Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro, či drachma? - přehled událostí, které brzy rozhodnou o bankrotu Řecka

Euro, či drachma? - přehled událostí, které brzy rozhodnou o bankrotu Řecka

06.01.2012 18:53, aktualizováno: 9.1. 8:50
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko v novém roce opakovaně prohlásilo, že jeho setrvání v eurozóně, či návrat k drachmě je otázkou, na níž se dozvíme odpověď ještě v rámci prvního čtvrtletí. Analytici Société Générale si dali tu práci a připravili „jízdní řád“ – s důležitými zastávkami, ale bez jasné cílové destinace. K časovému rámci je možné citovat slova řeckého premiéra Lukase Papademose, který v tomto týdnu naplno uvedl, že pokud si jeho silně zadlužená země nezajistí pokračování mezinárodní úvěrové pomoci v objemu 130 miliard eur, přijde v březnu neřízený státní bankrot.

„Už nějakou dobu říkáme, že pokud kterákoliv země opustí eurozónu, bude to politické rozhodnutí. To platí stále. Nicméně Řeckou v následujících týdnech čeká kriticky důležitá agenda, obsahující klíčová data, která mohou zamíchat kartami,“ uvozuje Société Générale seznam blížících se událostí, které je radno bedlivě sledovat.

 


Mise trojky v Aténách – 16. ledna

Zástupci tzv. trojky, tedy Evropské unie (EU), Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) by se v polovině ledna vrátit do Atén, aby zde prověřili vývoj ekonomické a fiskální situace v zemi a odstartovali nové kolo jednání o další finanční pomoci. „Zřejmě zopakují, že by Řecko mělo urychlit snahy o uvedení úsporného programu do chodu a vyvinou další tlak na Řeckou vládu,“ odhaduje Société Générale. S ohledem na pokračující jednání o míře zapojení soukromých věřitelů při rozdělování ztrát ze zadlužení země (viz další bod) ale nepovažuje vetování další finanční pomoci trojkou za pravděpodobné.

Dohoda se soukromými věřiteli – ke konci ledna

MMF a Řecko očekávají dohodu do konce měsíce s tím, že Fond ve svých posledních vyjádřeních o průběhu jednání tvrdil, že již bylo dosaženo pokroku. Konkrétnější rysy možné dohody však zatím oznámeny nebyly. Výsledek jednání by měl vycházet z konsensu z říjnového summitu EU, který přepokládá, že soukromí věřitelé na dobrovolné bázi odepíšou polovinu pohledávek vůči řeckému státu, tedy asi 100 miliard eur. Řecko by se zhoršujícím se výhledem ekonomiky rádo vidělo větší odpisy. Řeckými médii již letos proběhla zpráva, že Němci prý zkoumají možnost, jak přinutit soukromé věřitele, tedy hlavně banky, odepsat až 75 procent drženého řeckého dluhu. „V tuto chvíli považujeme vyšší odpisy dluhu Řecka za nepravděpodobné,“ říká ke spekulacím SocGen.

„Velké splácení“ – do konce března

Výše zmíněná dohoda Řecka se soukromými věřiteli je klíčová podmínka, jejíž splnění otevírá Řecku cestu k možnosti čerpání další 130miliardové pomoci od obvyklé trojice mezinárodních institucionálních věřitelů. „Tento balík země nezbytně potřebuje k tomu, aby byla s to ustát letošní první velkou splátku dobíhajících státních dluhopisů na konci března,“ upozorňuje analýza SocGen.

Mimořádné volby v Řecku – duben

Vláda "národní spásy", která má předlužené Řecko dovést k předčasným parlamentním volbám a zajistit přijetí zahraniční pomoci, složila slib v listopadu. Na konci roku následně oznámila, že se předčasné volby v Řecku se uskuteční v dubnu, konkrétně po Velikonocích (Velikonoční pondělí letos vychází na 9. dubna). „Bude to tvrdá zkouška pro řeckou vládu na pozadí tlaků ve společnosti a dalšímu propadu země do recese,“ říkají k tomuto milníku analytici SocGen. Navzdory dvouletým škrtům mezd ve vládním sektoru a zvyšování daní MMF ve své poslední prognóze pro Řecko očekává propad ekonomiky země za loňský rok o 9 procent po 10,6% propadu v roce 2010, což není zrovna uspokojivá bilance... Premiér Papademos přesto bude muset Řeky přesvědčit, že současná úsporná opatření, a možná i zavedení dalších, jsou nutnou podmínkou pro lepší budoucnost země.


K citaci řeckého premiéru z úvodu článku SocGen poznamenává, že lze doufat, že jeho nedávné zmínění nejhoršího scénáře je pouze strategickou poznámkou tlačící na klíčové osoby a instituce v Řecku i v zahraničí, aby pomohli zemi proplout naznačenými úskalími bez kolize. Imunní vůči tomuto černému scénáři však země na jihu eurozóny rozhodně není, říkají analytici a odkazují na výnosy řeckých dluhopisů. Ty sice ustoupily z nedávných historických maxim na 156 procentech u dvouletých a 36 procentech u desetiletých dluhopisů, ale stále trh zdvihá nad Řeckem varovný prst...

Vývoj výnosu 2- a 10-letého řeckého dluhopisu za poslední rok

2letý

10letý

(Zdroj: Société Générale, Dow Jones, Bloomberg, Euro2day, WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data