Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Standard Chartered: Rizika rozpadu eurozóny vzrostla

Standard Chartered: Rizika rozpadu eurozóny vzrostla

02.01.2012 9:14, aktualizováno: 2.1. 9:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rizika rozpadu eurozóny se zvýšila, protože evropští političtí vůdci zatím žádné smysluplnější řešení dluhové krize nenabídli, uvedl pro britský nedělník Sunday Telegraph šéf banky Standard Chartered Peter Sands. "Eurozóna vstupuje do roku 2012 s velmi nepříznivými vyhlídkami ... a zvýšenou možností, že ji některé země opustí," řekl Sands. "Nikdo by neměl podceňovat, jak velký dopad to bude mít, protože by bylo velmi těžké zvládnout riziko nákazy, i kdyby šlo jen o Řecko... Mělo by to dopad na celý svět," řekl. Naopak guvernér francouzské centrální banky v den desátého výročí zavedení hotovostního eura vyjádřil víru v zářnou budoucnost společné měny, pokud se podaří prosadit dohoda z prosincového summitu Evropské unie.

"Domnívám se, že pravděpodobnost odchodu některých zemí z eurozóny se zvýšila, protože se vyhlásilo už několik plánů na řešení problémů za sebou, ale žádný prostě trhy nepřesvědčil. Současná struktura a velikost eurozóny bude nakonec fungovat jen v případě, že na trzích zavládne přesvědčení, že něco takového stojí za to podporovat," řekl Sands podle agentury Reuters.

Šéf francouzské centrální banky Christian Noyer měnovou unii bránil a řekl, že euro by se mohlo v případě vyřešení dluhové krize stát hlavní světovou měnou. "Během deseti let možná bude euro jedničkou mezi světovými měnami," uvedl Noyer v článku listu Journal du Dimanche, který připomněl desetiletí od zavedení mincí a bankovek eura. "Jestliže zavedeme všechna rozhodnutí bruselského summitu, vyjdeme z krize silnější," řekl Noyer. Představitelé EU se 9. prosince dohodli zejména na návrzích zpřísněného dohledu nad rozpočty členských zemí eurozóny.

S odkazem na hlavní princip prosincové dohody nyní hlavně němečtí politici apelují na vlády členských zemí, aby šetřily, což má být podle nich hlavní nástroj řešení krize. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble vyzval ohrožené země, aby v letošním roce sledovaly cestu tvrdých úspor a obětí, které obnoví jejich konkurenceschopnost a pomůže jim znovu získat důvěru trhů.

"Toto není krize eura, je to dluhová krize v některých zemích eurozóny," řekl Schäuble pro pondělní vydání nejprodávanějšího německého listu Bild. Euro je podle něj "jasný úspěch".

Krize začala zhruba před dvěma roky v Řecku, jehož deficit a dluh se ukázal být mnohem vyšší, než se předtím tvrdilo, což vedlo k růstu úvěrových nákladů země na neudržitelnou úroveň. Prudké zvyšování výnosů z dluhopisů pak zasáhlo Irsko a Portugalsko a všechny tři země dostaly mezinárodní finanční pomoc. Nyní se pozornost soustředí na Itálii, jejíž výnosy dluhopisů dosáhly kritické hranice sedmi procent a která musí letos získat na splacení dluhů 450 miliard eur.


O tom, že se euro stane hlavní světovou měnou, politici a centrální bankéři v EU nahlas snili v prvních letech po technicky úspěšném zavedení nové měny. Nikdo z nich však tehdy neupozornil na strukturální vady jednotné měny, které se přitom projevily už při první krizi. Dnes jsou tyto vady všeobecně známé, jak Journal du Dimanche doložil posledním průzkumem veřejného mínění - podle něho považuje zavedení eura za špatný nápad 50 procent Francouzů a schvaluje jej jenom 35 procent.


