Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Další pokles důvěry podnikatelů i spotřebitelů v ČR. V recesi ale bylo hůř

Další pokles důvěry podnikatelů i spotřebitelů v ČR. V recesi ale bylo hůř

27.12.2011 9:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v prosinci opět meziměsíčně snížila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se ve srovnání s listopadem snížil o 1,9 bodu na -1,7 bodu, a to vlivem snížení podnikatelského i spotřebitelského indikátoru důvěry. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila o 2,2 bodu, důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila o 0,8 bodu. Ve srovnání s hodnotou v prosinci 2010 je souhrnný indikátor důvěry o 12,5 bodu nižší, ve srovnání s hodnotami v období recese (v prosinci 2008 a v roce 2009) je ale i nadále vyšší.

důvěra 1211

Indikátor důvěry podnikatelů se v prosinci meziměsíčně snížil o 2,2 bodu na 5,3 bodu. Důvěra se snížila ve všech sledovaných odvětvích, nejvíce ve stavebnictví. Ve srovnání s hodnotou v prosinci 2010 je důvěra podnikatelů o 10,5 bodu nižší.

V průmyslu se v prosinci hodnocení současné celkové ekonomické situace téměř nezměnilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se snížilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů téměř nezměnily. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zpomalení tempa výrobní činnosti i zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou o něco vyšší než v listopadu, zejména díky očekávaným exportním příležitostem, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně snížila o 2 body a oproti hodnotám v prosinci 2010 je o 15,3 bodu nižší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v prosinci oproti minulému měsíci nezměnilo. Již tak nízké hodnocení celkové poptávky se značně snížilo. Pro příští tři měsíce respondenti očekávají zpomalení vývoje stavební činnosti a pokles zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami se téměř nezměnilo. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v listopadu. Celkově se nízká důvěra ve stavebnictví v prosinci meziměsíčně snížila o 6,5 bodu a je stejně nízká jako před rokem.

V odvětví obchodu se v prosinci ve srovnání s listopadem téměř nezměnilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se podle mínění respondentů v prosinci zvýšily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v listopadu. Celkově se důvěra v obchodě meziměsíčně snížila o 2,4 bodu a v meziročně je o 1,4 bodu nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v prosinci ve srovnání s listopadem nezměnilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se snížilo. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v listopadu, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra ve vybraných službách meziměsíčně snížila o 1,7 bodu a v meziročním srovnání je o 7,4 bodu nižší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v prosinci po předchozím výrazném poklesu meziměsíčně snížil o 0,8 bodu na -29,8 bodu a ve srovnání s prosincem 2010 je o 20,5 bodu nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v prosinci vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců zvýšily obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy ze zhoršení jejich vlastní finanční situace se po výrazném zvýšení v listopadu o něco snížily. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v prosinci mírně zvýšil. Úmysl spořit se mírně snížil, nadále méně než polovina domácností uvádí, že s ohledem na svou současnou finanční situaci spoří.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m