Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velké pokrytectví v malém Davosu...

Velké pokrytectví v malém Davosu...

27.01.2012 11:18
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Každý rok se na světě konají minimálně dvě setkání "mocných", která k sobě v porovnání s jejich obecně vnímaným významem váží objektivně naddimenzovaný mediální prostor - Světové ekonomické fórum v Davosu a výroční zasedání americké centrální banky Fed v Jackson Hole ve Wyomingu. V obou případech se již několik dní před jejich konáním výrazně zvýší frekvence, s jakou jsou obě události ve zpravodajství zmiňovány a v jejich průběhu se pak nehovoří téměř o ničem jiném. Napomádovaní moderátoři se snaží odchytit politické, ekonomické či mediální celebrity k živému rozhovoru, či se smrtelně vážnou tváří analyzují naditost aktovky předsedy Fedu Bena Bernankeho. Zda tento tzv. "kufříkový indikátor" opravdu něco znamená pro vývoj věcí příštích je sporné, z pohledu nastalého mediálního třeštění je to však téma stále vděčné.

Měsíc leden je každoročně vyhrazen pro první z obou akcí - Světové ekonomické fórum (WEF). Historie tohoto setkání se datuje do roku 1971, kdy profesor Klaus Schwab, přednášející na ženevské univerzitě, sezval 444 vrcholných manažerů evropských společností na tehdy ještě "European management forum" do švýcarského Davosu. Cílem akce, pořádané pod patronací Evropské komise, bylo přiblížit americký styl řízení firem evropským manažerům. V průběhu let se rozsah a hlavně obsah WEF výrazně rozšířil, pravidelnými účastníky se stali politici či veřejně činní umělci a akce jako taková narostla do obřích rozměrů. V současnosti v průměru hostí 2,200-2,500 účastníků, kteří se v pěti dnech mohou zúčastnit více jak 200 panelových debat. Diskutovaná témata zahrnují ekonomiku, byznys, politiku, životní prostředí či filantropii. Potud vše dobré.

Ta pravá legrace však začíná v okamžiku, kdy se dozvíme, že někteří ze zúčastněných dolarových miliardářů považují za jedno z nejpalčivějších témat současnosti zejména rostoucí platovou nerovnost. Cože? Řekněte to ještě jednou? Slyšel jsem dobře? Prý ano - do zástupu procitnuvších boháčů se podle agentury Bloomberg řadí například irský Denis O'Brien, indický Vikas Oberoi či ukrajinský Viktor Pinčuk. Ten samý Viktor Pinčuk, který před dvěma lety slavil padesátiny ve francouzském Courchevel za přítomnosti několika stovek přátel, za zpěvu Christiny Aguilery a při vystoupení kanadských artistů z Cirque du Soleil.

Patria blog

Nechci na tomto místě znít ani rovnostářsky, ani idealisticky - z obojího jsem již vyrostl. Přesto si dovolím tvrdit, že Světové ekonomické fórum se svému prapůvodnímu záměru poměrně výrazně zpronevěřilo. V historii se bohatí nebo mocní vždy setkávali za zavřenými dveřmi, na tom není nic neobvyklého a v jistém smyslu ani špatného. Jen málokdy se však snížili k tomu, aby takováto sezení před lidem ospravedlňovali starostí o to, zda náhodou nemají v porovnání s ostatními příliš veliké majetky a nebylo by vhodné s tím něco udělat. Je totiž (možná smutným) faktem, že peníze a moc jsou dvě hlavní hybné síly současného světa. Ten, kdo je nemá, je mít chce. A kdo je má, chce jich ještě víc.

Můžete samozřejmě namítat, že několik poblázněných miliardářů ještě nediskredituje celou akci, která nepochybně přinese i mnoho dobrých a podnětných myšlenek. Jeden z účastníků se však nechal slyšet, že hlavní přínos WEF je pro něho osobně v tom, že výrazně ušetří na cestovních nákladech - všichni ti mocní a důležití, s nimiž by se v průběhu roku stejně potřeboval setkat, jsou totiž hned v lednu soustředěni na jednom místě. Zlatá slova...

P.S. Pokud se chce podívat na opravdu zajímavé prezentace – navíc řešící praktické problémy současného světa - navštivte stránku www.ted.com. Mými favority jsou Dan Ariely na téma behaviorální ekonomie a Sir Ken Robinson na téma vzdělání.

Hezký víkend přeji!


Čtěte i další sloupky Petra Žabži:

A jak svého poradce platíte Vy? 
Finančně-poradenský rébus, část II.
Ředění vás nezabije, zabíjíte se sami a dobrovolně…


Váš názor
  •  
    30.01.2012 10:26

    Taky dík za upozornění na TED!
    Kalka.
  • Ariely
    27.01.2012 13:51

    je super, díky za tip.
    db
  • rostoucí platovou nerovnost
    27.01.2012 12:29

    "Ta pravá legrace však začíná v okamžiku, kdy se dozvíme, že někteří ze zúčastněných dolarových miliardářů považují za jedno z nejpalčivějších témat současnosti zejména rostoucí platovou nerovnost. Cože? Řekněte to ještě jednou?" Pane Žabža, nebuďte takovej vycvakanej a zkuste rozlišovat mezi PLAT a MAJETEK. Tihle hoši mají velký majetek, ale vysoké platy mají manažeři, kteří řídí jejich firmy. Chápete už co je rozčiluje? :)
    josef_spejbl
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data