Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecká politika se před nedělní volbou drolí, šéf mise MMF 'persona non grata'. Německu řecké úspory nestačí

Řecká politika se před nedělní volbou drolí, šéf mise MMF 'persona non grata'. Německu řecké úspory nestačí

10.02.2012 11:33, aktualizováno: 10.2. 17:55
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Úsporné plány, na kterých se zatím shodla řecká vláda, podle Německa nejsou dostatečné. Zatímco šéf Eurogroup Jean-Claude Juncker včera do Atén vyslal signál, že Řecko musí pokročit s implementací dohodnutých změn ve fiskální politice, aby mu eurozóna mohla „přiklepnout“ další finanční pomoc, německý ministr financí Wolfgang Schäuble není spokojen ani s jejich návrhy.

Schäuble v rámci dnešního neveřejného setkání s německými poslanci v Berlíně prohlásil, že Řecko neplní stanovené cíle snižování zadluženosti. "Řecko musí zavést to, co ještě nezavedlo z prvního programu před tím, než můžeme rozhodnout o druhém," řekl již včera před jednáním politických špiček eurozóny v Bruselu německý ministr financí. Dnes v uzavřeném kruhu německých zákonodárců podle dvou zdrojů agentury Bloomberg uvedl, že v současnosti oznámené fiskální kroky řecké vlády by prý podle aktuálních odhadů Trojky znamenaly pokles dluhu země do roku 2020 jen na 136 procenta HDP, místo stanoveného cíle 120 procent HDP.

Oficiálně to následně potvrdil i mluvčí německého ministerstva financí Bertrand Benoit. „Řecká nabídka (úsporného plánu) není dostatečná, musejí se teď vzdálit, a přijít s revidovaným plánem,“ uvedl dnes mluvčí.

Nesouhlas s úspornými opatřeními, která Řecko vrhnou do hlubší ekonomické recese, začíná otřásat přechodnou řeckou vládou a politickou scénou jako celkem. Náměstek ministra práce Yiannis Koutsoukos z vládní strany PASOK oznámil demisi z přechodné vlády s tím, že ostře nesouhlasí s podmínkami, za kterých má být Řecku poskytnuta další pomoc. Podle něj některé části dohody jsou protiústavní, porušují úmluvy a jsou také v rozporu se samotnými právními normami EU. Mezinárodní měnový fond obvinil z „lpění na vlastní ideologii“ a „službě určitým zájmům“. MMF dle něj zcela ignoruje dopady, které úsporná opatření budou mít na hloubku recese řecké ekonomiky.

Lídr Nové demokracie Samaras zopakoval svůj požadavek na předčasné volby co nejrychleji to půjde. „Řecko nikdy nepotřebovalo volby tak, jako nyní,“ řekl také s tím, že jeho strana údajně přispěla k tomu, že druhá dohoda s Trojkou je méně bolestná. „Bojovali jsme za odvrácení hlubší recese, vyšší nezaměstnanosti, většího počtu zavírání podniků,“ uvedl. Také z jeho strany, Nové demokracie, na protest proti úsporným opatřením významný muž ND, tajemník Yiannis Manolis.

V reakci na toto drolení politické scény v Řecku se v 16 hodin sejdou zákonodárci hlavní strany PASOK, následně ve 20 hodin zákonodárci druhé nejsilnější opoziční Nové demokracie. Výsledkem schůzek má být (ne)potvrzení před víkendovým hlasováním parlamentu, zda šéfové stran George Papandreu a Antonis Samaras mají většinovou podporu a „disciplínu“ ve straně, nebo ne.

Řecká koaliční strana LAOS v čele s Georgem Karatzaferisem uvedla, že nemůže podpořit plán dojednaný s Trojkou a bude hlasovat proti němu. "Vysvětlil jsem ostatním lídrům stran, že nemůžeme hlasovat pro tento plán," uvedl Karatzaferis a vyslovil také požadavek na změnu vlády a kabinet technokratů. "Šéf mise MMF v zemi Paul Thomsen by měl být prohlášen za 'personu non grata', pokud se v jednáních s věřiteli chce Řecko pohnout kupředu," dodal šéf LAOS. Později odpoledne se zástupci LAOS rozhodli opustit vládní koalici přechodné řecké vlády.

V první volbě, která proběhne v neděli 12. února, bude řecký parlament hlasovat o dohodě s Trojkou a směně dluhu jako výsledku jednání mezi privátními věřiteli a řeckou vládou a o rekapitalizaci bank.

Druhá volba, která rozhodne po přijetí zákonů potřebných pro zavedení úsporných opatření, žádaných Trojkou, proběhne během dvou týdnů, napsaly řecké Kathimerini.

"Eurogroup se pravděpodobně znovu sejde přístí středu. Do té doby musí naše země, lidé, musíme my všichni se zamyslet a přijmout konečné strategické rozhodnutí," uvedl ministr financí Venizelos s tím, kritické rozhodnutí se týká dohody se soukromými věřiteli. "Pokud vidíme budoucnost naší země v eurozóně, v Evropské unii, musíme učinit vše co musíme pro schválení záchranného programu včas před vypršením splatnosti významné části dluhu v březnu," uvedl Venizelos.

Koalice má v řeckém parlamentu pohodnou většinu 252 ze 300 hlasů, bez 15 poslanců LAOS pak 237 křesel potenciálně "pro". Avšak řada poslanců napříč stranami vyslovuje nesouhlas s nepopulárními škrty, zejména redukcí minimální mzdy a penzí, a jsou připraveni.

"Řecko si musí zajistit dohodu v několika nejbližších dnech, pokud se chce vyhnout neřízenému bankrotu, následovanému panikou ve finančním a bankovním systému země a kapitálovému odlivu šířícímu se od Portugalska po Irsko," uvedla ratingová agentura Fitch.

(Zdroj: Kathimerini, čtk, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    10.02.2012 15:13

    Tak at zacnou mzdy vyplacet v reckych dluhopisech a je po problemu. Zustatky na uctech bank jsou take kryty reckymi dluhopisy tak se vkladateli rekne euro se premenilo v recky dluhopis. A je vyresena i rekapitalizace bank a naridit EU nalozit s reckymi vklady v zahranicnich bankach stejne. A je po krizi.
    L
Aktuální komentáře
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci
9:58Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu
13.04.2024
16:30CNBC: Čína zůstává pro americké výrobce čipů důležitá
5:36Víkendář: Swedroe o investičních strategiích, zlatu a Buffettově úspěšnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m