Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stop-loss... potřetí a (na chvíli) naposledy

Stop-loss... potřetí a (na chvíli) naposledy

07.02.2012 12:03
Autor: Petr Žabža, Patria Online

V minulém týdnu jsme se na tomto místě již dvakrát (ZDE a ZDE) zabývali tématem stop-loss pokynů a jejich užitečnosti resp. neužitečnosti. Oba texty rozproudily poměrně živou a emotivní diskusi, která je neklamnou známkou toho, že jde o více než nejednoznačné téma. Proto se vás tedy ještě jednou pokusím "rozdráždit" a nastíním několik nejčastěji používaných typů "stop-loss" pokynů. Jde o souhrn toho, co se nabízí, co někdo vyzkoušel a co někdo (snad) používá. Na druhou stranu však současně nemůže jít o nijak vyčerpávající seznam, protože lidská kreativita je nekonečná.

Pravidlo 2 %. Jeden z nejjednodušších mechanismů vůbec. Přesně stanoví, na jakém procentu počáteční investice (resp. při jak veliké ztrátě) se nepříznivě se vyvíjející pozice ukončí. Uvedená 2 % neberte jako dogma, někdo si zvolí 5 % a někdo třeba jenom 1 %.

Poměr zisku vs. ztráty. Staví do přesně definovaného poměru velikost očekávaného zisku proti potenciálně utržitelné ztrátě. Čím vyšší je tento poměr, tím výhodnější je danou pozici otevřít. Pro ilustraci: uvažujete koupit akcii za 5 dolarů a vaše vlastní analýza naznačuje, že nabízí prostor pro růst cca dalších deseti dolarů, tj. míří na 15 USD. Stop-loss si tak nastavíte na -2,5 USD, tj. na 50 % investovaného kapitálu s vidinou, že vyděláte dolarů deset. To vám dává poměr zisku/ztráty na úrovni 10:2,5 resp. 4:1. Čtyři jednotky zisku za jednu jednotku ztráty.

Metoda maximálního "negativního" exkurzu. Přístup vyvinutý Johnem Sweeneyem. Jde o statisticky determinovanou nejhorší možnou ztrátu, kterou může investor během očekávané doby držení dané pozice utržit. Prakticky jde o určení největší mezidenní změny na předem definovaném časovém úseku (např. 30 dní), který odpovídá vaší průměrné době držení a nastavení "stop-loss" resp. "profit-take" pokynů na daných úrovních.

"Trailing" stop-loss. Dynamická metoda, kde se stop-loss automaticky posouvá výše s tím, jak cena akcie roste. Pokud dojde k obratu, stop-loss se nesnižuje a zůstává fixní...v případě jeho aktivace pak investor automaticky prodává a pozice se uzavírá.

"Časový" stop-loss. Metoda založená na premise, že peníze vázané v pozici, která se nikam nehýbe, by mohly být lépe použity někde jinde. Pokud se vaše pozice začne pohybovat v tzv. postranním trhu (tj. nikam se nevyvíjí), je rozumné ji opustit a najít jinou s lepším výnosovým potencálem.

"Hodinový" nebo "kalendářní" stop-loss. Metoda založená na premise, že v rámci obchodního dne, týdne, měsíce nebo roku se některé cenové formace a formy chování investorů opakují. Mnoho "intraday" investorů neobchoduje v první hodině dne, protože v tomto období dochází k realizaci pokynů typu "buy/sell-on-open". Někteří naopak tvrdí, že právě první hodina obchodování může být nejvýnosnější - pokud dobře odhadnete chování "stáda".

Praze 1 až 5, do Blanska, Brna-město, Brna-venkov, Břeclavi, Hodonína, Vyškova, Znojma, Domažlic, Tachova, Loun, Prostějova a Karviné přeji hezké jarní prázdniny, těm ostatním hezký týden!


Váš názor
  •  
    09.02.2012 9:02

    Nevim co resite. Podle mne to je individualni zalezitost. Jestli chce nekdo koupit akcii za 500 a byt neustale v pozici i kdyz je za 200 tak at si to vysedi ne? A ze me obcas stopak vykopne? To prece k obchodovani patri ne? Nebo si myslite, ze vam bude vsechno jen vychazet?
    Olda
  • stop loss
    07.02.2012 13:53

    Díky internetu se mohou vyjádřit i lidé, kteří by tváří v tvář svůj názor nikdy neřekli, nebo neměli argumenty na to ho obhájit. Tato diskuse je toho důkazem. ("já to nepoužívám, takže je to na h.....") pro oh171 a DeGuise: na burze asi nejste příliš dlouho, jinak byste hovořili o stop-lossu jinak. Když už jste při těch ukázkách, taky jednu přidám - v srpnu 2011 by mi STOP-LOSS prodal Erste za 790 Kč....kolik že stojí dneska??:-) Pan Žabžu si velmi vážím a ve světě obchodování je pro mě velkou osobností. Velmi rád si přečtu ve volném čase jeho články či shlédnu videa. Díky za ně!
    307
    • to 307
      08.02.2012 9:40

      Kdybys pozorně četl Ty (jak uvádíš v diskuzi níže), tak já jsem nepsal, že "já to nepoužívám, takže je S/L na h... ". Psal jsem, že na naší burze s tituly, které nemají likviditu, nebo jsou volatilní je S/L ošemetný :-)
      oh171
      • Re: to 307
        08.02.2012 12:48

        oh171: vidíš někde, že se ta moje věta týkala konkrétně tebe? (co třeba DeGuise a jeho "velká většina zde uvedených S-L variant je na Pikaču")
        307
    • Re: stop loss
      07.02.2012 22:52

