Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Venizelos: Smlouva o úvěru Řecko zavazuje k členství v eurozóně

Venizelos: Smlouva o úvěru Řecko zavazuje k členství v eurozóně

23.02.2012 8:18
Autor: ČTK

Smlouva o druhém záchranném úvěru Řecko zavazuje, aby zůstalo v eurozóně. Řekl to tamní ministr financí Evangelos Venizelos. Země je podle něj zároveň chráněna i před rizikem státního bankrotu. Ministři financí eurozóny Řecku v úterý nad ránem po mnoha odkladech schválili finanční pomoc za 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč).

Venizelos svá slova pronesl krátce po jednání vlády, která připustila, že nová úsporná opatření v Řecku prohloubí recesi a způsobí, že země nebude schopna splnit cíl, který předpokládá, že v letošním roce bude mít Řecko primární rozpočet v mírném přebytku. Místo toho bude mít deficit skoro půl miliardy eur, což je asi 0,2 procenta HDP.

Ministr financí částečně reagoval i na krok mezinárodní ratingové agentury Fitch, která Řecku snížila hlavní rating na stupeň C z dosavadní známky CCC. Země má tudíž rating pouhý jeden stupeň nad známkou, která se používá pro země v platební neschopnosti. Fitch je první ratingovou agenturou, která hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka srazila tak nízko, ačkoliv od zbylých dvou agentur se to rovněž očekává.

Fitch reagovala na oznámený plán výměny dluhopisů. Konečná verze říká, že soukromí investoři odepíšou více než 53 procent nominální hodnoty řeckých státních dluhopisů, což znamená, že reálně přijdou až o 74 procent investice. Fitch uvedla, že až země výměnu dokončí, bude ji považovat za zemi, která je technicky v bankrotu. Dluhopisům, které věřitelé obdrží za původní papíry, agentura přidělí nový rating.

Atény tvrdí, že pokud obdrží rating na stupni D (default, tedy platební neschopnost), bude to pouze technická záležitost. Dohoda z Bruselu prý zaručuje, že země 20. března splatí část dluhu v objemu 14,5 miliardy eur (asi 365 miliard Kč) a zároveň zůstane v eurozóně. Její součástí je Řecko od roku 2001.

Koaliční vláda premiéra Lukase Papadimose má snahu prosadit řadu nových zákonů, které ještě více sníží příjmy i výdaje státu. Atény se k nouzovým legislativním opatřením zavázaly právě výměnou za finanční pomoc, byť to bude znamenat, že země má před sebou strastiplné období.

Nová úsporná opatření musí Řecko zavést navzdory tomu, že se už dva roky potýká s vážnými problémy. Země má za sebou tři roky hospodářského propadu a jiný nebude ani letošní rok. Pokud půjde vše podle plánu, propad by se mohl zastavit příští rok. Míra nezaměstnanosti se mezitím vyšplhala nad 20 procent, což je nový rekord.

V řeckém parlamentu je nyní návrh změn, která mají v letošním roce snížit výdaje rozpočtu o dalších 3,2 miliardy eur (asi 80,5 miliardy Kč). Na tom se kabinet dohodl už minulý týden, když dojednával podmínky nutné k tomu, aby Řecko mohlo dostat druhý záchranný úvěr.

Opatření počítají například se snížením částky na výplatu důchodů o dalších 400 milionů eur, zatímco výdaje na vzdělání a zdravotní péči se letos mají snížit o dalších více než 170 milionů eur. Zdravotnictví má ale přijít ještě o další stamiliony eur, o zhruba 400 milionů eur přijde také armáda.

Návrh zákona dramaticky mění plán rozpočtu na letošní rok. Zatímco dosud se předpokládalo, že rozpočet skončí se schodkem 5,4 procenta hrubého domácího produktu, ve skutečnosti to bude kolem 6,7 procenta HDP. O škrtech a změnách rozpočtových kapitol by měl parlament hlasovat začátkem příštího týdne.

Zákonodárci včera na úrovni výborů schválili samostatný návrh zákona, který vymezuje podmínky výměny dluhopisů ve vlastnictví soukromých investorů. To je nedílná součást dohody, díky níž Řecko mohlo záchranný úvěr získat. Plenární zasedání bude o návrhu hlasovat ve čtvrtek.

Řecko avizovalo, že chce prosadit takzvanou doložku o společném postupu (Collective Action Clause; CAC), díky níž bude možné k výměně za určitých podmínek donutit všechny držitele dluhopisů. Země pak vydá nové dluhopisy, jejichž nominální hodnota bude méně než poloviční, naopak se prodlouží splatnost a nižší budou také úročení. To má v průměru činit 3,6 procenta, zatímco původní papíry měly průměrný úrok 4,85 procenta.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m