Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Europoslanci navrhli výrazněji seškrtat emisní povolenky od roku 2013, ceny emisí vylétly až o 32 % (+komentář)

Europoslanci navrhli výrazněji seškrtat emisní povolenky od roku 2013, ceny emisí vylétly až o 32 % (+komentář)

20.12.2011 15:26, aktualizováno: 20.12. 16:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí dnes těsnou většinou podpořil návrh, který by Evropské komisi umožnil v letech 2013 až 2020 výrazněji snižovat počty vydávaných emisních povolenek. Snahou návrhu je zachránit hroutící se trh povolenek, jejichž cena se letos propadla o více než 60 procent a z hlediska snižování emisí už je zcela bezvýznamná. Zpráva poslala ceny emisních povolenek strmě vzhůru a o více než 3,3 procenta se vzedmuly i akcie společnosti ČEZ, který má díky výjimce dostávat povolenky z části zdarma i po roce 2013.

„Ceny povolenek CO2 jsou součástí ceny elektřiny, proto by základní futures kontrakty na německém i českém trhu měly růst spolu s nimi. ČEZ by měl z růstu cen povolenek profitovat, jelikož v roce 2013 musí nakupovat „pouze“ 30 procent své potřeby emisních povolenek (mimo export) a tato část by se měla následně každoročně zvyšovat až na 100 procent v roce 2020,“ uvedl ke zprávě Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance.

Návrh předpokládá, že počet vydávaných povolenek se ve třetí fázi systému obchodování do roku 2020 sníží proti dosavadnímu předpokladu celkem o osm procent, což je asi 1,4 miliardy povolenek. Podle nynějších pravidel se má nabídka povolenek v letech 2013 až 2020 snižovat o 1,74 procenta ročně, zatímco návrh předpokládá snižování ročním tempem 2,25 procenta.

Snížení počtu vydávaných povolenek by zvýšilo jejich cenu. Ta klesla z letošního maxima nad 17 eury za tunu až na rekordní minimum 6,30 eura (zhruba 160 Kč) z minulého týdne. Trh dnes zareagoval na schválení návrhu zvýšením ceny až o 32 procent, když po poledni stála emisní povolenka pro prosince příštího roku na 9,75 eura.

„Tento cenový skok je možná mírně přehnanou reakcí trhu, který byl vyhladovělý po pozitivních zprávách,“ komentoval dnešní obrat na trhu Konrad Hanschmidt, analytik New Energy Finance. Výsledek hlasování výboru parlamentu totiž podle něho není až takovým posunem, jak by napovídal cenový skok.

Kvůli nízké ceně povolenek ztrácel v poslední době jejich trh význam, protože výrobci elektrické energie a průmyslové podniky nijak nemotivuje ke snižování emisí skleníkových plynů. Minimální úroveň, která nutí výrobce ke snižování emisí, se odhaduje na 20 eur za tunu. Na prudký propad cen reagovali investoři, zástupci zelené lobby a někteří zákonodárci výzvami ke změně systému obchodování.

O návrhu bude nyní hlasovat nadřízený výbor EP pro průmysl a hlasování celého parlamentu se čeká někdy v dubnu. Na nové legislativě se ale musí shodnout všech 27 zemí Evropské unie, takže kterákoli z nich jej může vetovat.

Analytici UBS dnes k návrhu europoslanců uvedli, že vidí „téměř nulovou šanci“, že by tato iniciativa mohla projít až do podoby zákona. Národní vlády totiž podle nich zřejmě nebudou ochotny podpořit toto utažení politiky kontroly emisí, které by omezilo jejich průmysl.

Evropská komise rozdělila mezi členské země emisní kvóty, po jejichž překročení se musí kupovat povolenky, podle předpokladů stabilního ekonomického růstu. Evropa se však zřejmě v nejbližší době propadne do recese, takže povolenek bude na trhu stále větší přebytek, což bude bez zásahu shora jejich ceny srážet dál dolů.

Nynější propad cen emisních povolenek na nové rekordy je podle analytiků pro trh další z řady ran. Pověst trhu v minulosti podkopávaly daňové podvody, krádeže, opakované cenové propady a sporné přínosy pro životní prostředí.

Švýcarský bankovní gigant UBS minulý měsíc ve zprávě pro klienty podle médií uvedl, že evropské spotřebitele stál systém obchodování s povolenkami zejména na cenách elektřiny už zhruba 210 miliard eur (5,3 bilionu Kč), avšak jeho vliv na snižování emisí byl "téměř nulový". Pokud by se tato suma vynaložila k nahrazení evropských elektráren s nejvyššími emisemi, snížilo by to objem emisí o 43 procent, spočítala UBS. Podle německého ústavu DIW dokonce tento systém povzbudil v Německu k výstavbě nových uhelných elektráren, čili k opaku toho, k čemu byl určen.

(Zdroj: ČTK, Bloomberg, UBS)


Váš názor
  • Pan analytik
    21.12.2011 0:12

    Pokud si pan Sýkora skutečně myslí, že si ČEZ v roce 2013 bude muset koupit pouze 30 % své potřeby povolenek, pak jeho analytická práce věru nestojí ani za příslovečnou fajfku tabáku. Slovutný pan analytik zjevně analyzuje firmy podle novinových titulků, příslušnou směrnici o emisním obchodování neviděl ani z rychlíku, o návazných nařízeních, guidelinech a podobných věcech nemá páru a sledováním následného vývoje při přidělování povolenek včetně stránek MŽP se zbytečně nezatěžuje. Je to zkrátka pašák, až budu chtít o nějaké prachy přijít, určitě se budu řídit jeho radou.
    Skeptik
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m