Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Citi pro rok 2012: Evropská recese ukrojí ze zisků firem 10-15 %, správná volba akcií přesto přinese dvouciferné zhodnocení

Citi pro rok 2012: Evropská recese ukrojí ze zisků firem 10-15 %, správná volba akcií přesto přinese dvouciferné zhodnocení

20.12.2011 19:07, aktualizováno: 20.12. 19:13

Aktualizováno

Rok 2011 byl rokem strachu a v příštím roce se jej rozhodně nepovede z hlav investorů vypudit bez boje. Nečekejte však ani globální recesi ani rozpad eurozóny a nebojte se zainvestovat do akcií. Ty už totiž mají v ročním časovém horizontu prostor k poklesu pouze v případě, že by mělo dojít k úplnému kolapsu. Podporou pro růst jim v příštím roce bude probuzení politiků eurozóny a ráznější kroky k vyřešení krize spolu se stlačenou valuací. Tolik shrnutí celoročního výhledu stratégů banky Citigroup, kteří se nebáli poskytnout ani své konkrétní tipy na zajímavé akcie pro rok 2012.

Kdo se po celé řadě černých scénářů, které prolétly médii za poslední měsíce, bojí možnosti příchodu ztracené dekády, má podle analýzy Citi otevřít oči. „Evropské akcie již mají první za sebou. Akciové indexy v Evropě jsou nyní asi o 40 procent níže, než se nacházely na konci roku 1999. A to je velká ztracená dekáda,“ říkají stratégové Citi a slibují lepší zítřky. Jediné, co by podle nich totiž mohlo po uplynulém roce ještě odvrátit investory od nákupu evropských akcií, je příchod celosvětového poklesu ekonomiky, proti němuž mluví například poslední velmi dobrá data ze Spojených států. Ta naznačují, že by se vůdčí ekonomiky, které odděluje Atlantický oceán, mohly nyní vydat různými směry.

Z celosvětového pohledu čeká ekonomiku v příštím roce 2,5% růst a v čele budou nadále emerging market, říkají ekonomové Citi. Recese ale podle nich pravděpodobně příští rok zasáhne eurozónu a srazí zisky společností nejméně o desetinu (10-15 procent), což si většina analytiků ještě nepřipouští. Trh však vstřebal a v cenách odrazil takové kvantum špatných zpráv, že by pro další pokles byly třeba opravdové katastrofy. „Medvědi by pro větší pokles cen akcií potřebovaly takové podněty, jakými by byly například úplné zamrznutí úvěrových trh, rozklad eura nebo globální recese,“ říká analýza Citi s tím, že nic takového na obzoru nevidí.

Kdy tedy lze očekávat obrat a návrat býků na burzu? „Domníváme se, že se trhy rozeběhnou vzhůru ze současných úrovní, hned, jak zavládne větší jistota a bude zde zřejmá podpora pro euro a financování zkoušených členů eurozóny a jejich bankovních sektorů,“ odpovídá Citi ve výhledu pro příští rok. Výsledkem by měl být dvouciferný růst výnosů dvouciferný růst výnosů z investic do evropských akcií – Citi odhaduje P/E ke konci roku 2012 v rozmezí 14-15x. Předvedeno do srozumitelnějšího cíle pro hlavní evropský akciový index DJ Stoxx 600 by cíl pro konec příštího roku měl být na 285 bodech, což i po dnešní 2% rally znamená prostor k téměř 20% růstu.

Vývoj PE.jpg

Klíč pro nalezení vítězů příštího roku by měl podle investičních stratégů Citi tkvět v analýze odolnosti rozvah společností schopných dobře prosperovat i v předluženém světě, který bude schopen nabídnout jen velmi slabou růstovou podporu. Hledejte zkrátka firmy, které si dokáží pomoci samy. A to někdy doslova, protože Citi po letošních možná až 450 miliardách dolarů (odhad Birinyi Associates) investovaných do odkupu vlastních akcií v příštím roce očekává další podporu cen titulů stejným způsobem (více rozebráno ZDE). Kapitálově vybavené a stabilnější společnosti navíc podle Citi v příštím roce budou vyplácet nemalé dividendy. Základním vodítkem zde podle stratégů může být cena pojistek proti bankrotu (CDS) dané společnosti – čím vyšší, tím větší tlaky na rušení či snižování dividendy a naopak.

Dost ale vágních slov a pojďme se podívat na jednotlivé sektory a tituly, které Citi nyní doporučuje. „Kupujte akcie společností ze zdravotnictví, pojišťovnictví, odvětví nápojů a potravin, základních materiálu, ropy a zemního plynu,“ takto vypadá výčet doporučovaných sektorů pro rok 2012. Konkrétní tipy, z nichž je podle výhledu stratégů banky radno vybírat na dalších dvanáct měsíců, potom zahrnují následující akcie: ABI, Allianz, ENRC, Fresnius SE, GSK, Glencore, Imperial Tob., LVMH, Neste Oil, Pernod, Pru, Reckitt B., Repsol, Richemont, Saipem, Sanofi, ULVR a ZFS.
 

(Zdroj: Citigroup, Bloomberg, Birinyi Associates)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledy za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data