Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK do Řecka: Čas vypršel. Řekněte, zda přijímáte podmínky pro finanční pomoc

EK do Řecka: Čas vypršel. Řekněte, zda přijímáte podmínky pro finanční pomoc

06.02.2012 13:54, aktualizováno: 6.2. 17:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Konečný termín pro dojednání podmínek druhého záchranného programu pro Řecko vypršel, Atény teď musejí okamžitě jednat a říci, na čem se dohodly. Uvedla to dnes Evropská komise. Zdroj z řecké vlády přitom ještě dnes pro Reuters řekl, že Atény žádný konečný termín nedostaly a mají prý čas až do příští schůzky euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny.

Evropské akcie postupně prohlubují ztráty od 0,2 % u britského FTSE a německého DAX po 0,9 % u indexu CAC . Wall Street zahájila o 0,4 % až 0,6 % níže . Euro k americkému dolaru osciluje kolem 1,3050 USD/EUR, komodity ustupují do jednoho procenta jak u ropy (WTI a Brent) tak i kovů (zlato, stříbro, palladium, platina). Hlubší červeň indexům přinesla informace kanceláře řeckého premiéra Papademose, podle které se schůzka šéfů řeckých politických stran kvůli dohodě na reformách potřebných k získání druhé finanční pomoci EU a MMF bez uvedení důvodu přesouvá na úterý. Jednání premiéra s Trojkou proběhnou dnes, uvedla kancelář.

"Už jsme se dostali za konečný termín," řekl novinářům v Bruselu mluvčí EK Amadeu Altafaj. Také mluvčí socialistické strany PASOK v neděli řekl, že lídři všech tří řeckých koaličních stran měli do dnešních 11:00 SEČ říci, zda jsou pro Řecko přijatelná tvrdá úsporná opatření, jejichž zavedením EU a MMF podmiňují poskytnutí druhého záchranného úvěru.

Mluvčí EK Altafaj dnes uvedl, že dopředu se posunula jednání mezi Řeckem a privátními věřiteli ohledně směny dluhu a završena mají být dohodou v řádu několika nejbližších dní.

Německá kancléřka Merkelová uvedla, že řecká vláda musí dostát podmínkám mezinárodních věřitelů, aby obdrželo dodatečný druhý balík finanční pomoci. „Čas k naplnění dohody s Trojkou ubíhá,“ uvedla dle Bloomberg. „Dohoda nikdy nebyla tak blízko a to jak u privátních tak veřejných věřitelů. Musíme ji dokončit, neumím si představit její nedosažení,“ uvedl francouzský prezident Sarkozy. "Chceme vidět dohodu. Řečtí představitelé se zavázali a musí to respektovat. Evropa je místem, kde každý má svá práva a povinnosti. Čas se krátí, je třeba dojít k závěru, je třeba to podepsat," uvedl Sarkozy.

Merkelová a Sarkozy mimo jiné navrhli, aby se pro požadované úrokové platby Řecka vytvořil zvláštní účet, ze kterého bude průběžně patrná finanční pozice Řecka a garantována jeho schopnost průběžně dostát svým závazkům.

Euroskupina se měla sejít už dnes, ale kvůli průtahům při jednání v Aténách byla její schůzka zrušena. Předpokládá se ale, že ministři se nakonec sejdou ještě během tohoto týdne.

Jedním ze zásadních požadavků věřitelů na Řecko jsou reformy trhu práce včetně snížení neúnosně vysoké minimální mzdy. Mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj k tomu uvedl, že ta v Řecku činí 871 eur (téměř 22.000 Kč) měsíčně v porovnání se 748 eury ve Španělsku a 566 eury v Portugalsku.

Řecko od května 2010 čerpá mezinárodní finanční pomoc v objemu zhruba 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu Kč). Vzhledem k tomu, že tato částka nebude stačit, loni v říjnu si s ostatními členy eurozóny a MMF dohodlo druhý záchranný úvěr v objemu 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč). Pokud jej chce dostat, musí ale splnit náročné podmínky, hlavně seškrtat výdaje a celkově omezit státní správu.

Evropský statistický úřad Eurostat dnes uvedl, že řecký dluh ve 3Q11 narostl na 159,1 % HDP z úrovně 154,7 % v polovině roku 2011 a 138,8 % ve 3Q10.

(Zdroj: Bloomberg, Kathimerini)


Váš názor
  •  
    06.02.2012 14:45

    řekl bych,že lze říci slovy řeků!" MY SE NA VÁS VY......SE NA NÁS HNĚVÁTE!!
    ROB
  •  
    06.02.2012 14:40

    Myslím si, že už je to docela únavné stále dokola poslouchat, jak budou Řekové ochtni šetřit. Je to ale bohužel jen zbožné přání paní merkelové a pana Sarkozyho. Drachma by pomohla nejen jim, ale i pro EU by byla vysvobozením. Pokud se k tomu politici neodhodlají, nebude v Evropě stejně nikdo šetřit, protože se mu po vzoru Řecka stejně nic nestane.
    Navi
    • jen proo zajímavost
      06.02.2012 15:00

      Oni mají na jídlo 11% sazbu DPH :-))). Jo a zvyšovat jí nehodlají :-)))
      tk69
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data