Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa, USA a Čína v příštím roce, snaha o zachování kapitálu a ztráty kvůli inflaci

Evropa, USA a Čína v příštím roce, snaha o zachování kapitálu a ztráty kvůli inflaci

22.12.2011 11:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Očekává se, že světová ekonomika příští rok poroste pouze o 3 %. Evropa si prodělá další recesi, ta bude mít krátké trvání v jejím jádru, na periferii bude hluboká. Pokračovat bude dluhová krize, přijde default Řecka a výnosy italských dluhopisů porostou, což zvýší tlak na fiskální úspory. Francie přijde o svůj AAA rating, to samé se možná přihodí Německu. Kvantitativní uvolňování není v krátkém období pravděpodobné.

Recese a deflace se ukáží jako bolestivý proces dosažení relativní devalvace. Záchranné fondy EFSF a ESM nebudou mít dostatek financí – potřeba je 1 bilión eur a ten k dispozici není. Bankovní sektor je zranitelný a investice do vládních dluhopisů periferie přinesou kapitálové ztráty. Ty už potopily banku Dexia a pravděpodobně i Commerzbank. Nejpravděpodobnější jsou řízené změny, chaos se ale nedá vyloučit. Itálie a Španělsko by například mohly ztratit přístup na trh, přišly by defaulty, odlivy vkladů z bank a rozpad eurozóny.

Ekonomika Spojených států zřejmě neporoste o více než 2 %. Nezaměstnanost je strukturálně vysoká a čtvrtina hypoték převyšuje hodnotu domů. Současná hodnota budoucích závazků (Medicare, Medicaid, sociální podpora) dosahuje 60 bilionů dolarů, což podkopává statut dolaru jako světové rezervní měny. Patová politická situace oslabí oživení a schopnost dosáhnout dohody o střednědobé fiskální konsolidaci. Nabídku úvěrů negativně ovlivní vývoj v Evropě a pokud padne některá z velkých bank, vyvolá to recesi i v USA.

Rozvíjející se ekonomiky porostou asi 6% tempem a poprvé v historii koupí více než polovinu světových dovozů. I ony ale kvůli vazbám na rozvinutý svět pocítí zpomalení a to zejména, pokud se zhorší situace v Evropě. Slabší poptávka z Evropy a USA sníží poptávku po exportech a negativně dolehne na ceny komodit. Podporovat globální růst bude zejména Asie. Čína se v roce, na který je plánována změna jejího vedení, zaměří na posílení sociální podpory a příjmu domácností. V její ekonomice pokračuje pokles cen nemovitostí, poroste objem špatných úvěrů a finanční systém bude potřebovat rekapitalizaci. Pokud by růst výrazně klesl, Peking pravděpodobně uvolní monetární politiku a zvýší fiskální výdaje.

Ve světové ekonomice přetrvává mnoho neřešených problémů. Dluhy se musí splatit či restrukturalizovat. O tom, kdo ponese náklady, rozhodnou ekonomické a politické úvahy. Na soukromý sektor dolehnou vyšší daně, nezaměstnanost a klesající mzdy. Německo bude muset odpustit dluhy zemím na periferii a poskytnout garance za dluh vlád dalších zemí jádra. Bankám poroste objem špatných úvěrů, jejich rozvahy se budou zmenšovat kvůli snaze o dosažení 9% poměru Tier-1. Ve hře je částečné znárodnění bank. Největší hrozbou se může stát Itálie.

Prioritou pro investory bude uchování hodnoty kapitálu. Deflační tlaky a vysoká rizika je natlačí do hotovosti. Ta jim může umožnit využívat nízké valuace aktiv a vysokou volatilitu, ve středně dlouhém období ale návratnost nepřinese. Hodnota hotovosti a dluhopisů bude nahlodána inflací. Negativní reálné sazby povedou k masivnímu transferu bohatství od těch opatrných (střadatelé) k těm, kteří podstupují riziko (dlužníci). Dlouhodobější rally na akciovém trhu je možná, závisela by ale na rozhodné a jasné veřejné politice. ECB by měla poskytnout podporu dluhopisovým trhům a vlády by měly vytvořit jasný plán vydání eurodluhopisů. Pro podporu růstu v USA je nezbytná fiskální stimulace. Čína by pro eliminaci nerovnováh běžného účtu musela podniknout fiskální expanzi, monetární uvolňování a její měna by musela posílit.

Autorem je Magnoli Bocchi, hlavní ekonom Kuwait China Investment Company a bývalý senior ekonom ve Světové bance.

(Zdroj: EconoMonitor)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.