Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pražská burza mírně vybírá zisky po boku Evropy. Erste podpořila BoA/ML, k Unipetrolu vlažná KBC

Pražská burza mírně vybírá zisky po boku Evropy. Erste podpořila BoA/ML, k Unipetrolu vlažná KBC

07.02.2012 10:17
Autor: Pavol Mokoš, Patria Finance

Pražská burza v úvodu obchodování ztrácí, když úmírněný výběr zisků vidíme i na západoevropských trzích. Po včerejším výběru zisků čekají investoři na zprávy z Řecka, kde pokračuje jednání tamní vlády s privátními i veřejnými (trojkou) věřiteli o výši odpisu řeckého dluhu a poskytnutí druhého balíku finanční pomoci. PX aktuálně odepisuje 0,7 %, okolní trhy procházejí mírným výběrem zisků, když maďarský BUX ztrácí 0,4 %, polský WIG 20 odepisuje 0,5 % a rakouský ATX klesá o 0,4 %.

Smíšený vývoj vidíme na bankovních titulech. Akcie Erste Bank částečně mažou včerejší ztráty a rostou o 1,5 %, zatímco akcie Komerční banky včera posílily pátým dnem v řadě a dnes procházejí výběrem zisků. Erste získává podporu od analytiků Bank of America, kteří zařadili titul na seznam doporučovaných akcií "Emerging EMEA 1 List".

Elektrárenská společnost ČEZ a její dceřiné podniky Severočeské doly a Teplárna Trmice získají dotace ve výši jedna a čtvrt miliardy korun od Evropské unie. Dalších 222 milionů dostanou od státu, který musí evropské dotační programy podporovat. Uvádějí to LN s tím, že ČEZ dotace použije ke snížení emisí škodlivin v severních Čechách a na Ostravsku. Akcie energetiky v dnešní střízlivě prodejní náladě klesají o 0,5 procenta.

Výběr zisků se podepisuje i na akciích NWR, které od začátku února posílily o více než 10 %. Na včerejší růst v USA reagují akcie KIT digital, které se dostávají na dvouměsíční maxima.


Analytici KBC Securities dnes snížili cílovou cenu pro akcie Unipetrolu na 128,5 ze 140 , ponechali doporučení "prodat" a soudí, že titul je na současných úrovních prostě „předražený“. V rámci sektorové analýzy potom KBC jasně doporučuje současnou preferenci segmentu upstream proti rafinaci, kterou zastupuje právě i Unipetrol.

Celosvětově největší ocelárenský gigant ArcelorMittal, jeden z klíčových zákazníků NWR, utrpěl v posledním čtvrtletí roku 2011 celkovou čistou ztrátu na úrovni jedné miliardy dolarů, za kterou však stojí jednorázové vlivy v podobě daňových plateb a nákladů na restrukturalizaci (-1,3 mld. USD). Celková ztráta na akcii tak dosáhla 0,65 USD. Základním sledovaným ukazatelem u oceláře ale je výsledek EBITDA za 4Q, který skončil kladnými 1,71 mld. USD, což je meziroční pokles z 1,85 mld. USD, ale nad očekáváním analytiků 1,68 mld. USD. Pro letošní první polovinu roku předpověděla firma, že EBITDA 1H12 překoná úroveň pololetního výsledku ve 2H11, ale bude slabší proti EBITDA prvního pololetí 2011. Dodávky oceli v první polovině letošního roku očekává ArcelorMittal na podobné úrovni, jako v první polovině loňského roku, těžbu pak vyšší.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data