Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důvěra v českou ekonomiku roste, lepší je u podnikatelů i spotřebitelů

Důvěra v českou ekonomiku roste, lepší je u podnikatelů i spotřebitelů

24.01.2012 9:21, aktualizováno: 24.1. 9:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v lednu meziměsíčně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se ve srovnání s prosincem zvýšil o 2,5 bodu na 0,8 bodu z prosincových mínus 1,7 bodu. Stalo se tak vlivem zvýšení podnikatelského indikátoru důvěry na 7,4 bodu z 5,3 bodu a důvěry spotřebitelů na mínus 25,3 bodu z mínus 29,8 bodu zaznamenaných o měsíc dříve. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila v průmyslu, v obchodě a ve vybraných službách; ve stavebnictví se dále snížila. Souhrnný indikátor i po loňských poklesech nadále převyšuje své hodnoty z období recese, i když v meziročním srovnání je nižší.

důvěra 24_1.jpg

V průmyslu se v lednu hodnocení současné celkové ekonomické situace nepatrně zvýšilo. Přestože respondenti stále označují poptávku za hlavní bariéru růstu, hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se zlepšilo. Přes mírné snížení využití výrobních kapacit a zvýšení zásob v lednu, respondenti očekávají, že zlepšené exportní příležitosti přispějí pro příští tři měsíce ke zrychlení tempa výrobní činnosti a udržení zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou o něco vyšší než v prosinci, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně zvýšila, ale meziročně je nadále nižší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v lednu opět nezměnilo a již tak nízké hodnocení celkové poptávky se dále snížilo. Respondenti očekávají neměnný vývoj stavební činnosti a pokles zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami se o něco snížilo. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou vzhledem k blížící se stavební sezóně o něco vyšší než v prosinci. Celkově se nízká důvěra ve stavebnictví v lednu ještě snížila a je i nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se v lednu zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Zásoby se snížily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nižší než v prosinci, pro příštích šest měsíců jsou vyšší. Celkově se v lednu důvěra v obchodě meziměsíčně mírně zvýšila, ale v meziročním srovnání je o něco nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb se v lednu zvýšilo hodnocení současné ekonomické situace. Hodnocení poptávky i její očekávání pro příští tři měsíce se zvýšilo také. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nižší než v prosinci, pro příštích šest měsíců jsou vyšší. Celkově se důvěra ve vybraných službách meziměsíčně zvýšila, ale v meziročním srovnání je nižší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v lednu po předchozích výraznějších poklesech meziměsíčně zvýšil, ale v meziročním srovnání je značně nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v lednu vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců snížily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v lednu také mírně snížil. Úmysl spořit se zvýšil, nadále však méně než polovina domácností uvádí, že s ohledem na svou současnou finanční situaci spoří.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.