Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Zahraniční dluh ve 3Q vzrostl na 1,863 bilionu korun, peněžní zásoba meziročně +5,1 %

ČNB: Zahraniční dluh ve 3Q vzrostl na 1,863 bilionu korun, peněžní zásoba meziročně +5,1 %

30.12.2011 10:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Zahraniční dluh České republiky ve třetím čtvrtletí roku narostl o 80,9 miliardy korun na 1,863 bilionu a představoval tak 48,8 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně bylo zahraniční zadlužení vyšší o 131 miliard korun, oznámila dnes Česká národní banka. Růst zahraničního dluhu vykázaly všechny sledované sektory ekonomiky. Na zvýšení celkové zadluženosti se nejvíce podílel bankovní sektor.

"Zvýšení zahraniční zadluženosti bankovního sektoru bylo důsledkem růstu stavu vkladů a úvěrů přijatých od zahraničních investorů," uvedla ČNB. Zahraniční závazky bankovního sektoru včetně ČNB zaujímají 26,6 procenta z celkového dluhu. Zahraniční závazky s původní splatností delší než rok podle centrální banky tvoří 70,3 procenta celkové výše dluhu.

Na podnikový sektor připadá 48,4 procenta celkové zadluženosti. Růst závazků ovlivnilo ve třetím čtvrtletí čerpání dovozních úvěrů. Opačně působil pokles stavu podnikových dluhopisů v rukou zahraničních investorů a vývoj úvěrových vztahů z přímých investic.

Nárůst zahraniční zadluženosti vládního sektoru ovlivnilo čerpání úvěrů od Evropské investiční banky na rozvoj dopravní infrastruktury. Podíl vládního sektoru činil 25 procenta z celkového stavu zahraničního dluhu.

"Ve vývoji zahraničního dluhu ve struktuře podle instrumentů bylo patrné zejména navýšení podílu vkladů, obchodních úvěrů a ostatních závazků. U ostatních kategorií se i přes nominální růst jejich podíl na celkovém dluhu snížil nebo stagnoval," uvedla ČNB.

Schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí, tedy rozdíl finančních aktiv a pasiv rezidentů ČR ve vztahu k ostatním, se ve třetím čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí nezměnil a byl 1,972 bilionu korun. V meziročním srovnání schodek investiční pozice vzrostl o 144 miliard korun.

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí v listopadu dle ČNB vzrostly o 5,3 miliardy korun na 1,108 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o téměř 58 miliard korun. Zadluženost podniků v listopadu meziročně vzrostla o více než 51 miliard korun na 962,5 miliardy Kč. Ve srovnání s předchozím měsícem byla vyšší o 6,9 miliardy korun.

Jednodenní vklady domácností u bank a finančních institucí vzrostly proti říjnu o 10,4 miliardy Kč na 1,047 bilionu korun. Meziročně se zvýšily o více než 80 miliard korun.

Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, v listopadu meziročně klesly o více než 21 miliard korun na 330,8 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím měsícem naopak rostly, byly vyšší o 463,4 milionu korun.

ČNB souběžně oznámila listopadové tempo růstu peněžní zásoby M2. Ta v předposledním měsíci roku meziročně zrychlila na 5,1 procenta z říjnových 4,3 procenta.

Centrální banka poskytuje uvedenou statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data