Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda rozhodla půjčit MMF na pomoc eurozóně 1,5 mld eur. Chce účast na jednáních eurozóny

Vláda rozhodla půjčit MMF na pomoc eurozóně 1,5 mld eur. Chce účast na jednáních eurozóny

25.01.2012 11:53, aktualizováno: 25.1. 14:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Vláda schválila půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu na pomoc eurozóně ve výši 1,5 miliardy eur, tedy téměř 38 miliard korun. Lídři EU se loni v prosinci dohodli, že MMF poskytnou na základě bilaterálních smluv půjčku až 200 miliard eur. Dodat peníze se ale zatím zavázala jen eurozóna, a to 150 miliard eur. Ze zemí mimo země platící eurem půjčku zatím vyloučily Británie a Bulharsko.

Na ČR by připadalo 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard korun). Premiér Petr Nečas (ODS), kterému se půjčka z rezerv České národní banky příliš nelíbí, už dal najevo, že pokud se vláda pro krok rozhodne, bude se jednat o daleko nižší částku. TOP 09 ministra financí Miroslava Kalouska půjčku podporuje.

Peníze do Evropské unie poputují z devizových rezerv České národní banky. Premiér Petr Nečas (ODS) byl zpočátku vůči půjčce na záchranu eurozóny skeptický. Po předchozím jednání svého kabinetu premiér uvedl, že částka by musela být velmi výrazně nižší, než je eurozónou požadovaných 89 miliard korun. Naopak strana TOP 09 od počátku diskusí apelovala na to, že Česko by se na půjčce mělo podílet. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na středeční zasedání kabinetu přinesl už konkrétní návrh parametrů, jehož výsledkem je částka 38 miliard.

To, aby se ČR mohla účastnit jednání zemí platících eurem, aniž by bylo součástí eurozóny, bude na pondělním vrcholném summitu Evropské unie prosazovat premiér Petr Nečas (ODS). Vyplývá to z mandátu na Evropskou radu, který ve středu projednávají ministři Nečasova kabinetu.

Se stejným požadavkem už v úterý přišel polský premiér Donald Tusk. Ačkoliv se Polsko neřadí mezi členy eurozóny, bude u podpisu smlouvy o fiskální odpovědnosti chtít, aby jednání nebyla určena výhradně státům eurozóny. Pokud to příslušný článek smlouvy neumožní, pakt o rozpočtové odpovědnosti za Polsko nepodepíše.

"Pokud Polsko nezíská adekvátní status účastníka setkání zemí eurozóny, který by nám dal pocit, že se podílíme na rozhodování, bude pro nás obtížné smlouvu o rozpočtové odpovědnosti podepsat," uvedl Tusk.

Přestože Polsko nebude disponovat rozhodovací pravomocí, Tusk chce, aby se těchto jednání mohl účastnit v roli pozorovatele.

Z mandátu na Evropskou radu jasně vyplývá, že premiér Petr Nečas (ODS) bude na pondělním summitu šéfů států a vlád v Bruselu prosazovat stejné podmínky jako právě Polsko.

"Na základě smlouvy o fiskální odpovědnosti vznikne jakási nová rada zemí eurozóny," vysvětlil podstatu Mediafaxu důvěryhodný zdroj, podle kterého bude rada obdobou současných formací, jako je například rada ministrů financí, zahraničí nebo zemědělství.

A právě schůzek této nové rady se bude Česko, stejně jako Polsko, chtít účastnit.

Vláda na svém minulém zasedání přijala rámcovou pozici, podle které by měli o nové smlouvě rozhodnout občané v referendu. ODS a VV přehlasovaly přitom názor TOP 09, která plebiscit odmítala – podle ní by jasné a kladné stanovisko měla zaujmout sama vláda.

Zatím není jasné, kdy by takové referendum mělo proběhnout. Premiér Nečas i vicepremiérka Karolína Peake (VV) se nicméně přiklánějí k názoru, že by takové hlasování bylo na místě až ve chvíli, kde bude země zároveň rozhodovat o přijetí jednotné evropské měny.

Kabinet také projedná nová pravidla pro vyslovení nedůvěry vládě. Podle nich má platit, že pokud by opozice ve sněmovně chtěla hlasovat o odvolání vlády, musela by se nejdříve shodnout na příštím premiérovi a pod návrh získat 50 podpisů.

Další projednávanou ústavní novelou je věcný záměr změny, podle které by starosty v obcích, kde podle nynějších zákonů není obecní rada, mohli volit lidé přímo. Omezení přímé volby starostů jen na obce, které nemají radu, neznamená podle podkladů pro jednání kabinetu radikální zásah do současné koncepce fungování samosprávy. Věcný záměr příslušné ústavní změny do vlády putuje společně s mezinárodní srovnávací analýzou přímé volby starostů.

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) po vládě bude chtít, aby ji vláda pověřila koordinováním reformy policie a státního zastupitelství. 

Dnes odpoledne má řešit stav příprav unijní úmluvy o fiskální disciplíně Senát. Rozhodl o tom v rámci úprav programu své schůze. Horní komora se k pravidelnému projednávání úmluvy na popud opoziční ČSSD rozhodla už na minulém zasedání. Chtěla by dosáhnout toho, aby mandát vlády pro vyjednání úmluvy v rámci EU vycházel z politické shody, která by byla nutná pro ratifikaci paktu v obou komorách parlamentu.

(Zdroj: čtk, ČT, mediafax)


Váš názor
  • Je potřeba opět zvýšit DPH
    25.01.2012 15:09

    Tak naše vláda půjčuje MMF, který se chystá odepsat část pohledávky za Řeckem? Dost dobré. Kdybych v bance chtěl úvěr abych mohl půjčit krachující firmě tak bych nespíš dostal co...? Argumenty o revanši za finanční pomoc EU po vstupu jsou směšné.To spolu nesouvisí. Stejně tak je směšné tvrzení , že to je "z peněz ČNB". Kdyby ty peníze vzali a radši přidali hasičům a policajtům. Takto my budeme sanovat dluhy roze.raných států - Řecka , Itálie atd. , kde někteří chodili do důchodu v 50 a vyplácí se jim 13. důchody? A o kolik se našim důchodcům zvedne DPH na potraviny abychom v tomto dotování bohatých mohli pokračovat? Pánové tentokrát jste to vážně po.rali a máte -1 voliče.
    nugisek
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.