Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kam dokvapí čínský kvapík?

Kam dokvapí čínský kvapík?

08.02.2012 17:49

Podívejme se po delší době na to, jak vypadá situace na východním vrcholu globálního ekotrojúhelníku USA – Evropa – Čína. Čínský příběh hezky vypráví první graf, který ukazuje celkovou výši růstu ekonomiky a růstový příspěvek jednotlivých segmentů poptávky. Do roku 2007 růst akceleroval, tažen jak spotřebitelskou poptávkou, tak investicemi a čistými exporty. V roce 2008 nastalo kvůli americké krizi a celosvětovému ochlazení ve všech třech segmentech zpomalení růstu. Z části byl tento vývoj vítaný, protože ekonomika Číny se začínala přehřívat. V roce 2009 se stala zajímavá věc – spotřeba zůstala zhruba stejná, čisté exporty ale táhly ekonomiku dolů a jen vyšší investice jejich negativní vliv vyvážily. Jde o odraz stimulace, která se fungovala zejména přes investice. Další dva roky se exporty vzpamatovaly na cca nulový příspěvek, změny růstu jsou taženy zejména pohybem investic.

kvap1

Poslední data ukazují, že růst investic rychle zpomaluje. Z dlouhodobého pohledu to není nic negativního, protože čínská ekonomika musí přejít z investičně-exportního na spotřebitelský model. Jinak řečeno, investic už bylo až dost, nyní se musí spotřebovávat. Výše uvedený graf ale ukazuje, že zatímco investice se mohou měnit poměrně rychle (zejména směrem dolů), jejich nahrazení spotřebou je výzvou. Snížit míru úspor a zvýšit míru spotřeby je totiž dlouhodobým procesem. Z jedné strany tak tlačí potřeba snížit investice (již nyní se debatuje o vysokém objemu špatných úvěrů), z druhé neschopnost je rychle nahradit spotřebou, či exporty (mzdové tlaky, klesající nákladové výhody, relativně slabá globální ekonomika a problémy v eurozóně).

Dluh centrální vlády k HDP dosahuje asi 17 %, deficit asi 2 %, takže Čína by na rozdíl od mnoha západních ekonomik měla být schopna efektivně stimulovat ekonomiku fiskálně. Podobný prostor má i monetární politika, protože trh s nemovitostmi ochlazuje, polevuje i inflace. Nejsem si ale jist, zda je v tomto smyslu namístě přílišný optimismus, protože Čína má sice „čím“ stimulovat, problém může ale být s tím „co“ stimulovat. Mustr roku 2009 totiž již efektivně využívat zřejmě nejde.

Pokud jsem v minulém zamyšlení psal, že ECB tančí na ostří trojúhelníku „inflace – morální hazard – potenciální rozpad eurozóny“, proti tanci čínské vlády je to nudně utahaný ploužák. Ta totiž v rychlém kvapíku balancuje na hranách mnohoúhelníku „slábnoucí exporty – slábnoucí investice – pomalu rostoucí spotřeba – nulový prostor pro stimulaci přes trh nemovitostí – neustálá inflační hrozba – snaha o udržení se u moci“.

V rámci hovorů o Číně je zde třeba podívat se i na akciový trh. Červeně je Šanghaj, zeleně Hang Seng a oranžově pro porovnání americký SPX. Je jasné, že až do konce minulého roku se čínským akciím nahoru nechtělo, zatímco ty americké dosáhly lokálního dna na počátku října.

kvap2

(Zdroj: Bloomberg)

Minulý rok jsem se tu v zimě o čínském trhu vyjadřoval poměrně pozitivně, pak jsem ale v rámci „čekání na Volckeria“ odsunul čínské akcie stranou. Inflační problém je podle posledních dat vyřešen, či minimálně utlumen, řeší se výše nastíněná snaha o měkké přistání. Tj. snaha o zachování růstu generujícího hlavně dostatek pracovních míst, ale nezadělávajícího na budoucí krize. Zda bude úspěšná, zde nerozseknu, je ale dobré si být vědom toho, jakou povahu rizika mají. Co se týče potenciálních zisků, připomněl bych sice několik týdnů starou, ale po pohledu na vývoj daného trhu stále poměrně relevantní, tabulku valuací vybraných trhů (poměr tržní ceny a účetní hodnoty akcií).

kvap3

Druhý sloupec ukazuje současnou, respektive nedávnou valuaci. Třetí ukazuje valuaci, od které se trh odrazil ze dna let 2008/2009. Pokud hledím dobře, Čína je jediným trhem, který se již dostal pod tuto hranici. Musíme si tedy odpovědět na následující: Jsou současná rizika skutečně vyšší, než tehdy? Navíc když se ostatní rozvíjející trhy obchodují s prémií k poslední valuaci na dně?

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • no
    09.02.2012 13:56

    nevím, ale inflace v Chině asi moc vyřešená není :-).
    tk69
  • odpoviem
    08.02.2012 18:05

    Ale až vtedy, keď "naprší a USchne" -t.j. najvčašie 21.augusta 2012, keď si ÚVUSAKSSR"OV"e-Rím- 33-12
    turcan
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m