Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Středoevropský region pod tlakem kvůli Maďarsku, SocGen radí zbavovat se koruny

Středoevropský region pod tlakem kvůli Maďarsku, SocGen radí zbavovat se koruny

05.01.2012 11:25, aktualizováno: 5.1. 12:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ve středu Evropy je dnes viditelný červený ostrov daný ztrátami na devizových i akciových trzích. Region tíží obavy ze situace v Maďarsku, kde se pojištění proti bankrotu drží na historickém maximu již třetím dnem, a investoři se bojí šíření nákazy. V dnešní aukci ročních poukázek selhal plán získat 45 miliard forintů. Země umístila 35 mld. HUF, průměrný výnos dosáhl 9,96 % a je nejvýše od dubna 2009.

V tomto kontextu včera ministerstvo financí muselo pro plánovaný prodej dluhopisů za 8 miliard korun přijmout více než pětinový nárůst výnosu proti aukci z loňského října (více ZDE). Koruna se následně včera vůči dolaru dostala nad 20 , kde zůstává i dnes a k euru se přibližuje hranici 26 korun. Také dnešní aukce s sebou přinesla nárůst výnosů. Ministerstvo financí prodalo 273denní státní pokladniční poukázky za 8 miliard korun, což bylo také ministerstvem nabízené maximum, ačkoliv poptávka dosáhl 10,9 miliardy korun. Průměrný výnos vzrostl proti aukci srovnatelných cenných papírů uskutečněné 24. listopadu z 0,99 procenta na dnešních 1,02 procenta.

Francouzská bankovní skupina Société Générale se přitom domnívá, že negativní sentiment vůči České republice bude přetrvávat. V dnešní zprávě pro své klienty analytici banky doporučují prodávat korunu proti euru s tím, že českou měnu zřejmě čeká pokles na více než 2,5leté minimum - až na 27 CZK/EUR. Z fundamentálního pohledu varuje, že silné obchodní propojení naší země s eurozónou s sebou nese „náchylnost vůči rizikům šíření nákazy“. Klima v eurozóně se nyní nijak nelepší, o čemž svědčí propad eura na čerstvá 15měsíční minima vůči dolaru.

Již před měsícem varovala investiční banka Goldman Sachs, že koruna spolu se zlotým, forintem a librou utrpí největší ztráty z evropské dluhové krize. Své upozornění tehdy zdůvodnila tím, že podle srovnávací analýzy jsou země regionu CE-3 spolu s Velkou Británii náchylné vůči negativním vlivům kvůli státním a bankovním závazkům financovaným z peněz eurozóny a závislosti na vývozu a přímých zahraničních investicích ze zemí platících eurem. Goldman Sachs v polovině prosince odhadl, že korunu čeká do tří měsíců oslabení (z tehdejších úrovní okolo 25,3 CZK/EUR) na 27,50 CZK/EUR, aby o tři měsíce později byla na 27,0 CZK/EUR a na konci roku 2012 by měl potom přijít návrat na 25,5 CZK/EUR.

Růstem na další maxima dnes procházejí maďarské dluhopisy, dalším propadem kurz forintu k euru. Zajišťovací kontakty na maďarský dluh po včerejším dosažení 722 bps (o den dříve 650 bps) dnes pokračují v růstu nad 730 bazických bodů. V rozmezí dvou dnů tak náklady vzrostly o 12 procent. Aukce ročních pokladničních poukázek skončila dnes upsáním 35 z plánovaných 45 mld. HUF za cenu růstu průměrného výnosu v aukci na 9,96 procenta, nejvýše od dubna 2009. I tak poptávka pokryla nabídku jen v poměrů 1,19. V poslední aukci shodné splatnosti dne 22. prosince loňského roku dosáhl průměrný výnos 7,91 %. Celková poptávka investorů v dnešní aukci dosáhla 41,6 mld. HUF, v minulé aukci 57,5 mld. HUF.

Růst výnosu na 10letém dluhu o dalších 23 bps nad 11 procent a oslabení forintu k euru o další více než procento až na 324 HUF/EUR přimělo ke snaze uklidnit trhy mluvčího maďarské vlády i ministra Fellegiho, který vede za Maďarsko jednání s EU a MMF. Jednání s MMF by se podle vlády měla obnovit příští týden.

Šéf parlamentní frakce vládnoucí strany Fidesz János Lázár uvedl, že Maďarsko musí být připraveno přijmout některé požadavky Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) na změnu nedávno schválených zákonů. Podle jeho slov "v některých případech dojdeme ke shodě, v některých případech nikoli". Maďarsko bude podle něj ochotno akceptovat takové změny, které budou v jeho vlastním zájmu. Ministr Fellegi následně v oficiální rovině uvedl, že na vládě došlo k projednání a předběžným závěrům ohledně dohody s MMF. Potvrdil, že Maďarsko chce dohodu co nejdříve právě proto, aby si pojistilo schopnost dále se financovat na trhu a do oficiálních jednání s fondem vstoupí co nejdříve. Současný vývoj forintu (kurzu) označil za vážný problém pro maďarský dluh, který je z většiny v cizích měnách. Maďarsko v letošním roce z dluhu musí splatit 3,95 bilionu forintů, což představuje zhruba třetinu celkové částky. Oslabování forintu znamená jeho prudké devizové zvyšování. „Maďarsko není v žádném směru blízko bankrotu. Podobně jako v dalších zemích západní Evropy jsou jakékoli kroky při obraně forintu na centrální bance,“ uvedl mluvčí vlády Giro-Szasz na tiskové konferenci v Budapešti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data