Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zelená úsporám 2: Půjčky místo přímých dotací, peníze z emisních povolenek

Zelená úsporám 2: Půjčky místo přímých dotací, peníze z emisních povolenek

08.02.2012 11:04
Autor: mediafax

Už žádné štědré dotace, které pokryjí většinu nákladů na zateplování budov a ekologičtější vytápění, ale přechod od části přímých subvencí ke zvýhodněným půjčkám. Právě tímto směrem se bude podle zdrojů deníku E15 ubírat nový program, který naváže na Zelenou úsporám, píše deník ve středu.

O konkrétní podobě programu jedná ministerstvo životního prostředí s obcemi, družstvy, zástupci podnikatelů i dalšími odborníky.

„Je zde konsenzus, že podpory by měly být méně štědré,“ potvrzuje programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký, který je jedním z účastníků rozhovorů. Na druhé straně upozorňuje, že přechod na půjčky je možný u sociálně silnějších domácností.

V případě sociálně slabších rodin by podle Duhy měly být zachovány přímé dotace. „Chceme, aby se zateplily také domy na vesnicích i v menších obcích,“ říká Kotecký.

Princip zvýhodněných půjček místo přímých příspěvků je v souladu s koncepcí takzvané zelené banky, podle níž se peníze díky splácení úvěrů alespoň zčásti vracejí a využívají k dalším projektům. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa uvádí, že jednou z inspirací může být chystaný britský program půjček, jehož správcem má být soukromý subjekt. Je ovšem podle něho nutné brát v potaz, že Češi své byty vytápějí mnohem více než Britové.

Nový český program má být financován výnosy z povolenek, jejichž aukce začnou v zemích Evropské unie příští rok. Tyto peníze jsou příjmem státu a na „novou Zelenou úsporám“ půjde jen část výnosu. I tak může jít o desítky miliard korun pro období 2013–2020, pokud se ovšem cena evropské povolenky nebude pohybovat příliš nízko.

Původní program Zelená úsporám čerpal finance z jiného zdroje – kjótských kreditů, což je fakticky jiný druh povolenek, s nimiž se obchoduje celosvětově.

Příjemci podpory zřejmě budou také města a obce, strůjci nového programu chtějí investovat rovněž do veřejných budov. Podle některých zdrojů by ovšem forma úvěrů pro města nebyla příliš vhodná, protože by zvyšovala jejich zadlužení. „Požadujeme, aby alespoň část podpory byla formou přímých dotací,“ řekl výkonný místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech. Otázkou také je, zda by případné poskytování zvýhodněných úvěrů v tomto případě nenarazilo na evropská pravidla ochrany hospodářské soutěže.

Je možné, že výše podpory bude odstupňovaná podle jednotlivých projektů, rozhodně už ale nemá pokrývat sedmdesát procent nákladů jako dříve. Nižší podpora ale znamená, že bude možné uspokojit více zájemců ať už formou přímých dotací nebo půjček. „Bude nutné kombinovat různé typy finančních nástrojů,“ uvádí Vojtěch Kotecký.


Váš názor
  • zákaz dotací a programů
    08.02.2012 15:25

    Pro naši současnou vládu bych zavedl přísný zákaz vymýšlení dotací, půjček a podobných programů. Lidi, kteří se tím ve vládě zabývaji propustit - první úspora. Propagace a reklama těch programů - nebude - druhá úspora. Školící střediska a certifikační agentury (v každém větším městě) na proškolování v dotacích - zrušeno - třetí úspora. Formuláře a korespondence během vyřizování - nebude - čtvrtá úspora. Poplatky za vyřízení u banky a vedení speciálního účtu - zbytečné - další úspory. Nechte ty peníze lidem. Snižte daně rodinám s dětma. Minulý porogram ZELENA USPORAM byl podvod. Daroval miliony korun velmi omezenému počtu osob, které zrovna tehdy chtěli řešit bydlení a stihli to, a spolkl obrovské množství peněz na propagaci, certifikování a úředničení kolem toho. Stát je ten nejhorší hospodář. Peníze se k němu nesmí dostat.
    pmx
    • Re: zákaz dotací a programů
      09.02.2012 10:37

      Dobrý den, co takhle uspokojit lidi, kteří státu naletěli a za velké peníze si pořídili ekologické vytápění. Já osobně jsem si pořídil kotel na biomasu a celá ta sranda mě vyšla na 100 tisíc. Stát nedodržel závazek a první vlnu zastavil. Naštěstí jsem nedal dalších cca 20 tisíc za projekt, bez kterého dotace nešla čerpat. Zkolaudoval jsem dům a za měsíc zelená´úsporám skončila. Teď se dozvídám, že to bude řešeno nějakou půjčkou. Opravdu kocourkov. Za peníze, které by mi stát býval vrátil (95 tisíc) bych si koupil třeba krb. Tím bych přispěl k oživení ekonomiky. Je mi z toho smutno !!!!!
  •  
    08.02.2012 11:18

    Navrhuju vymyslet korupční potenciál jednotlivých projektů a akcí a sestavit stupnici. Určítě takovouhle akci vymyslel možná nějaký Drobil a korupční potenciál bude nejvyšší možný.
    Homo
    •  
      08.02.2012 12:24

      ty pujcky, to zas prosazuje urcite nejaka vsetecna banka nekde v pozadi..
      Azb
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m