Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Beneš (ČEZ): U cen elektřiny čekám stagnaci. Kvůli recesi budeme déle čistým vývozcem, Temelín ale s rokem 25 potřeba bude

Beneš (ČEZ): U cen elektřiny čekám stagnaci. Kvůli recesi budeme déle čistým vývozcem, Temelín ale s rokem 25 potřeba bude

13.01.2012 9:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Stagnaci velkoobchodních cen elektřiny na světových burzách letos i silové elektřiny pro odběratele do příštího roku očekává šéf tuzemské energetiky ČEZ Daniel Beneš v rozhovoru pro Právo. Ekonomický útlum podle něj nechá Českou republiku o dva až tři roky déle v pozici čistého vývozce elektřiny, Temelín ale s rokem 2025 podle něj jednoznačně potřeba bude. Jako obtížný vidí, z pohledu přenosové soustavy, výběr „mýtného“ za tranzit německé elektřiny přes ČR do Německa.

Cena elektřiny na světových burzách, zejména pro ČR klíčovém trhu Německa, kolísá mezi 51 až 53 eury za MWh. „Nečekám výrazné posuny nahoru ani dolů. Z dnešního pohledu je dost možné, že cena silové elektřiny by se měnit neměla. O jednotky procent asi vzroste cena za distribuci, ale to je rozhodnutí ERÚ,“ uvedl v rozhovoru pro Právo Beneš. Od položky na obnovitelné zdroje čeká Beneš také růst o jednotky procent.

Beneš potvrdil strategii firmy neusilovat v ČR o další rozvoj obnovitelných zdrojů. Varoval před podceněním rozsahu problému „bioplyn“. Matoucí podle Beneše může být násobně nižší instalovaný výkon proti fotovoltaice, který ale je schopen fungovat nepřetržitě a z jednotky tak vyprodukovat sedminásobek dotované elektřiny, než je tomu u solární energie. „ČEZ se na tomto boomu nepodílí a podílet nebude,“ uvedl.

Ekonomický útlum podle šéfa ČEZu zřejmě povede k tomu, že ČR déle, o dva až tři roky, zůstane čistým vývozcem elektřiny. Na potřebě Temelína se ale podle něj nic nemění a od politiků pro projekt cítí silnou podporu. „Vnímají, že by Česká republika měla být energeticky nezávislá a moc jiných způsobů, jak to zajistit, není. Termín, že před rokem 2025 by měl být uveden do provozu třetí i čtvrtý blok Temelína, stále platí. Do roku 2025 budou už pro udržení energetické nezávislosti nové bloky Temelína zapotřebí, uvádí Beneš v rozhovoru.

Z pohledu klíčových tuzemských projektů ČEZ vyzvihl Beneš komplexní obnovu elektrárny Tušimice s chystaným spuštěním letos na jaře. „Realizujeme nový nadkritický uhelný blok v Ledvicích, ve výstavbě je paroplynový zdroj v Počeradech, připravujeme se na obnovu bloků v Prunéřově. Máme hotovou studii proveditelnosti jaderného zdroje v Dukovanech, nyní se připravujeme na proces posuzování jejího vlivu na životní prostředí. Blok by mohl být uveden do provozu po roce 2030. Letos v červnu dostaneme nabídky na Temelín, paralelně běží EIA,“ vyjmenoval Beneš pro Právo. Na delším horizontu vidí teplárenské projekty Temelín-České Budějovice a studii Dukovany-Brno. V zahraničí potvrdil větrné farmy v Polsku, Německu či Rumunsku.

Z pohledu klíčových změn uvnitř ČEZ po nástupu do funkce Beneš zmínil zjednodušení organizace firmy a zúžení vrcholného vedení. „Máme velké množství dceřiných společností a budeme tuto strukturu zjednodušovat. To může znamenat, že dojde ke snížení počtu zaměstnanců, ale primárně na ředitelských pozicích,“ uvedl.

Stranou dotazů Práva nezůstal audit zakázek se Škodou Plzeň, ani vztahy s dodavateli uhlí. „Je trochu paradoxní, když uhlí v zemi patří státu, že těžební společnost, která je privátní a má povolení k těžbě, toto povolení zneužívá k tomu, aby hýbala celým trhem,“ uvedl Beneš pro něj pravděpodobnější důvod možného růstu cen uhlí, než vliv těžebních limitů. Vnitřní audit vztahů se Škodou Plzeň podle Beneše probíhal s vědomím toho, že může být kdykoli zvenčí zkontrolován a vedl jej Petr Vobořil, kterého Beneš označil za člověka zkušeného a znalého fungování ČEZ od 80. let.

Jako běh na dlouhou trať Beneš vidí dobudování tranzitních kapacit elektřiny napříč Německem, od čehož očekává trvající zátěž na českou přenosovou soustavu. „Současný stav je takový, že Německo se významně přiklání k obnovitelným zdrojům. Na severu se staví velké množství větrných farem, velká část spotřeby je v jižním Německu. Němci by tak měli logicky zajistit, aby energie mohla být přenášena od místa výroby k místu spotřeby, což se jim ale časově nedaří. To se dá pochopit, protože liniové stavby jsou problém, je například třeba vyřešit věcná břemena. Velká část elektřiny ze severu Německa tak teče na jih Německa přes ČR. A bude to ještě horší, protože Němci si s tím během několika příštích let neporadí. V praxi to vypadá tak, že jsme tranzitní zemí z Německa do Německa. Kdybychom se bavili o dálnicích, tak budeme chtít zaplatit mýto a dálniční známky. To všem přijde logické a férové. Existuje mechanismus, kterým přenosové soustavy přispívají do společného balíku a potom se tyto finance rozdělují. Ale česká přenosová soustava je spíše plátcem,“ uvedl k problému Beneš v rozhovoru pro Právo.

(Zdroj: Právo, ČEZ, Bloomberg)


Váš názor
  • chcete mi říct
    13.01.2012 12:05

    že audit vedl Romanův člověk z ČEZu? No tak to byl tedy audit, to se nestačím divit... To se už nedivím, že výsledky jsou jaké jsou, jako podle chytré horákyně
    Bob
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university