Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Levnější úvěry Řecku? Chceme také, zní z Lisabonu. Německo odmítá

Levnější úvěry Řecku? Chceme také, zní z Lisabonu. Německo odmítá

22.02.2012 14:09, aktualizováno: 22.2. 15:44
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Očekávané se po vylepšené pomoci Řecku dostavilo. Portugalsko se jako první ozývá s tím, že když to jde v případě Řecka, země by také stála o snížení úroků u svých záchranných úvěrů. Německo jako lídr pomoci to ostře odmítlo, opakujíce, že Řecko je zvláštní případ a zůstane takovým jediným. S navýšením zdrojů EFSF a ESM prý také zasažené ekonomiky počítat nemají…

Portugalská opozice, podnikatelský sektor i odbory stupňují tlak na vládu, aby se pokusila přejednat podmínky záchranného úvěru v rozsahu 78 miliard eur a ulevila tak recesí zmítané portugalské ekonomice. Napětí v Portugalsku stoupá přes dosažení poměrně křehkého sociálního konsensu, píše dnešní FT. Představme si pod ním nelehkou politickou shodu na přijetí finanční pomoci a podmínkách za ni a to, že rozhněvaní Portugalci v ulicích neřádí tak, jako Řekové.

António Seguro, lídr středolevé socialistické strany, který byl součástí týmu, který Portugalsku vyjednal finanční pomoc a následně v červnu 2011 prohrál volby, řekl mezinárodním věřitelům, že by Portugalsko potřebovalo rok navíc ke splnění sjednaných rozpočtových cílů. Je to první hlas z tříčlenné vyjednávací koalice, která loni podepsala pomoc, který připustil, že by bylo třeba prolomit podmínky dohody s portugalskými mezinárodními věřiteli ohledně škrtů veřejných výdajů, ekonomických reforem a zvyšování daní. „Podmínky portugalské vládě neumožňují soustředit se na krutou recesi ekonomiky a rekordní nezaměstnanost jako na klíčové problémy a hrozí rozbitím sociálního smíru,“ uvedl Seguro.

Hlavní portugalské odbory na březen oznámily dvoudenní generální stávku. Stávky a soudní spory připravují zaměstnanci v administrativě, armádě či policii. Šéf konfederace portugalského průmyslu António Saraiva pro FT uvedl, že průmyslové podniky v zemi nutně potřebují finance a vyslovil požadavek na to, aby Portugalsko přijalo zhruba 30 miliard eur další finanční pomoci. Šéf portugalských komunistů Arménio Carlos uvedl, že na setkání s Trojkou navrhne navýšení záchranného úvěru pro Portugalsko a to pokud možno za výhodnějších podmínek. Trojka (EK, MMF, ECB) je nyní v Lisabonu. „Chci po vládě, aby prosadila snížení úroku a prodloužení splatnosti záchranného úvěru,“ řekl.

Žádná z portugalských hlavních politických stran (včetně socialistů a komunistů) nechce připustit, aby země restrukturalizovala dluh, či žádala úlevy po soukromých věřitelích. „Věřitelé by měli přizpůsobit svou podporu změně vnějších podmínek, kterou portugalská vláda nemůže ovlivnit a která jí neumožňuje navrátit se na finanční trhy se zářím 2013,“ uvedl premiér. Do EU putuje 80 % portugalského exportu.

Výnos na portugalském 10letém dluhu na konci ledna, kdy rostlo napětí kolem Řecka, vzrostl o zhruba 17 %, od té doby se o 12 % zklidnil, čemuž napomohlo Německo prohlášením, že bude připraveno jednat o podmínkách pomoci s ohledem na vývoj evropské ekonomiky.

Dnes ale z Německa ústy mluvčího německé vlády, respektive kancléřky Angely Merkelové, Seiberta zaznělo, že Řecko bylo a zůstane zvláštním případem, pokud jde o další finanční pomoc a její podmínky. Navíc uvedl také, že trhy nemají počítat s navýšením zdrojů nynějšího fondu EFSF a v polovině roku je spuštění chystaného stálého záchranného mechanismu ESM. Slova pronesl jako postoj německé vlády.

„Do konce roku dokončíme nejobtížnější body nutné k tomu, aby portugalská ekonomika začala znovu růst. Země se neponoří do dalších, snad dokonce ještě hlubších, potíží,“ uvádí premiér. Roste ale počet těch, kteří těmto slovům nevěří, konstatuje FT.

(Zdroj: FT, Bloomberg, Reuters, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.