Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
České banky sborově: Krizi ustojíme. Šéf KB čeká návrat ke kořenům

České banky sborově: Krizi ustojíme. Šéf KB čeká návrat ke kořenům

12.01.2012 17:07, aktualizováno: 12.1. 17:10
Autor: ČTK

Aktualizováno

Tuzemské banky by měly ustát bez větších následků současné dluhové problémy eurozóny, i když vývoj je nyní velmi těžké předvídat. Vyplývá to z ankety ČTK mezi šéfy šesti největších tuzemských bank. Banky se chtějí podle svých šéfů soustředit na rozvoj dalších elektronických služeb, pobočkové sítě i další poskytování úvěrů především podnikům. Naopak u domácností očekávají spíše zdrženlivost a snahu využívat spořící produkty. Rizikem pro tuzemské banky je podle nich případné narušení integrity eurozóny, které by vedlo k recesi ekonomiky.

Podle generálního ředitele Komerční banky (3260 CZK, 2,32%) Henriho Bonneta je nejzávažnějším rizikem českého bankovnictví případné narušení integrity eurozóny, které by vedlo k významnému poklesu hospodářského výkonu v EU včetně ČR. "Otřesy finančních trhů v letech 2008 až 2011 se stanou určujícími momenty pro vývoj bankovnictví. Podle mého názoru se banky vrátí ke svým kořenům, tedy k obsluhování klientů při obezřetném řízení rizik," uvedl. Celkový růst úvěrů podle Bonneta poněkud zpomalí, tahounem růstu budou úvěry na bydlení.

 

Generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka letos neočekává na straně nabídky bankovních služeb žádný zásadní nový trend. "Bude pokračovat silný konkurenční boj o klienta," uvedl. Celkově přitom podle něj něj nelze letošní rok spolehlivě prognózovat, protože zásadní vliv bude mít způsob politického řešení či neřešení evropské dluhové krize. "Domácí ekonomika je v dobré kondici a bankovní sektor také," dodal.

Všichni oslovení ředitelé se shodují, že domácí banky jsou v dobré pozici a ustojí i krizi a pokles české ekonomiky. Odvolávají se přitom na zátěžové testy ČNB. "České banky, ty jsou na tom znatelně lépe než jejich zahraniční protějšky," uvedl generální ředitel GE (18,78 USD, -0,53%) Money Bank Sean Morrissey. "Extrémní zátěžový test ČNB ukázal, že české banky ustojí i ostrou krizi v zahraničí a hluboký pokles domácí ekonomiky," uvedl generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek.

Ten přitom v letošním roce neočekává zamrznutí trhu s úvěry. "Kvalita úvěrů byla v roce 2011 nad očekávání dobrá, a mám za to, že i v roce 2012 bude na slušné úrovni," uvedl. Z toho podle něj vyplývá, že i letos by měly české banky být schopny tvořit solidní zisk a udržet si svou vysokou kapitálovou přiměřenost. Dále Kavánek očekává, že se na výsluní se opět navrátí stavební spoření, protože kombinuje bezpečné úspory s dobře dostupným nezajištěným úvěrem.

Obdobně situaci v letošním roce vidí i generální ředitel UniCredit Bank Jiří Kunert. "Neočekávám žádné zásadní změny ve vztazích bank a podnikatelských subjektů, a to zejména v oblasti úvěrů. Naopak se domnívám, že dojde k nárůstu zájmu o exportní financování a bankovní záruky," uvedl. Zároveň ale upozornil, že si během své profesní kariéry nevybavuji žádný rok, který by byl z pohledu možných scénářů vývoje evropského bankovnictví tak nepředvídatelný, jako právě začínající rok 2012.

Konkurence na trhu firemních úvěrů a hypoték se ovšem v letošním roce opět podle generálního ředitele Raiffeisenbank Lubora Žalmana zvýší. Banky ale zároveň podle něj budou čelit poklesu marží na úvěrech a rostoucím ztrátám z nesplácených úvěrů, pokud nastane recese ekonomiky. "Ale banky v ČR to unesou," uvedl.

V případě nových produktů podle Kavánka klienti zřejmě nejvíce zaznamenají další posun bankovních služeb do elektronického světa, kdy banky budou přicházet s novými aplikacemi a zabezpečením účtů. GE Money Bank pak hodlá letos podle jejího šéfa představit novinky v oblasti konsolidace úvěrů a bezkontaktních plateb. "Přijdeme i s novým, v Česku ojedinělým konceptem poboček," uvedl Morrissey.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.