Milníky v dějinách jednotné evropské měny, od jejíhož zavedení do oběhu v neděli uplynulo 10. let:

9.-10. prosince 1991 - Maastrichtský summit přijal smlouvu o hospodářské, měnové a politické unii (Smlouva o EU), která mimo jiné stanoví kritéria pro vstup do Evropské měnové unie (EMU = eurozóna); smlouva vstoupila v platnost 1. listopadu 1993.
15.-16. prosince 1995 - Madridský summit EU přijal scénář přechodu na jednotnou měnu; dohoda o názvu euro.
13.-14. prosince 1996 - Summit v Dublinu přijal Pakt stability a růstu, jenž stanoví rozpočtová pravidla pro země EMU a postihy za jejich nedodržování.
3. května 1998 - Na summitu v Bruselu vyhlášen vznik EMU s 11 zeměmi (Belgie, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko a Španělsko).
1. června 1998 - Vznikla Evropská centrální banka (ECB).
1. ledna 1999 - Euro se začalo užívat v bezhotovostním styku.
1. ledna 2000 - ECB převzala úlohy centrálních bank eurozóny.
28. září 2000 - Dánové v referendu odmítli vstup do EMU.
1. ledna 2001 - Řecko se stalo 12. členem EMU.
1. ledna 2002 - Euro se začalo používat v hotovostním styku; současně s eurem byly načas v oběhu i národní měny.
1. března 2002 - Od půlnoci začala platit ve 12 zemích EMU jediná měna - euro.
14. září 2003 - Švédové v referendu odmítli přijetí eura.
15. listopadu 2004 - Řecká vláda i EU potvrdily, že Řecko se do EMU dostalo díky statistickým podvodům předchozí vlády.
1. ledna 2007 - Do eurozóny vstoupilo Slovinsko.
1. ledna 2008 - Členy EMU se staly Kypr a Malta.
1. ledna 2009 - Do eurozóny vstoupilo Slovensko.
2. května 2010 - Řecku byla schválena tříletá pomoc 110 miliard eur (80 miliard z EMU a zbytek z MMF). Jde o první sanaci země eurozóny ostatními, což unijní smlouvy zakazují, ale EU využila článku 122, jenž umožňuje rozhodovat v případě katastrofy v podstatě bez ohledu na legislativu EU.
9. května 2010 - Ministři financí EU se dohodli na vytvoření Evropského fondu finanční stability (EFSF) - systému garancí za úvěry v objemu 440 miliard eur. Fond začal fungovat jako společnost pod lucemburským právem 4. srpna 2010.
21. listopadu 2010 - Ministři financí eurozóny odsouhlasili pomoc pro Irsko, jehož rozpočtový deficit rekordně vzrostl kvůli nákladné sanaci bank po světové finanční krizi; EU a MMF slíbili 85 miliard eur, Irsko si půjčuje ale jen asi 67,5 miliardy eur, protože zbytek si zajistilo úsporami ve vlastním rozpočtu.
1. ledna 2011 - Estonsko se stalo 17. členem eurozóny.
3. května 2011 - Portugalsko uzavřelo s EU a MMF dohodu o tříleté pomoci 78 miliard eur, z toho EU přispěje 52 miliardami eur. Pomoc představuje asi 45 procent portugalského HDP, tedy zhruba stejně jako předchozí pomoc EU Řecku a Irsku.
21. července 2011 - Mimořádný summit eurozóny navýšil garance EFSF za úvěry na 780 miliard eur a schválil nové nástroje pro tento fond. Podepsána byla dohoda o vzniku stálého záchranného mechanismu (ESM), jenž začne fungovat od poloviny roku 2012 a počítá se zárukami 700 miliard eur.
27. října 2011 - Lídři eurozóny se shodli na zvýšení efektivity EFSF, dohodli se s bankami na odpisech řeckých dluhů (zhruba o 50 procent) a na rekapitalizaci evropských bank na devět procent (do poloviny roku 2012).
9. prosince 2011 - Summit EU dohodl unijní reformu, k níž se ale zatím připojí jen země eurozóny, což někteří označují za definitivní začátek "dvourychlostní Evropy". Lídři eurozóny též dohodli, že poskytnou půjčky MMF v sumě 150 miliard eur.
13. prosince 2011 - Začalo platit zpřísnění rozpočtových pravidel, dohodnuté ministry EU v září; zahrnuje i automatičnost sankcí, tj. k jejich odvrácení bude potřeba souhlasu většiny vlád (dosud byla majorita potřebná k jejich zavedení).

