Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mění se Čína v další epicentrum krize?

Mění se Čína v další epicentrum krize?

20.12.2011 18:02, aktualizováno: 20.12. 18:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Podívejme se na následující obrázek: Růst ekonomiky závisel na velkém boomu ve stavebnictví, který živily rostoucí ceny nemovitostí vykazující všechny klasické známky bubliny. Došlo k rychlému růstu úvěrů, většina přitom nešla přes tradiční bankovní sektor, ale přes neregulovaný systém „stínového bankovnictví”. Nyní bublina praská a existují reálné důvody pro obavy z finanční a ekonomické krize. Je to popis Japonska na konci 80. let? Nebo Spojených států v roce 2007? Mohl by být, ale ve skutečnosti hovoříme o Číně, která se stává dalším nebezpečným bodem v globální ekonomice.

Udělat si na čínskou ekonomiku názor není jednoduché, částečně proto, že je obtížné zjistit, co se v ní skutečně děje. Všechna ekonomická data jsou v nejlepším případě velmi nudnou formou science fiction, v případě Číny to ale platí dvojnásob. A pokud se obrátíme pro radu na nějakého experta na Čínu, nepomůže to, protože každý vypráví jiný příběh. Nicméně i oficiální data budí obavy a poslední zprávy jsou dost dramatické.


Na čínské ekonomice bylo během posledních deseti let nejvíce zarážející to, jak spotřeba domácností zaostávala za celkovým růstem. Nyní tvoří spotřeba jen asi 35 % HDP, tedy přibližně polovinu toho, co v USA. Čínské zboží totiž do značné míry kupuje právě americký spotřebitel, protože Čína pro zachování svého průmyslu stále více spoléhala na obchodní přebytky. Ještě větší význam ale mají investice, které se vyšplhaly na téměř polovinu HDP. Evidentní otázka zní: Pokud je spotřebitelská poptávka tak slabá, jaká je motivace k investicím? Odpovědí je do značné míry neustále se nafukující bublina na trhu nemovitostí.

V současné době je jasně patrné, že tato bublina praská. Jakou škodu v čínské a světové ekonomice napáchá? Podle některých neexistují důvody k obavám, protože Čína má silné a chytré vedení, která udělá všechny potřebné kroky, aby se země vypořádala se zpomalením. Ač to nebývá otevřeně řečeno, uvedené implikuje, že Čína může potřebné kroky učinit proto, že se nemusí starat o komplikace, které přináší demokracie. Podobné ujišťování ale zaznívalo v případě Japonska v 80 letech. A stejně tak jsme slýchávali, že Spojené státy by nikdy, ale opravdu nikdy, neopakovaly chyby, které dovedly Japonsko do ztracené dekády. Existují přitom náznaky toho, že čínská vláda sice není omezena vládou práva, ale svazuje ji korupce.

Doufám, že mé obavy jsou přehnané. Jenomže čínský příběh se až příliš podobá tomu, co jsme dříve viděli jinde. Světová ekonomika již nyní trpí kvůli problémům Evropy a další epicentrum krize opravdu nepotřebuje.

Uvedené je výtahem z „Will China Break” od Paula Krugmana.

(Zdroj: NYTimes)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data