Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Natixis: Oslabující euro škodí eurozóně, silný dolar rozvinutým ekonomikám

Natixis: Oslabující euro škodí eurozóně, silný dolar rozvinutým ekonomikám

27.01.2012 18:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Krize v eurozóně způsobila prudké oslabení eura pod úroveň, na které by se jeho kurz pohyboval, pokud by měnová unie nečelila svým problémům. Podle některých představuje tento pohyb kurzu společné měny dobrou zprávu. Než se ale začneme radovat, musíme se ujistit, že pozitivní efekt, který má devalvace eura na zahraniční obchod, není vyvážen negativním efektem na reálné příjmy. K tomu je ovšem nutno vzít do úvahy i to, že devalvace může mít dlouhodobý pozitivní vliv, pokud díky ní dojde k rozvoji průmyslu.

Vliv devalvace dané měny na reálné příjmy v ekonomice není předem jasně dán. Oslabení kurzu má pozitivní vliv na objem exportů, zvyšuje ale také ceny dovozů a tím snižuje domácí poptávku. Z hlediska růstu je tak domácí ekonomika nejlepší v případech, že: Exportní ceny na devalvaci nereagují. Ceny dovozů na devalvaci reagují, ale importy jsou z hlediska domácí poptávky nevýznamné, nebo jsou významné, ale ceny dovozů na devalvaci reagují jen omezeně.

Pokud vezmeme do úvahy strukturu poptávky zemí v eurozóně, můžeme odhadnout, že 1% oslabení eura zlepší objem zahraničního obchodu o 0,06 % HDP eurozóny. Jde o nízké číslo, které odráží nízkou cenovou elasticitu exportů a importů. Negativní efekt oslabení kurzu eura na domácí poptávku se projeví tak, že 1% depreciace kurzu omezí poptávku o 0,16 % HDP. Zde jde naopak o poměrně vysoké číslo, které odráží vysokou senzitivitu dovozních cen na změnu kurzu.

Celkově tak tyto odhady ukazují, že 1% oslabení eura sníží HDP eurozóny o 0,1 %. Vedle tohoto krátkodobého efektu musíme rovněž zvážit, jaký vliv bude mít zlepšení zahraničního obchodu na produktivitu a dlouhodobý růst. Doposud není patrné, že by průmyslová výroba rostla, i když dochází ke zlepšování výsledků zahraničního obchodu.

Kurz dolaru ve vztahu k euru i k měnám rozvíjejících se ekonomik posiluje. Je to důsledkem vysoké averze k riziku, která prospívá dolaru s jeho postavením bezpečného útočiště. K tomu se přidávají známky oživení v USA, zatímco růst v rozvíjejících se ekonomikách zpomaluje a dochází tam k posunu k expanzivnější monetární politice. Oslabování měn rozvíjejících se ekonomik přitom investory odrazuje od investic v těchto zemích, což vede k dalšímu oslabení.

Pokud by dolar zůstal relativně k měnám rozvíjejících se ekonomik dlouhodobě silný, dojde k tomu, že centrální banky těchto zemí budou namísto hromadění devizových rezerv tyto rezervy ztrácet. Snížila by se tak jejich likvidita, což by způsobilo oslabení reálné ekonomiky. Zároveň by se ale zpomalil proces ztráty konkurenceschopnosti rozvíjejících se ekonomik, mezi USA a Čínou by pak mohl opět nabrat na intenzitě konflikt týkající se kurzu renminbi. Americký vnější deficit by byl více financován soukromým kapitálem, ne zahraničními centrálními bankami, a kurz dolaru by se spolu s americkými sazbami přiblížil úrovni, která více odpovídá tržní rovnováze.

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data