Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf financí Telefóniky na Patria.cz: Pokles trhu letos zvolní až na polovinu, výnosy i investice porostou. Vyšší dluh možností

Šéf financí Telefóniky na Patria.cz: Pokles trhu letos zvolní až na polovinu, výnosy i investice porostou. Vyšší dluh možností

20.02.2012 14:01, aktualizováno: 20.2. 14:24
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Lepší výnosy při citelném zpomalení poklesu trhu, ještě lehké zhoršení marže, významné rozšíření investic a možná přijetí vyšší úrovně dnes velmi nízkého zadlužení, taková jsou očekávání ředitele pro finance společnosti Telefónica CR Petra Kubového pro letošní rok. Telefónica CR nebude hromadit zbylou hotovost, nadále ji bude plně distribuovat akcionářům, uvedl v online rozhovoru na Patria.cz Petr Kubový.

Snížení kapitálu společnosti je jednou z technických možností, jak řešit situaci, kdy společnost generuje více hotovosti, než vytváří čistého zisku, čili takzvaná hotovostní kapacita je vyšší než právní dividendová kapacita, vysvětlil v rozhovoru na Patria.cz Kubový s tím, s použitím tohoto mechanismu každý akcionář profituje na tomto řešení stejnou měrou. „To, že jsme si vytvořili další možnosti, jak rozdělovat dodatečné zdroje nad rámec našeho čistého zisku mezi naše akcionáře, neznamená žádnou změnu v přístupu naší společnosti k této oblasti. To znamená, že po pokrytí všech našich nemalých investičních potřeb nebudeme hromadit zbylou hotovost, ale budeme se snažit ji distribuovat našim akcionářům,“ uvedl Kubový. „Snížení kapitálu je nutno vnímat jako technický způsob, jak řešit poměr mezi generovanou hotovosti a výší našeho čistého zisku,“ shrnul v online rozhovoru.

V uplynulých dvou až třech letech na základě dostupných dat celkový telekomunikační trh klesal zhruba o 8 procent. „Pro tento rok se domníváme, že by tento pokles mohl být až poloviční, což doufáme, že se projeví i v našich letošních výnosech,“ uvedl Petr Kubový. „U naší marže předpokládáme i přes další snižování provozních nákladů její lehké zhoršení vyvolané pokračujícími tlaky na další snižování cen. Momentálně by ovšem bylo předčasné spekulovat o nějakém přesnějším čísle. S dalším možným upřesněním počkejme, prosím, aspoň na výsledky za první čtvrtletí,“ uvedl k očekávanému vývoji hospodaření.

Stejně jako o vývoje marže finanční ředitel uvedl, že si v tuto chvíli ještě netroufá spekulovat o letošní výši dividendy (ze zisku roku 2012). „Výše hotovosti, kterou jsme se rozhodli distribuovat našim akcionářům, odpovídá našim představám o výši investic a naší ziskovosti. Věříme v možnosti rozvoje našeho byznysu, a proto v letošním roce významně zvyšujeme investice,“ uvedl mimo jiné Kubový.

Nejen s ohledem na tržby, ale i konkurenci, padla otázka na povahu českého zákazníka. Podle Petra Kubového domácí zákazníci dle zkušeností firmy paradoxně více slyší na nabídky zvýhodněných telefonů, než na zvýhodnění volání. S tím pak tedy souvisí i menší flexibilita vůči nabídce nových tarifů a akčních balíčků.

Telefónica CR v letošním roce rozhodla o navýšení investic oproti roku 2011 nad 6 miliard korun. „Hlavní priority se nemění, což jsou investice do mobilního a fixního broadbandu, hlavně další zvyšování kapacity, jelikož předpokládáme relativně rychlý nárůst spotřeby dat a další rozšíření pokrytí. V letošním roce chystáme také významné rozšíření investic do různých variant optických sítí – a to i v oblasti rezidentního segmentu. Investice do navýšení kapacity a další rozšíření pokrytí 3G patří k hlavním investicím,“ uvedl k investičním výdajům společnosti Petr Kubový. Ke konci roku 2011 pokrývala Telefónica CR signálem 3G celkem 73 procent populace.

Už jen nárůst investic podle Kubového popírá opakující se zvěsti o možném odchodu Telefóniky z českého trhu. „Nepopíráme jej jen my, ale i nejvyšší vedení skupiny ve Španělsku. Viceprezident Telefónica S.A. Julio Linares uvedl minulý týden při setkání s naším ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem, že v Česku hodlá společnost i nadále zůstat a naopak ještě své investice navyšuje,“ zdůraznil Kubový. V absolutním měřítku Telefonica Czech Republic s ohledem na velikost tuzemského trhu představuje zhruba 3 procenta aktiv skupiny Telefónica.

Nejen u zvažovaného zpětného odkupu akcií připouští finanční ředitel Telefóniky CR zvýšení nyní velmi nízkého zadlužení společnosti. „Optimální kapitálová struktura je dle mého názoru specifická pro každou danou společnost v tom daném okamžiku. Momentálně mi přijde, že naše kapitálová struktura by mohla obsahovat více dluhu,“ odpověděl na jeden z dotazů v online rozhovoru Kubový.

Pokud jde o samotný zpětný odkup, cenové pásmo pro něj se dle finančního ředitele bude určovat až v momentě, kdy by tento odkup začala firma realizovat. „Záviset bude na momentálním ekonomickém vývoji v naší společnosti a na akciovém trhu,“ uvedl Kubový. Zároveň řekl, že v případě jeho spuštění samozřejmě bude otevřený pro všechny akcionáře.

Obavu vyslovenou směrem k možné manipulaci s cenou ohledně zpětného odkupu Kubový jednoznačně odmítl. „Parametry odkupu budou schváleny valnou hromadou, takže mi pouze dovolte rozhodně odmítnout tvrzení, že tímto krokem bychom se snažili jakkoli manipulovat s cenou akcie ve prospěch jakéhokoli akcionáře,“ uvedl Kubový k otázce směřující na vyvedení zdrojů směrem k mateřské společnosti.

Na rozdíl od jednoznačně odmítnutých finančních naleznete podrobnější komentář k otázce tunelů pražského metra a jejich pokrytí signálem, stejně jako všechny další přímé odpovědi finančního ředitele přímo v online rozhovoru s Petrem Kubovým.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data