Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Treichl (Erste): O státní pomoc letos žádat nebudeme. Pro Řecko je lepší z eurozóny odejít

Treichl (Erste): O státní pomoc letos žádat nebudeme. Pro Řecko je lepší z eurozóny odejít

16.01.2012 8:59, aktualizováno: 16.1. 14:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Bankovní skupina Erste nebude v letošním roce žádat o další státní pomoc, uvedl v rakouské televizi šéf banky Andreas Treichl poté, co v pátek ratingová agentura Standard & Poor’s zhoršila hodnocení několika zemím eurozóny včetně Rakouska. Treichl dodal, že prudký odpis aktiv loňském roce banka učinila proto, že je na takový krok dostatečně silná.

Rumunská divize skupiny Erste, největší banka dle aktiv na tamním trhu BCR, patřící společně s Maďarskem aktuálně k nejobtížnějším trhům Erste, má letos dosáhnout hrubého zisku na úrovni zhruba 516 milionů lei, v přepočtu 150 milionů dolarů (118,5 mil. eur), citoval dnes paralelně slova z banky list Ziarul Financiar před valnou hromadou 27. ledna, která bude rozhodovat o rozpočtu banky na rok 2012.

O svůj názor na evropskou dluhovou krizi se Treichl podělil také v německém listu Die Presse a v Kronen Zeitung. Pro Die Presse Treichl uvedl, že pro Řecko bude snazší se zotavit a překonat současné problémy, pokud se rozhodne pro odchod z eurozóny. Podobný názor k Řecku vyslovil nedávno guvernér ČNB Singer, když uvedl, že zadlužení Řecka nelze řešit jinak než odchodem země z eurozóny. Řešením řeckých problémů ztrácejí politici podle Singera příliš mnoho času, který by mohli věnovat důležitějším věcem. Jedinou další variantou je podle Singera "dát Řecku masivní peníze z evropských strukturálních fondů", a k tomu se Evropa zatím nemá.  

Celkově k eurozóně je Treichl ohledně její schopnosti dostat se z problémů optimista. „Problémy, které Evropa má, jsou všechny řešitelné. Pokud nedojde k dalšímu nečekanému nárazu, situace se do poloviny roku 2012 může stabilizovat a příběh šesti měsíců uplynulých se stát minulostí,“ citovala slova Treichla pro Die Presse rakouská agentura APA.

V rakouské televizi ORF2 Treichl v diskusi s rakouskými politiky uvedl, že "banky čelíce současným problémům na maďarském trhu nemohou vykazovat dostatek vlastního kapitálu". Na adresu rakouských politiků se nechal slyšet, že doufá v to, že snížení ratingu země od Standard & Poor's je přiměje k prosazení nezbytných reforem. Za „chybu“ Treichl nicméně považuje nedůvěru ve schopnost států se financovat. Na perspektivu trhů v regionu střední a východní Evropy Treichl dle svých slov nadále sází a neobává se, že by situace v Maďarsku měla dojít do fáze státního bankrotu. Příznivě hodnotí také vyhlídky pro Irsko či Španělsko.

Rakouský regulátor zareagoval na snížení ratingu části zemí eurozóny včetně Rakouska slovy, že se bude znovu zabývat angažovaností rakouských bank napříč regionem střední a východní Evropy, nechystá ale žádná momentální opatření. Ani rakouská vláda po pátečním zhoršení ratingu země agenturou Standard & Poor's neplánuje žádnou změnu politiky ohledně bankovního sektoru, řekl podle agentury APA státní tajemník Andreas Schieder po jednání o situaci rakouských bank. Vláda bude podle Schiedera "důsledně pokračovat" v dosavadní politice. Také předseda rakouského úřadu pro dozor nad finančním trhem (FMA) Helmut Ettl uvedl, že žádná další opatření nejsou zapotřebí. Dodal však, že bude "vynaloženo veškeré úsilí" k opětovnému získání špičkového ratingu.


Bank of America ve své analytické zprávě uvedla, že snížení ratingu zemím eurozóny od S&P není pro evropské banky devastující, ale považuje jej za faktor destabilizace. „Downgrade mění pravidla hry ohledně evropských bank, podpora ECB a vládní garance ale zajišťují stabilní financování,“ uvedla BoA/ML.

Deutsche Bank k financování mezi bankami a ECB uvedla, že snížení ratingu (u Itálie na "BBB+" z "A") znamená pro banky, zejména ty italské, požadavek na širší kolaterál proti zdrojům ECB a očekává zhoršení schopnosti opět zejména italských bank získávát zdroje na domácím dluhovém trhu.

(Zdroj: Bloomberg, Die Presse, APA, Ziarul Financiar, Bank of America, Deutsche Bank)


Váš názor
  • Co je výhodní a nevýhodné pro Řeky bych nechal na nich samotných,
    16.01.2012 12:46

    pane Reichle! Myslím si, že nemáte pravdu a ve svém uvažování se mýlíte. Ani pro věřitele, ani pro Evropany, ani pro Řeky samotné není odchoz z eura výhrou. Jednalo by so velkou prohru celého evropanství, celého poválečného snažení Evropy o integraci. Vyhazov Řeků by znamenal tlak na rozpad Erste říše v Evropě, návrat na protekcionismus, provinčnost a přízemnost. Věřitelé Řecka velmi zapláčou, protože ti budou patřit mezi poražené především. Řecko bude fungovat i dál, tak jako i euro a EU. Mnoho nepřátel by si přálo opak, hlavně z politických důvodů, ale byla by to cesta k válkám v Evropě! To si opravdu přejete?
    • Re: Co je výhodní a nevýhodné pro Řeky bych nechal na nich samotných,
      16.01.2012 13:32

      ..máš Recht, Reichl nebo Treichl, vždyť je to fuk! Každopádně Treichl už měl někde dávno bručet za ty svoje kecy. Naposledy 29. září hlásil zářné zítřky a zisky, aby o pár dní ohlásil "překvapivě" obrovskou ztrátu a s tím raketový pád kurzu erste. U nás mají bohužel rakušáci koupený od BCPP až po ČNB asi všechny, takže se to tu moc neřeší, uvidíme co vymyslí ve Vídni, kde to vyšetřování snad ještě pokračuje..
      bob
    • Re: Co je výhodní a nevýhodné pro Řeky bych nechal na nich samotných,
      16.01.2012 13:02

      :-))))
      db
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m