      Příkladů, kdy se to se SL povedlo, by každý pár našel. Vy jste na těch prodaných 790 x ks seděl doteď - nebo se snad mýlím (používat SL je přece tak svůdné ;-) ? Obávám se, že oh171 a zřejmě i vévoda jsou na burze dýl než někdo, kdo nostalgicky vzpomíná na dobu před půl rokem... :-) A že i my jsme letitými fanoušky páně Žabžovi nám neodpářete. Já osobně teďy velmi souhlasím s bodem 10) minulé relace, nepoužívat SL na nelikvidních titulech. Je snad něco na našem malém pískovišti od 2008 likvidní? Ale možná jste byl od jara někde v tropech bez internetu a pak je SL samozřejmě nutností. V tom případě se omlouvám za příhovor :-)
      Kalka.
      • to Kalka
        08.02.2012 9:36

        Hezky vyjádřeno :-) Erste by možná šlo považovat za likvidní titul i na naší burzičce, ale zase je dost volatilní, takže "vymést" S/L není tak těžké.
        oh171
      • Re: stop loss
        08.02.2012 9:32

        Uváděl jsem potenciální příklad stejně jako kolega níže. Jen je třeba pozorně číst. Ale abychom tady jen neslovíčkařili, vrátím se k tématu. Já osobně SL používám, je to skvělá záchranná brzda. (mimochodem pokud někdo z vás měl účet u Fia, určitě zná dobře výpadky jejich aplikace v době, kdy se na trhu "něco" děje apod.)
        307
        • to 307
          08.02.2012 10:16

          Ještě mi, prosím, popiš, jak Tě S/L ochrání, když titul otevře GApem :-) Neber to osobně, S/L je fajn, ale ne všude se hodí a ne vždy pomůže. Měj se a držím palce.
          oh171
          • Re: to 307
            08.02.2012 11:21

            když bude gap 5% a můj SL 7% tak mě ochrání...:-) Samozřejmě všechno má své plusy a mínusy, já osobně hlasuji pro používání SL. Patria by mohla udělat na stránkách anketu!:-)
            307
            • SL je zbytecnost
              08.02.2012 11:32

              Jaky je rozdil mezi pouzitim SL a nepouzitim? Zadny. Obe strategie se vykompenzuji. Bez SL je ovsem spekulant vice sebevedomy a spoleha se na vlastni usudek, tzn, ze takyvy spekulant prezije na trhu mnohem dele... treba az do smrti. S pouzivanim SL se obhajuji hraci, kteri si neveri a maji sastematicky strach, coz je z trhu dost casto vyhazuje. No, statistiky hovori jasnou reci - SL nedovoli hrabat zisky. Pokud neveris - rozhodnuti otevrit pozici s SL je rovno s uzavrenim pozice bez SL. Jde o stejne rozhodovani spekulanta. SL te ovsem pripravi o moznost byt na trhu, kdyz jde instrument ve smeru a tebe pred tim SL vykopl. To jednoho nasere :-)))
              Jesse
              • Re: SL je zbytecnost
                08.02.2012 12:14

                SL používám jako pojistku ve chvílích, kdy nemůžu (nebo nechci) sedět u PC. Hlídá moji max.přípustnou ztrátu a pracuje tedy za mě ve chvílích, kdy já např. ležím na pláži na dovolené. Protože může být spekulant sebevědomý jak chce, ale bez připojení mu to je na dvě věci... Kde lze najít ty statistiky?
                307
        • 307
          08.02.2012 9:35

          My máme účet zde a nestěžujeme si ;-)
          Kalka.
          • Re: 307
            08.02.2012 11:23

            Díky za zastání, ale pán je buď troll, nebo kavka, či oboje dohromady. Nechci působit arogantně, ale buď se snažím porozumět, sleduju cvrkot a podle toho se rozhoduju, nebo to nechám na S/L a jsem pouhý pasažér, nebo jinak též kavka. V takovém případě je to čistá loterie a trader jasá. A že pan Žabža je frajer, to už víme dávno. Vítejte ve fanklubu.
            DeGuise
  • S-L -ovátor
    07.02.2012 13:24

    Když uvážíme, že tyto články jsou určeny především pro začínající "investory", kteří jdou především do dlouhých pozic, velká většina zde uvedených S-L variant je na Pikaču. S-L jsou moc dobrej obchod pro ty, co si na burze přesně pro takto nastevené S-L chodí naprosto cíleně a opakovaně. Proto pro longaře platí S-L nebrat, pro gamblery dobrý snad jedině když přestane fungovat internet, telefony a v noci, když spí (tzv. offline stop-loss) :-)
    DeGuise
  • Díky,
    07.02.2012 13:15

    pane Žabža, pro mne velmi inspirující a potřebné čtení.
    Tom
  • Aplikace na BCPP
    07.02.2012 12:35

    Stop-loss obecně není nesmysl, ale použitelnost v praxi třeba na BCPP stojí za úvahu. Pokud bych podle článku aplikoval de fakto jakýkoliv druh S-L na NWR (cena den či 2 zpátky 165), pak by mě dnes "vyhodil" na 161 Kč (2%) nebo na 156 Kč (5%). Cena nyní je 163 Kč. Takže komu by to prospělo? Možná tomu, kdo pobírá poplatky. Stejně by to asi dopadlo s akcií Erste, Orco a možná s KITD. Nehledě na to, že bych porušil 6m test. Proto bych se spíš držel pravidla včas utnout ztráty, ale nastavený stop-loss na akciích považuji osobně za nerozum :-)
    oh171
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data