Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek navrhne vládě dát MMF na záchranu eura až 38 mld. Kč

Kalousek navrhne vládě dát MMF na záchranu eura až 38 mld. Kč

24.01.2012 12:14, aktualizováno: 24.1. 14:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhne ve středu vládě půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) na záchranu eurozóny do výše 1,5 miliardy eur, tedy téměř 38 miliard korun. Peníze by měly jít z devizových rezerv České národní banky (ČNB). Informoval o tom dnes deník Právo.

Podle něj by vláda ručila ČNB za případné znehodnocení půjčení peněz a za ušlý zisk. "Česko čerpá z fondu unie čistých 175 miliard korun, považoval bych proto za nemravné a nemorální se na pomoci nepodílet," řekl Kalousek deníku Právo.

Lídři Evropské unie se loni v prosinci na summitu v Bruselu dohodli, že měnovému fondu poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku až 200 miliard eur. Země EU se ale posléze na poskytnutí celého objemu nedohodly. Dodat peníze se zavázala zatím jen eurozóna, a to 150 miliard eur. Ze zemí mimo eurozónu půjčku zatím vyloučily Británie a Bulharsko.

Premiér Petr Nečas už dříve řekl, že se kloní k tomu, aby se Česko pomoci neúčastnilo. Pokud ČR na půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu nakonec kývne, bude se jednat o výrazně nižší částku, než je na prosincovém summitu navržených 3,5 miliardy eur, respektive 90 miliard korun, uvedl premiér minulý týden. Dodal ale, že o konkrétní částce, která by v úvahu připadala bude vláda jednat právě až nad konkrétnějším materiálem z dílny ministra financí Miroslava Kalouska.

Prezident Václav Klaus půjčku MMF veřejně odmítl. Podle Kalouska si naopak Česká republika nemůže dovolit osamoceně odmítnout unijní plán na pomoc eurozóně.

Konečné slovo bude mít ČNB, která je na politických rozhodnutích zcela nezávislá. Její guvenér Miroslav Singer již v prosinci uvedl, že centrální banka bude poskytnutí části devizových rezerv na půjčku MMF velmi zvažovat a rozhodování nebude snadné. Důvodem bude podle něj snaha ČNB udržet dostatečné rezervy pro případné změny ve struktuře fungování eurozóny. Pokud by ČNB odmítla vládě půjčku, musela by vláda hledat jiné řešení.

Ministr financí Kalousek dnes také uvedl, že v Evropě nikdo nechápe pozici české vlády, která chce v případě podpisu rodící se unijní smlouvy o fiskální disciplíně uspořádat o tomto dokumentu referendum. "Seznámil jsem své kolegy s pozicí české vlády, že v případě, že se rozhodne podepsat tuto smlouvu, bude prosazovat ratifikaci referendem," řekl Kalousek po včerejším jednání  s kolegy z dalších zemí Evropské unie v Bruselu. "V očích všech svých kolegů ze zemí Evropské unie jsem četl totální nepochopení tohoto postoje," dodal s tím, že on však jejich pohled chápal. Případné konání referenda v kabinetu prosadili partneři Kalouskovy TOP 09, která je proti tomuto návrhu.

(Zdroj: Právo, ČTK, ČNB)


Váš názor
  • O koľko sme "postúpili" za 80 rokov?!
    26.01.2012 2:53

    To, že SLOVÁ Tomáša Baťu boli už v roku 1932 vedeli asi všetcia jeho "baťováci", ale aj ANTIBAŤOVÁCI a presne tak, ako v roku 1932, tak to vedia aj v roku 2012 "euroantiBAŤOVÁCI" a nielen v eurozóne, ale asi všade tam,vo svete, kde je značka BAŤA, či BATA...Už sa mi žiada - ako Turčanovi -sympatizujúcemu s "baťovČINOU" doposiaľ a už dlho...vysloviť "baťoprianie" - aby POLÍVKA "vymenil" firmu VALAŠSKÉHO karáľovstva za Valašskočeskoslovenskú ÚNIU s hlavným mestom ZLÍNOM - a potom MOŽNO , buď moravskočeskoslovensky napravíme CHYBY 1932-2012 v československom ponímaní a vytvoríme "euromodel" obnovy morálky,práva,sociálnosti atď - v duchu BAŤOVÝCH myšlienok a úvah 1932 v ich reálnom ODKAZE eurozóne 2012-2112 ..ašmytec!!!ALEBO ešte aj v roku 2092 bude mať BAŤA "1932 PRAVDU?????
    turcan
  •  
    24.01.2012 13:04

    Kalousku neblbni, vždyť to bude chybět tvým kámošům na odměny těch co dřou jako koně. Nebo zase chceš střihat ovčany.
    Homo
  •  
    24.01.2012 12:51

    Opět se opakuji, ale budu citovat p.Tomáše Baťu z r.1932. "Nevěřím v žádné přelomy, které nastanou samy od sebe.To, čemu jsme si zvykli říkat hospodářská krize,je pouze jiný název pro mravní bídu.Mravní bída je příčina - hosp.krize je následek !! V naší zemi je mnoho lidí,kteří se domnívají,že hosp.úpadek (krizi) lze sanovat penězi. Hrozím se důsledku tohoto omylu. V postavení v němž se nacházíme, nepotřebujeme žádných obratů ani geniálních kombinací. Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a k veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy,nevyhazovat hodnoty za zbytečné věci a nevydírat pracující" !! To prohlásil před 80 lety a myslím, že to platí obecně i dnes.(tak říkajíc:"podobnost čistě náhodná" !!)
    Achjo...
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university