(Zdroj: čtk, Reuters, Bloomberg, AP, DPA, AFP)


Váš názor
  • Už to začína
    02.01.2012 9:40

    evropští političtí vůdci = MUJ VUDCE Z Berlina a BRUSELU sprav zázrak, a odstúp.
    Open_mind
    • máš recht
      02.01.2012 10:07

      taky mi to něco připomíná. "Jedna měna - jedna říše - jeden vůdce"...
      Jesse
      • Re: máš recht
        02.01.2012 11:11

        A co ti připomíná, když ve Spojených státech mají po celém území dolar? To je také fašismus?
        Pracovitý Prosecký
        • to je přece nesrovnatelné
          02.01.2012 11:20

          Vznik USA má úplně odlišné historické konotace než tradiční ekonomické a kulturní v Evropě. V EU má každý stát za sebou "tisíciletý" vývoj, resp mentatlita mnoha národů je nepřekonatelně odlišná. USA je kosmopolitní zemí, kde se potkaly za posledních 300 let všechny národnosti... souvislosti není třeba rozebírat. BTW - rozvoj USA a "život" dolaru byl přirozený. EU = absolutně nepřirozený patvar... to prostě srovnávat nelze.
          Jesse
  • Co je řešením dluhové krize v Evropě?
    02.01.2012 9:34

    Řešením dluhové krize v Evropě je odpis nedobytných dluhů, sankční úroky za odklad splatnosti dobytných dluhů a mechanismus zabránění vzniku dluhů nových. To není práce na dva dny pro politický summit.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Co je řešením dluhové krize v Evropě?
      02.01.2012 9:38

      Nedobitných ? ved štáty majú majetok. Mechanizmus zabranenia nových ? ved dnes MFCR oznámilo, že 101 mld. dieru v štátnom rozpočte, ktorý naprojektovali pri drahom manažérskom stole bude treba vykryť novými dlhmi. /// tu treba zatvárať do basy a prepadnutie majetku, pre každého kto takto ticho zadlžuje vlastných občanov.
      Open_mind
      • ...
        02.01.2012 11:10

        Ano, státy mají majetek, ale ten, který mohou prodat, dluhy nepokryje. Ano, můžeme pozavírat ministra financí a jeho náměstky, ale to nám deficit nezmenší, pokud to nebyl zločinec středoafrického typu. Ministr financí je tím posledním, kdo by se radoval ze státního dluhu a deficitu. Občané sami takové zadlužení chtějí a volí sy takové politiky, kteří jim to umožní. Zeptejte se ve svém okolí, kdo je ochoten platit dvojnásobné daně a zdravotní pojištění, snížit sociální dávky, zrušit podporu v nezaměstnanosti, snížit starobní důchody nebo jen zvýšit jízdné v hromadné dopravě tak, aby pokrylo náklady!
        Pracovitý Prosecký
        • Re: ...
          02.01.2012 11:39

          Nesmysl. Lidi by klidně i platili vyšší daně a vyžadovali menší dávky, kdyby věděli, že třetina nebo víc nepřijde do pár soukromých kapes. Stejně tak jízdné v HD - čí náklady pokrývá? ;-)
          Kalka.
          •  
            02.01.2012 11:47

            Souhlas, i když to smysl nedává :-)) Kdyby totiž lidi viděli, že se jejich daně netransponují do kapes prominentů režimu, nemuseli by souhlasit s vyššími daněmi, protože by jim automaticky docvaklo, že se daně mohou snižovat :-))) Platíš za něco ráda, když je to zbytečné? Já ne.
            Jesse
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů