Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Recese již nejsou, co bývaly; vývoj ukazuje, jak snahy o úspory škodí

Krugman: Recese již nejsou, co bývaly; vývoj ukazuje, jak snahy o úspory škodí

06.02.2012 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Ukazuje se, že Velká Británie si nyní vede hůře, než tomu bylo během Velké deprese. Tehdy dosáhl britský HDP úrovně předchozího vrcholu za čtyři roky, nyní se mu ale ani po čtyřech letech od počátku velké recese zdaleka neblíží. A Británie nepředstavuje žádnou výjimku. Podobně špatně si ve srovnání s Velkou depresí vede Itálie, Španělsko s jistotou směřuje do další recese. Jde zejména o důsledky mylné doktríny fiskálních úspor, která dominuje diskusi o ekonomické politice v Evropě a do značné míry i v USA.

Porovnání s Velkou depresí má určitá úskalí. Nezaměstnanost v Británii byla ve 30. letech mnohem vyšší, protože ekonomika se nacházela v depresi vyvolané především chybným návratem ke zlatému standardu ještě předtím, než přišel propad. V porovnání s USA byla deprese v Británii ale mírnější. I přesto by dnes nemělo být problémem dosáhnout větších úspěchů. Copak jsme se za posledních 80 let nic nenaučili? Naučili, ale zároveň jsme se rozhodli vyhodit naše zkušenosti z okna a namísto toho se spoléháme na líbivou ideologii.

Právě Británie měla být příkladem toho, jak úspory podpoří oživení. David Cameron či Jean-Claude Trichet byli zastánci teorie, že úspory zvýší důvěru a následně posílí oživení. Tyto pohádky o důvěře nebyly nikdy důvěryhodné, údajné důkazy rychle vyvrátil MMF a další. Varování se ukázala jako pravdivá a Spojené státy mají štěstí, že nenásledovaly příklad Británie. Hrozné na celé věci je to, že k ní vůbec nemuselo dojít. Před padesáti lety by vám každý ekonom řekl, že utahování v depresi je špatný nápad. Nakonec by vám to řekl i každý, kdo si přečetl učebnici ekonomie od Paula Samuelsona. To, že žádné úsporné programy pravděpodobně nepřinesou obrat k přijatelné fiskální situaci, ukazuje také odhad dluhu k HDP vypracovaný Mezinárodním měnovým fondem:

krug

Za pozornost stojí i fakt, že zhruba v polovině 80. let se změnil celkový charakter recesí. Do té doby byly recese vyvolány v principu tím, že Fed v rámci boje s inflací zvýšil sazby, což se projevilo v poklesu trhu s nemovitostmi. Když se pak Fed rozhodl, že utrpení již bylo dost, nechal sazby opět klesnout a poptávka po bydlení zase vzrostla. Pak ale přišlo období s inflací bezpečně pod kontrolou a boomy skončily, protože domů bylo příliš mnoho, stejně jako dluhu. Fed se ocitl v situaci, kdy se pokoušel podpořit trh s bydlením (což je hlavní přenosový kanál jeho monetární politiky) i přesto, že nabídka domů byla už tak vysoká. Již před mnoha lety jsem tvrdil, že Fed musí vytvářet bublinu na trhu s nemovitostmi a že roste pravděpodobnost dosažení nulové hranice sazeb.

Propad ekonomiky na počátku 80. let tedy způsobilo prudké zvýšení sazeb. Fed měl pak velký prostor pro snižování a v ekonomice vládla velká neuspokojená poptávka po bydlení, kterou bylo později možné stimulovat sazbami. Recesi roku 2007 ale spustilo prasknutí bubliny na trhu s nemovitostmi. A Fed nemá velký prostor pro podporu oživení.

(Zdroj: NYTimes, blog Paula Krugmana)


Váš názor
  •  
    06.02.2012 11:23

    Mister Krugman,pravda jistá,je vždy vesměs pesimista.Ve svých vizích teskně vyje,jeho věštby černá kryje.černou tmou on nese se,jenom samé recese všude vidí kolem sebe.Peklo samé,žádné nebe!"Apokalypsa se řítí" křičí na nás,"budem v řiti!!"Oči mu jak oheň hoří,když řve"čeká nás pád strmý!!Mister Krugman horor tvoří a krmí nás hořkou krmí!
    JACK
  •  
    06.02.2012 9:46

    TEN PAN KRUGMAN TO JE TŘÍDA PROSTĚ VELKÁ BEDNA,BYŤ SVÉ VĚŠTBY ČASTO STŘÍDÁ,VŽDY S HODNOTOU JEDNA TOMU BRACHU VYCHÁZEJÍ,I KDYŽ SE MU MNOZÍ SMĚJÍ.ZEŠMĚŠŇUJÍ TOHO OBRA,ŘKA,CHCEŠ -LI SE PRAVDY DOBRAT,MUSÍŠ JEHO VĚŠTEB PRÝT VŽDY ÚPLNĚ OBRÁTIT.
    BOB
    • Bob
      06.02.2012 10:00

      Hm, velká písmena ještě nemusí znamenat velkou myšlenku ;-) Kde střídá věštby? Asi si ho s někým pleteš. Pořád přece tvrdí, že "utahování v depresi je špatný nápad".
      Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data