Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IEA pošesté v řadě snižuje odhad růstu poptávky po ropě, Japonsko prý dočasně nahradí jádro ropou

IEA pošesté v řadě snižuje odhad růstu poptávky po ropě, Japonsko prý dočasně nahradí jádro ropou

10.02.2012 14:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) počítá se slabším růstem poptávky po ropě, než dosud očekávala. Ve své pravidelné měsíční zprávě agentura snížila odhad růstu poptávky na letošní rok na 800.000 barelů denně, zatímco v lednu čekala nárůst o 1,1 milionu. Hlavním důvodem ke snížení odhadu je podle agentury celkově horší výhled vývoje globální ekonomiky.

IEA v dnes publikované měsíční zprávě uvedla, že trh s ropou vykazuje dostatečnou flexibilitu na to, aby se vyrovnal i s případným výpadkem dodávek z Íránu. Ten pohrozil zastavením vývozu ropy do západních zemí v odvetě za sankce, které na něj kvůli jaderným ambicím Teheránu uvalily západní země.

Agentura odhad růstu poptávky snížila už šestým měsícem v řadě. Nejnovější snížení odhadu znamená, že v celém světě by se mělo letos v průměru spotřebovávat zhruba 89,9 milionu barelů denně. Poptávka se přitom bude postupně zvyšovat asi od druhého čtvrtletí a koncem roku má dosahovat až 91,1 milionu barelů denně.

"Čím dál problematičtější situace globální ekonomiky, kterou už snížením svého ekonomického výhledu potvrdil Mezinárodní měnový fond (MMF), podporuje odhad růstu poptávky o 800.000 barelů denně," píše se ve zprávě IEA. MMF nedávno snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,3 procenta, zatímco předtím počítal s růstem o čtyři procenta.

Celkovou dynamiku světové poptávky po ropě nyní ovlivňují následující protichůdné vlivy – „robustní“ poptávka rychle rostoucích ekonomik a klesající poptávka ve vyspělých zemích. Zatímco emerging economies by podle prognózy IEA měly letos posílit poptávku po ropě o 2,8 procenta, členské státy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) podle odhadů budou letos naopak poptávat o 0,8 procent méně černého zlata.

„Je to pěkně nelítostný obrázek propadu poptávky po ropě napříč skupinou zemí OECD. Jde o vyspělé trhy, kde se zadrhnulo zotavení průmyslové výroby, nebo v případě Evropy došlo k posunu do recese,“ komentoval nový výhled agentury David Fyfe, šéf divize trhů a průmyslu.

Kapitolou samo pro sebe je podle IEA Japonsko. Nutnost odstavit všechny tři bloky jaderné elektrárny Fukušima, kvůli vyčištění zamořené oblasti si podle agentury vyžádá energetickou náhradu v podobě 465 tisíc barelů ropy denně. Celková poptávka v Japonsku by se tak podle IEA mohla v letošním roce zvýšit o 0,9 procenta na 4,5 milionů barelů denně.

Agentura uvedla, že členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v lednu dodávali na trh asi 30,9 milionu barelů denně, což bylo nejvíce od října 2008. Za zvýšením objemu stála obnova dodávek z Libye a vysoký objem produkce v Saúdské Arábii.

(Zdroj: IEA, čtk, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data