma takto získaných peněz přesáhla původní očekávání, část financí ale bude muset stát vrátit kvůli chybám ve výpočtu daně pro některé majitele nemovitostí.

Na základě těchto okolností letošní státní příjmy podle očekávání zaostanou za původně přehodnoceným cílem o nejméně 1,5 miliardy eur. Výdajová strana rozpočtu ale bude moci být plně vyhodnocena až po stanovení plateb do sociálních fondů.

Jediným způsobem jak snížit škody na letošních nedostatečných rozpočtových příjmech, jsou další škrty ve veřejném investičním programu, uvedl list. I přes tato opatření ale již nebude možné srazit schodek pod deset procent výkonu ekonomiky. Sachinidis v neděli v parlamentu připustil, že při vypracovávání letošních makroekonomických odhadů ve svých prognózách selhala jak řecká vláda, tak také věřitelé.

(Zdroj: Kathimerini, čtk)


Váš názor
  •  
    21.12.2011 4:14

    v Řecku je nejdříve potřeba škrtnout důchody a státní platy o 50% + propustit X% státních zaměstnanců a poté možná začnu věřit v nějaké splácení dluhů. Toho se ale nikdy nejspíš nedočkáme, oni totiž potřebují opravdu pořádně padnout na hubu, aby si ten národ uvědomil, jak na tom mizerně je..
    Josef
    •  
      21.12.2011 5:16

      ale oni na tom nejsou mizerne tak jak to prezentujes, jen proste dluzi nesplatitelnou castku. ale centralni banky vyvijeji znacne usili, aby svetu ukazaly, ze dluhy netreba splacet, ze model svetoveho financnictvi je o necem uplne jinem nez o odpovednosti za dluhy. nebo si snad nejaky clovek mysli, ze dluhy prevzate nejdrive ze soukromeho sektoru na vlady a z vlad na centralni banky nekdo nekdy splati? pak takovy clovek, nikoli recko, potrebuje poradne padnout na hubu, aby se probudil z ruzoveho sna a zacal vnimat realitu, ze bankeri vladni mazlicci (firmy) jsou vic nez clovek. cili svet odpovednych lidi je na tom mizerne, nebot jejich odpovednost bude brutalne zneuzita na sanaci nezodpovednosti velmi uzke skupiny lidi, ktere bylo dano najevo, ze ojebavat blizniho sveho se fantasticky vyplaci.
      Azb
  • Default
    21.12.2011 3:07

    to je, oč tu běží. Je zjevné, že jakkoli řízený bankrot Řecka byl jen iluzí. Právě začal ten živelný a lavinu už nepůjde zastavit. Za této situace nemají jakékoli další půjčky ani snaha o jakoukoli pomoc žádný smysl. Je potřeba restart, ze kterého vyjdou stávající řečtí důchodci s důchody na úrovni Bulharska. To je totiž úroveň, na kterou Řecko reálně vydělá. Je to kruté, ale je to tak. Návrat k Drachmě je jen iluzí a není možný. Stát samozřejmě může začít tisknout své inflační peníze, ve kterých bude platit státní zaměstnance a důchodce, ale nikdo tuto měnu nebude brát vážně a nikdo v ní nebude spořit.
    Skeptik
  • Proces bude dlouhý
    20.12.2011 11:54

    Nikdo rozumný neočekával, že se trendy v řecku zlomí během jednoho roku. Potrvá nejméně pět let, než se nastaví procesy, zefektivní výběr a zejména omezí mandatorní výdaje. Důležité je, že země vyrazí správným směrem. že se většina dluhů odepíše, je každému jasné. Jde o to, aby nevznikaly další.
    • Re: Proces bude dlouhý
      21.12.2011 2:58

      Důraz bych kladl na to NEJMÉNĚ. Jenomže totální hospodářský rozvrat Řecka přijde mnohem dříve. Následovat bude chaos politický, vyloučena nakonec není ani občanská válka. Stát nebude brzy schopen Řekům garantovat ani základní věci, pokud nebude bezpečnost, zmizí turisté. Pokud zmizí turisté, přijde hlad. Pak se lůza chopí klacků a půjde rabovat obchody. A pak... ... je zachrání půjčka od MMF! :)))))))))
      Skeptik
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů