Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tančící ECB

Tančící ECB

06.02.2012 18:19

Zatímco Fed slibuje a zavazuje se, Mario Draghi říká, že ECB „se nikdy k ničemu nezavazuje“. Tento týden bude i týdnem ECB, ale zdá se, že trh nějakou změnu její politiky nečeká. Ke konci minulého roku přitom ECB svou podporou evropskému bankovnímu trhu znatelně uvolnila tenzi v této oblasti ekonomiky, k tomu se přidávají důležité nákupy vládních dluhopisů periferie. První graf ukazuje dosavadní a Gavynem Daviesem očekávaný vývoj rozvahy ECB. Druhý graf ukazuje inflační očekávání v eurozóně (swapový trh a průzkum mezi profesionálními předpovídači SPF).

ecb1

Formátová nesourodost by neměla čtenáři zabránit v tom, aby si nevšiml hlavně obsahové nesourodosti uvedených dvou grafů. Zatímco první ukazuje pokračující růst rozvahy ECB, kterému můžeme říkat i QE, druhý ukazuje znatelný růst inflačních očekávání. Skloubit můžeme oba grafy dvěma způsoby. Buď po krugmanovsku s tím, že inflační očekávání rostou jen přechodně a centrální banka by tomu tedy neměla věnovat pozornost. Pohled na vývoj cen komodit ale tuto cestu zrovna nedláždí. Nebo jdeme cestou rogoffovské otázky „koho bude zajímat, že v neexistující eurozóně byla inflační očekávání pevně ukotvena na 2 %?“. Je tak pravděpodobné, že ECB bude tančit na stále nabroušenějším ostří trojůhelníku inflačních očekávání, možného kolapsu unie a morálního hazardu.

Poslední data ukazují, že recese v eurozóně by nemusela být moc hluboká. Tento pohled, shrnutý například následujícím grafem, ale zastírá, rozdíly mezi jádrem a periferií. Zatímco Německo si opět začíná vést překvapivě dobře, kolečko utahování, slábnoucí ekonomiky a neplnění rozpočtových cílů na periferii se může roztočit do nepěkných poklesových spirál.

ecb2


ECB svou politikou volí menší zlo (tj. dělá to, co má). Úleva, která přišla, je do značné míry její zásluha (například italské spready jsou namísto 5,5 % na 3,5 %, španělské klesly z 4,5 % na 3 %). Inflační očekávání ale nedají ECB vydechnout, situace v reálné ekonomice se minimálně v jádru unie nezdá být tak zlá a v minulosti měla ECB poměrně jasně patrné sklony k tomu, aby svou politiku určovala podle vývoje v Německu. Poslední dny a týdny v USA úspěšně oživily zombie Greenspanovy opce, na podobnou Draghiho opci v plné palbě se ale asi investoři těšit nemohou. Což je dobře i pro investory samotné.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data