Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF shání další peníze, chce půl bilionu dolarů na nové úvěry

MMF shání další peníze, chce půl bilionu dolarů na nové úvěry

18.01.2012 12:39, aktualizováno: 18.1. 16:47
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Mezinárodní měnový fond navrhuje navýšení prostředků o 500 miliard dolarů, aby pomocí dalších záchranných půjček mohl postavit hráz proti šíření dluhové krize z Evropy do globální ekonomiky, uvedl jeden ze zástupců zemí G20 pro Bloomberg pod podmínkou anonymity. Jeho slova však následně Fond sám potvrdil. Největší příspěvky by podle zdroje tato mezinárodní instituce chtěla získat od Číny, Brazílie, Ruska, Indie, Japonska a zemí vyvážejících ropu a v současnosti tímto směrem vyvíjí politický tlak.

Úvěrová kapacita MMF je podle agentury Bloomberg v současnosti zhruba 385 miliard USD. Poté co však fond identifikoval jeden bilion dolarů chybějících v globální ekonomice pro následující dva roky, rozhodl se podle zdroje Bloomberg vyvinout úsilí o navýšení objemu financí na nové půjčky pro členské země na 885 mld. EUR. Dalších 100 miliard eur MMF podle zdrojů Reuters hodlá získat s účelem vytvořit "ochranný nárazník" proti krizi.

"Na základě našich odhadů, podle nichž bude v celém světě v nadcházejících letech potenciálně zapotřebí finanční pomoc asi za bilion dolarů, má fond v úmyslu zajistit si další zdroje v objemu až 500 miliard dolarů," potvrzuje dnešní zpráva měnového fondu. MMF sdělil, že uvedených 500 miliard dolarů už zahrnuje 200 miliard USD, které fondu slíbily evropské země. "V této fázi zjišťujeme možnosti financování a nebudeme poskytovat žádný další komentář, dokud neskončí nezbytné konzultace s členskými zeměmi," uvedl fond.

Měnový fond v posledních zhruba dvou letech vynaložil asi třetinu svých zdrojů na pomoc zemím eurozóny. MMF se obává, že vzhledem k horším vyhlídkám globální ekonomiky budou pomoc potřebovat i některé mimoevropské země, proto musí finanční zdroje doplnit.

Vnitřní dokumenty, které se podařilo v září získat agentuře Reuters, ukazují, že MMF by potřeboval dalších 850 miliard USD, pokud by velké ekonomiky eurozóny, jako jsou Španělsko nebo Itálie, potřebovaly finanční pomoc od fondu. Lagardeová přivítala plán Evropy poskytnout fondu dalších 150 miliard eur ke zvýšení jeho úvěrové kapacity. Zdůraznila však, že je důležité, aby Evropa měla dostatečně silné své ochranné prostředky a politiku.

Podle oficiálních zdrojů výkonná rada MMF v noci na dnešek jednala o posílení finančních zdrojů a vyzvala k akcím, které by zmírnily evropskou dluhovou krizi. Fond však rovněž zdůraznil, že Evropa k účinnému vyřešení svých problémů musí dát k dispozici dostatek peněz.

"Mnoho členů výkonné rady zdůraznilo nutnost a naléhavost kolektivních snah k potlačení dluhové krize v eurozóně a ochraně ekonomik po celém světě před jejími vedlejšími efekty a nadměrnému poklesu produkce/příjmů," uvedla v prohlášení zveřejněném po zasedání rady výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová. Dodala, že rada hodnotila, zda MMF bude potřebovat kvůli krizi další zdroje a vedení a zaměstnanci MMF budou zkoumat možnosti zvýšení palebné síly fondu.

Zpráva přichází v době, kdy se skupina 20 největších rozvojových a rozvinutých zemí G20 připravuje na únorové jednání (25-26. února v Mexico City), na kterém má být projednáno i zvýšení peněz pro MMF. Odpovídající financování MMF by poskytlo větší důvěru trhům, protože by ukázalo, že fond může v případě potřeby efektivně reagovat. Rozvíjející se země, jako je Čína, již řekly, že jsou ochotné poskytnout další peníze MMF, pokud Evropa uskuteční kroky k vyřešení krize, včetně poskytnutí více zdrojů.

(Zdroj: Bloomberg, ČTK, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  
8:49Philip Morris CR vykázal meziročně nižší zisk i tržby. Dividendu navrhuje ve výši 1 220 Kč/akcie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university