Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko se posunulo k dohodě s EU a MMF dalšími úsporami, rekapitalizací bank či omezením mezd. Vyhráno není...

Řecko se posunulo k dohodě s EU a MMF dalšími úsporami, rekapitalizací bank či omezením mezd. Vyhráno není...

06.02.2012 8:21, aktualizováno: 6.2. 11:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rámcové dohody na rozpočtových úsporách nutných k uvolnění druhého balíku pomoci Řecku v rozsahu 130 miliard eur dosáhl při nočních jednáních premiér Lucas Papademos s šéfy hlavních řeckých politických stran. Jde o nezbytnou podmínku dohody se zástupci EU, MMF a ECB. Lídři tří klíčových politických stran podpořili dodatečné úspory v rozsahu 1,5 procenta HDP, rekapitalizaci bank i opatření k omezení mezd a posílení konkurenceschopnosti.  Jednání pokračují ještě dnes, kdy by mělo být dosaženo podrobné dohody. S šéfy politických stran se dnes v 11 hodin sejde premiér Papademos. Hodina byla označena jako nejzazší termín k finální podrobné dohodě, což ale vzápětí premiérská kancelář odmítla. Řečtí politici se mají sejít kolem poledne, aby projednali podrobnou odpověď zástupcům EU, MMF a ECB.

Po celý víkend trvající prohlášení ministra financí Venizelose, že "Řecko má poslední den k nalezení dohody, neboť jeho zahraničním věřitelům dochází trpělivost" tak zatím nalezla zhmotnění v alespoň rámcové dohodě. Řecku bez úvěru hrozí již v březnu bankrot, a potřebuje tak dokončit dohodu o získání úvěru co nejdříve. Premiér Lukas Papadimos se v neděli setkal se zástupci tzv. trojky věřitelů, tedy MMF, EU a Evropské centrální banky, se kterými jednal o detailních podmínkách k získání pomoci. Cílem jednání mělo být uzavření alespoň předběžné dohody o reformách, které jsou podmínkou k získání pomoci. Setkání premiéra s představiteli trojky sice odpoledne skončila, avšak nikdo neoznámil, zda se zbývající problémy podařilo vyřešit. Zpráva o bodech dohody přišla z kabinetu premiéra až později. Mluvčí hlavní politické strany PASOK následně dodal, že věřitelé čekají na odpověď od politiků do 11:00 SEČ. Časové ultimátum ale dnes kancelář premiéra odmítla.

"Jediným termínem je mít dohodu zástupců stran ohledně druhého záchranného úvěru před schůzkou euroskupiny," řekl zdroj z řecké vlády pro Reuters. Euroskupina se měla sejít už dnes, ale právě kvůli průtahům při jednání v Aténách byla její schůzka zrušena. Předpokládá se ale, ministři se nakonec sejdou ještě během tohoto týdne.

Proti požadavkům EU, ECB a MMF se staví šéf druhé nejsilnější politické strany Nová demokracie Antonio Samaras. "Těmi opatřeními žádají od Řecka ještě hlubší recesi, hlubší než může unést," uvedl s tím, že některým požadavkům Trojky bude bránit.

Nadále pokračují také jednání o restrukturalizaci státního dluhu se soukromými majiteli řeckých obligací. Dohoda s vlastníky dluhopisů je důležitou součástí balíku pomoci a má snížit dluh země o zhruba 100 miliard eur.

Návrh dohody s privátními věřiteli podle posledních informaci obsahuje 70% odpis nominálního dluhu v rámci dobrovolné směny za nové dluhopisy. ztráta věřitelů tak zřejmě přesáhne 130 miliard eur, tedy právě částku, kterou má Řecko v rámci druhého balíku pomoci dostat od EU a MMF. Po formální stránce, aby bylo možné dohodu se soukromými věřiteli realizovat před splátkou řeckého dluhu dne 20. března v rozsahu 14,5 mld. EUR, musí být všechny podrobnosti dojednány do 13. února.

Ministr financí Evangelos Venizelos v sobotu uvedl, že Atény musí dokončit jednání s trojkou o druhém balíku pomoci během víkendu, jinak hrozí, že země pomoc nezíská. Objevila se však vážná překážka, kterou je tlak na přísnější reformy trhu práce. Řecku se nelíbí požadavky MMF a EU na snížení minimální mzdy, zrušení některých bonusů, snížení mezd v soukromém sektoru a další propouštění státních zaměstnanců. S tím nesouhlasí někteří politici ani odbory.

Pro politiky je rozhodnutí o dalších úsporách a reformách trhu práce velmi obtížné, protože veřejnost úspory odmítá a podpora úspor zhorší šance politiků na případný úspěch v dubnových volbách. Věřitelé požadují, aby škrty ve výdajích podpořili všichni představitelé politických stran, a nemohli je tak po volbách změnit.

Atény se zatím bez úspěchu dohadují o druhém balíku pomoci a restrukturalizaci dluhu již několik týdnů. Země se tak nebezpečně přibližuje bankrotu. V polovině března budou muset Atény splatit dluh 14,5 miliardy eur a bez druhého balíku od MMF a EU nebudou schopné své závazky splnit.

Agentury uvedly, že zemi se v sobotu podařilo učinit pokroky v jednání a Řecko se dohodlo s věřitelskými institucemi na rekapitalizaci řeckých bank a detailech privatizace. Zbývá však vyřešit mnohem vážnější problémy, hlavně reformy trhu práce, se kterými nesouhlasí odbory i některé parlamentní strany. Podle odborů nová opatření jen prohloubí recesi a zhorší nezaměstnanost, která nyní činí 19 procent.

Případný krach jednání mezi věřiteli a Řeckem by se mohl stát velkým problémem při dalším řešení ekonomické krize v eurozóně a pravděpodobně by otřásl finančními trhy po celém světě.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, AP, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m