Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB): Půjčka pro MMF ekonomicky nedává smysl, Řecko by mělo eurozónu opustit

Singer (ČNB): Půjčka pro MMF ekonomicky nedává smysl, Řecko by mělo eurozónu opustit

27.01.2012 9:17, aktualizováno: 27.1. 10:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

„Na faxu je napsáno: Posíláme dokumentaci k vašemu podílu na půjčce třeba do Řecka. Prosím, pošlete do pozítří peníze,“ tak podle guvernéra ČNB Miroslava Singera vypadá v praxi půjčování MMF, které považuje za „velmi zvláštní“. Podle slov šéfa centrální banky v rozhovoru pro deník Mf Dnes by bylo lepší, kdyby Řecko opustilo eurozónu, a co se vůči zemi nyní děje považuje za nešťastné.

Bankovní rada České národní banky včera vyslovila souhlas s uvolněním 1,5 miliardy eur z devizových rezerv pro bilaterální půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu za podmínky, že parlament schválí státní záruku za možné ztráty ČNB. „Ekonomicky jsme přesvědčeni, že žádný smysl nedává a k řešení dluhové krize nepřispěje. Objem půjčky není dostatečný a je to velice zvláštní půjčka,“ okomentoval Singer posílání peněz MMF.

„Evropa vlastně půjčuje svou vlastní měnu fondu, aby ji mohl obratem půjčit zpátky do Evropy. Každý investor zvenčí, například z Číny, se tak musí logicky ptát: Proč si proboha Evropa nepůjčí sama sobě a potřebuje k tomu MMF? V neposlední řadě je půjčka MMF hodně blízká měnovému financování, což mnohé z nás vede k názoru, že by se to dělat nemělo,“ vysvětlil guvernér ČNB pro Mf Dnes.

Singer dále uvedl, že devizové rezervy centrální banka nepotřebuje k manipulaci měny. „Takto jsme neintervenovali tak deset let. Máme rezervy pro skutečné průšvihy,“ řekl. Půjčení 1,5 miliardy eur MMF však s sebou nese ušlý zisk z možné alternativní investice, který podle Singera dosahuje zhruba 300 milionů. Vláda nicméně ve středu rozhodla, že ČNB uhradí rozdíl mezi nižším úročením peněz, které poskytuje MMF, a úroky z bezpečných investic, které by jinak ČNB využívala. Pokud by měnový fond nebyl schopen splácet své závazky, garance by se podle ministra financí promítla do rozpočtového schodku.

Guvernér ČNB již na začátku ledna prohlásil, že zadlužení Řecka nelze řešit jinak než odchodem země z eurozóny, řešením řeckých problémů ztrácejí politici příliš mnoho času. V dnes publikovaném rozhovoru pro Mf Dnes tuto myšlenku potvrdil a na adresu Řecka dodal: „Je to ekonomika služeb a přijde mi hodně nešťastné, co se vůči němu děje. Eurozóna je vzala mezi sebe a je za ně spoluodpovědná. Nemá se teď tvářit, že za vše mohou Řekové a mají si sami vysoutěžit záchranu tím, že jim klesnou mzdy a ceny. Navíc ve chvíli, kdy se mzdami a cenami včetně cen v turistice půjde dolů i Itálie, Španělsko nebo Turecko. Není fér, když jim říkáme, že pro ně máme fantastické řešení, když "už" v roce 2020 bude jejich dluh "jen" 120 procent HDP. To je bláznivé.“

Singer již delší dobu kritizuje evropské politiky, že při řešení evropské dluhové krize „plýtvají časem“ a tento týden s obdobnou kritikou vystoupil přímo v evropském parlamentu. Podle jeho dnešního vyjádření pro deník by měl pro politiky porozumění, pokud by například významně jednorázově navýšili euroval. „Asi bych se bál pak o Německo, protože by bylo hlavní garant, ale řekl bych si, že se snažím udržet společnou měnu a zakázal jsem si přímé nákupy státních dluhopisů, proto vymýšlím stabilizační fond. Není to optimální řešení, ale historie třeba v USA takový postup zná. Teď se však aplikují částečné kompromisy, zatímco Evropa potřebuje získat důvěryhodnost,“ řekl Singer.

Kurz koruny je sice pod tlakem, ale jak je možné, že si státní dluh financujeme pořád levněji než většina Evropy? Tuto řečnickou otázku si v rozhovoru guvernér ČNB položil a v odpovědi zacitoval slova, které mu řek nejmenovaný bankéř ve Vídni: „Vždyť u těch terminálů na měnovém trhu jsou 25letí kluci a u dluhopisů jsou ti čtyřicetiletí, kteří už něco zažili a zajímají se.“ Singer dodal, že centrální banka žádný problém s měnou nemá. „A většinou, jakmile začneme z pozice ČNB mluvit energicky, že půjdeme s úrokovými sazbami nahoru, kurz začne posilovat,“ ujistil.
 
(Zdroj: Mf Dnes, ČNB, čtk, HN)


Váš názor
  • Podle "Ekonomického zabikáka" dává smysl
    27.01.2012 13:13

    Podle autora knihy "Byl jsem ekonomický zabiják" s dlouholetými zkušenostmi u MMF, se jedná o zcela standardní modus operandi, který pan autor zažil cca 20x během své kariéry: 1) Země XYZ se dostane do potíží, 2) Investoři, banksteři atd. chtějí stáhnout XX miliard z dané země, což není technicky možné, protože země XYZ nemá dostatek tvrdých deviz, 3) Na pomoc je přivolán tým MMF, který pro zemi XYZ zajistí půjčky v tvrdé měně, 4) Následně investoři a banksteři stáhnou ze země XYZ svých XX miliard, 5) Následně se země XYZ ekonomicky zcela zhroutí a kurs její měny stejně padne, 6) Závěr: část investorů a banksterů je happy, domorodé obyvatelstvo a část domorodých podnikatelů nikoliv. Až tento modus operandi uvidíte/zažijete 20x, jistě porozumíte celé mozaice.
    Detective
  • Celý text
    27.01.2012 10:05

    mi připomína retoriku pana profesora, co říkate ?
    AMN
  •  
    27.01.2012 9:45

    Mister Singer má jistě pravdu, že půjčka MMF nedává smysl. Ale mnoho půjček nedává smysl. třeba půjčky státu. Koneckonců veškeré půjčky MMF nedávají smysl a zpochybnit tak lze i celý MMF (možná právem).
    Pracovitý Prosecký
    •  
      27.01.2012 13:49

      Včera jsem se dozvěděla, že podle pana Hampla poprvé v historii téměř 90% půjček MMF čerpá Evropa - na Eurozónu připadá téměř 50%...
      Kalka.
    • Mr. Singer perlíííííí
      27.01.2012 10:06

      „Vždyť u těch terminálů na měnovém trhu jsou 25letí kluci a u dluhopisů jsou ti čtyřicetiletí, kteří už něco zažili a zajímají se,“ vysvětluje Singer (ČNB), proč je koruna pod tlakem, ale dluhopisy vydáváme levněji než v Evropě
      AMN
  • ušlí zisk
    27.01.2012 9:25

    nemělo by to být s tvrdým ?
    Oliwer
Aktuální komentáře
16.04.2024
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci
9:58Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu
13.04.2024
16:30CNBC: Čína zůstává pro americké výrobce čipů důležitá

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m