Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman o poptávkové depresi a nesmyslných dluhových limitech

Krugman o poptávkové depresi a nesmyslných dluhových limitech

29.12.2011 17:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Všude kolem dnes slyšíme hlasy, které říkají, že nejlepší dny americké ekonomiky jsou pryč. Ztratila totiž svou dynamiku a nedá se čekat, že se brzy vrátí plná zaměstnanost. Nicméně v roce 1930 někteří lidé tvrdili to samé! Druhá světová válka pak ale vyvolala fiskální stimulaci adekvátní velikosti - najednou tu bylo práce dost a všichni ti nepotřební zaměstnanci se stali rychle produktivní pracovní silou. Vůbec nic pak nenaznačuje, že současná deprese znamená něco jiného, než problém nedostatečné poptávky. Správnou politikou by to bylo možné vyřešit během několika měsíců. Náš problém totiž není v konečném důsledku ekonomický, ale politický. Politické elity se totiž radši upnou na své předsudky, než aby něco změnily, píše Paul Krugman na svém blogu. A pokračuje tématem nízkých výnosů amerických vládních dluhopisů.

Hlavním ekonomickým příběhem roku 2011 bylo to, že přesvědčení Washingtonu o nutnosti snížení deficitů bylo v naprostém rozporu s tím, co ukazoval dluhopisový trh. Podle některých přitom nízké výnosy vládních dluhopisů neznamenají odraz silné pozice Spojených států, ale spíše odraz slabosti zbytku světa. Americké dluhopisy tak těží z toho, že k nim investoři utíkají jako k bezpečnému aktivu. Tato teorie však ignoruje pokles sazeb, který přišel v každé zemi používající svou vlastní měnu. Tady vidíme příklady:

kr1


Britové by si měli být vědomi následujícího: Pokaždé, když Cameron prohlašuje nízké sazby za svůj úspěch, spoléhá na to, že nikdo neví, že klesají sazby i v jiných rozvinutých zemích, které nejsou v eurozóně. Díváme se totiž na svět s utlumenou poptávkou, kde se vládní dluhopisy zdají být dobrou investicí. Tedy kromě zemí, které nemají svou měnu, či mají velké dluhy v zahraniční měně, které zvyšují jejich zranitelnost. Posedlost deficity je v takovém světě šílená.

Krugman se pak po čase opět pouští do známé studie dua Reinhart – Rogoff „Growth in a Time of Debt“. Ta podle něho tvrdí, že se v ekonomice začnou dít hrozné věci, pokud poměr dluhu k HDP překročí 90% hranici. Toto tvrzení bylo několikrát důkladně vyvráceno, v určitých kruzích je ale stále populární a bere se jako fakt. Následující graf ukazuje vývoj poměru dluhu k HDP u zemí G7 od roku 1946:

kr2

Anglicky mluvící země se nacházely nad 90% hranicí po druhé světové válce a přišla kontrakce jejich ekonomiky. Důvodem však nebyl dluh, ale přesun žen zpět z továren do domácností. V Itálii a Japonsku se dostavilo prudké zpomalení předtím, než se zvýšilo zadlužení. A lze přesvědčivě argumentovat, že pomalý růst způsobil růst dluhu, a ne naopak. Zdá se tak, že celkově zde mluvíme o pochybné korelaci. John Irons a Josh Bivens se domnívají, že uvedenou studii nejvíce zpochybňuje případ Spojených států.

Ukazují graf, kde je na ose x federální dluh jako podíl na HDP a na ose y růst ekonomiky:

kr3

Závěry zmíněné studie tak odrážejí jen poválečnou demobilizaci. Ve skutečnosti jsem poměrně překvapen, že si její autoři sami nevšimli, že období vysokého dluhu u Spojených států představují poválečná léta. A že nepřemýšleli o tom, co to znamená, uzavírá Paul Krugman.

(Zdroj: Blog Paula Krugmana)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data