Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akce S&P investory neodradila. Španělsko prodalo poukázky za 4,9 mld. EUR, slušná poptávka provázela i aukci EFSF

Akce S&P investory neodradila. Španělsko prodalo poukázky za 4,9 mld. EUR, slušná poptávka provázela i aukci EFSF

17.01.2012 11:30, aktualizováno: 17.1. 15:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Španělsko dnes aukcí dluhu kratších splatností získalo na primárním trhu 4,88 miliardy eur, upsaný objem tak mírně zaostal za stanoveným maximálním cílem 5 mld. EUR. Aukci nicméně doprovázela silná poptávka, jejíž relativní ukazatel k nabídce (bid-to-cover) dosáhl u 12měsíčních pokladničních poukázek 3,54 (v porovnání s 3,14 v prosincové aukci) a u 18měsíčních dluhopisů pak 3,23 (vůči 4,97 v prosinci).

Výnos obou splatností přitom klesl na 2,049 % a 2,399 % z 4,05 % respektive 4,226 procenta. Lze tak říci, že páteční zákrok analytiků Standard & Poor’s, kteří srazili rating Španělska o dva stupně, zatím investory od nákupu španělského dluhu neodradil. Trhy přijaly výsledek aukce pozitivně a zatlačily výnos 2letého dluhopisu země o 11 bazických bodů níže na 2,88 procenta.

Schopnost Španělska potažmo Itálie financovat své potřeby na trhu však výrazně posiluje Evropská centrální banka. Ta minulý týden více než ztrojnásobila nákupy vládních dluhopisů. Vynaložila na ně 3,8 miliardy eur (97 miliard Kč), tedy nejvíce od konce listopadu, ve srovnání s 1,1 miliardy eur v předchozím týdnu.

Páteční vlna downgradů, která se přehnala eurozónou, zasáhla 9 zemí. Francie a Rakousko ztratily nejvyšší rating AAA, v případě Kypru, Itálie, Španělska a Portugalska snížila S&P rating o dva stupně, u zbývajících zemí (Slovensko, Malta, Slovensko) o jeden stupeň. U Portugalska rating spadl z investičního do spekulativního pásma. Itálie má nyní stejný rating jako Kazachstán. S&P současně potvrdila dosavadní ratingy Belgii, Estonsku, Finsku, Německu, Irsku, Lucembursku a Nizozemsku.

 
Aukce EFSF po downgradu

Na začátku týdne pak agentura pokračovala v akci, když snížila hlavní úvěrový rating Evropského fondu finanční stability (EFSF) z nejvyšší možné známky AAA na stupeň AA+. Snížení ratingu EFSF může snížit schopnost fondu půjčovat si na trzích relativně levné peníze. S&P nicméně uvedla, že rating záchranného fondu by mohla vrátit na stupeň AAA, pokud členové eurozóny zvýší garance za úvěry, které fond získává. EFSF totiž nemá sám o sobě žádný kapitál.

Zjistit svou schopnost financování mělo EFSF možnost zjistit dnes v poledne, kdy proběhla aukce 6měsíčních pokladničních poukázek fondu. EFSF v ní prodal poukázky za 1,501 mld. EUR, jen nepatrně nad předem stanoveným maximálním cílem 1,5 miliardy. Průměrný výnos v aukci činil 0,2664 procenta a poptávka 3,1násobně překročila nabízený objem, zveřejnila německá centrální banka Bundesbank, jejíž systém se používá pro organizování prodeje. Výnos dluhopisů EFSF se splatností v červenci 2016 po aukci roste o 8 bps na 2,14 procenta.

Podle šéfa fondu Klause Reglinga bude mít snížení ratingu EFSF agenturou Standard & Poor's pouze nepatrný dopad na provoz fondu, pokud se k podobnému kroku neodhodlají i dvě další velké ratingové agentury. „Dokud je to jen jedna ratingová agentura, není skutečně potřeba něco dělat," řekl Regling novinářům v Singapuru, kde je na setkání s investory. Připomněl, že když S&P snížila rating Spojeným státům, ostatní agentury ji také nenásledovaly.

Minulý měsíc fond prodal tříměsíční dluhopisy za 1,97 miliardy eur. Také v tomto případě byla poptávka vysoká, poměr poptávky k nabídce činil 3,2. Finanční ředitel EFSF Christophe Frankel dodal, že fond nyní plánuje pravidelné aukce tří-, šesti- a dvanáctiměsíčních dluhopisů. Japonsko přitom oznámilo, že koupilo v aukci dluhopisy za 120 milionů eur, což je zhruba osm procent prodaných dluhopisů. Země je významným investorem do dluhopisů fondu a tamní ministr financí dnes uvedl, že i přes snížení ratingu zůstává EFSF pro Japonsko atraktivní investicí. Fond od svého založení v květnu 2010 vydal obligace za 22,5 miliardy eur, Japonsko nakoupilo dluhopisy za 3,655 miliardy eur.

Záchranný fond EFSF byl založen v květnu 2010 v reakci na potíže Řecka. Právě tato nejproblémovější země je podle S&P na dosah platební neschopnosti. Řecko v dnešní aukci prodalo 3měsíční SPP za 1,625 mld. EUR, výnos proti prosincové aukci poklesl na 4,64 procenta z 4,68 procenta, bid-to-cover na 2,90 z 2,91.

Řecko nyní spoléhá na finance ze záchranného úvěru. Vzhledem k vysoké ceně úvěrů není schopno prodávat dlouhodobý dluh na finančních trzích a na trhu tak prodává pouze krátkodobé pokladniční poukázky. Nejnovější prodej přichází v době, kdy Řecko jedná o důležité dohodě o výměně dluhopisů se soukromými investory. Restrukturalizace dluhu je klíčovou součástí druhého záchranného balíku pomoci.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data