Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Výsledky srážejí CETV (-15 %), proti proudu stále Telefónica (+3 %)

Týden na pražské burze: Výsledky srážejí CETV (-15 %), proti proudu stále Telefónica (+3 %)

24.02.2012 18:38
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Na sestupnou stranu pražského SPADu se v tomto týdnu seřadila většina titulů při poklesu indexu PX o 1,39 procenta zpět do blízkosti jednoho tisíce bodů. Zatímco z příznivých výsledků za rok 2011 i výhledu pro letošek stále těží Telefónica CR, připisující si 3,4 % na 405,5 Kč/akcie, zcela opačný dopad mají výsledky na akcie mediální skupiny CETV. Ty v týdnu odepsaly 15,5 % a končí na 140 korunách za akcii. O směru jih rozhodla jednorázová položka vztažená k bulharským aktivům, která strhla čistý výsledek do ztráty. Také výhled pro letošek je vlažný. 12,5% odepisují akcie developera Orco, přes 6 % pojišťovny VIG a kolem 3 % ztratilo NWR a ČEZ. Po bok Telefóniky se na rostoucí stranu SPADu přidala Komerční banka. Končí o 1,8 % výše na úrovni 3640 bodů. Počátek týdne pak přinesl dohodu na finanční pomoci Řecku, který jej zachrání od neřízeného bankrotu. Po dlouho trvajícím napětí ji ale investoři pojali spíše jako důvod k výběru zisků po spekulacích na kladný výsledek jednání.

Vítězové a poražení pražské burzy tohoto týdne:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
Telefónica CR 3,39 405,50 CETV -15,49 140,20
KB 1,82 3640,00 Orco -12,52 92,17
KITD 0,09 211,20 VIG -6,48 821,00
Unipetrol 0,00 169,00 NWR -3,14 154,00
ČEZ -2,80 816,50
Erste -1,84 458,00
AAA Auto -1,75 18,00
Pegas -1,52 453,00
Fortuna -1,16 98,00
PM ČR -0,85 11600,00

Pražská burza vstoupila do nového týdne mírným růstem, když index PX posílil o 0,28 %. Investoři v rámci dne spekulovali na to, co se později stalo. Byla schválena pomoc Trojky Řecku. Hlavním tahounem růstu tak byly akcie Erste Bank, mírněji KB. Barclays Capital zvýšila cílovou cenu pro KB na 4240 z 3867 , doporučení "Overweight/Neutral". Nadějný růst neudržely akcie Telefóniky, které se po pátečních výsledcích zastavily až před důležitou psychologickou hranicí 400 . K překonání této hranice jim nepomohla ani zvýšená cílová cena na 440 z 400 od analytiků Goldman Sachs.

V online rozhovoru na Patria.cz odpovídal čtenářům po výsledcích za 4Q/FY11 ředitel financí Telefóniky CR Petr Kubový. V uplynulých dvou až třech letech na základě dostupných dat celkový telekomunikační trh klesal zhruba o 8 procent, pro tento rok CFO očekává, že pokles mohl být až poloviční, což by se mělo pozitivně projevit v letošních výnosech společnosti. U marže pak předpokládá přes další snižování provozních nákladů její lehké zhoršení vyvolané pokračujícími tlaky na další snižování cen. CFO Kubový dále uvedl, že současná kapitálová struktura společnosti by mohla obsahovat více dluhu (nyní je jeho podíl velmi nízký). V případě zpětného odkupu akcií bude ten otevřen pro všechny akcionáře (tedy free floatu).

Patria po výsledcích změnila doporučení na titul na „držet“ z dosavadního „prodat“ a cílovou cenu zvýšila na 398 . „Přestože počítáme s pokračováním poklesu volného cash flow, společnost by nadále měla být schopna udržet celkovou odměnu pro akcionáře na 40 Kč/akcie,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Tomčány. Jako další důvod zmínil optimalizaci kapitálové struktury a avizovaný zpětný odkup akcií.

Úterý bylo vlažné co do objemů obchodování a index PX zakončil s menší ztrátou na 1014 bodech. Řecká dohoda se ukázala po dlouhotrvajícím napětí jako důvod k realizaci zisků. Na ČEZu zahraniční investoři pokračovali v akumulování dlouhých pozic a zřejmě sází na pozitivní překvapení v rámci hospodářských výsledků za 4Q. Ty se dozvíme v úterý 28. 2. KB i Erste obdržely zvýšená doporučení cílových cen a to ze strany analytiků Renaissance v případě Komerční banky, resp. Deutsche bank v případě rakouské Erste Bank. Cílové ceny však byly víceméně na úrovních, kde se tituly aktuálně obchodují, proto doporučení zůstala na stupni „držet“. Analytici Komerční banky snížili cílovou cenu akcií developerské skupiny Orco Property Group na 3,3 EUR (zhruba 82,20 Kč) z původních 4,2 EUR (104,60 Kč), doporučení přitom ponechali na stupni „prodat“. V nové cílové ceně KB zohlednila informace o konverzi dluhu Orco Germany v hodnotě 129 mil. EUR splatného letos v květnu na akcie.

Středa neposunula PX výrazným směrem, což nelze říci o povýsledkovém vývoji na akciích CETV s téměř 8% ztrátou. Lépe proti očekávání dopadly tržby skupiny a také výsledek OIBDA, negativním překvapením ale je čistá ztráta kvůli jednorázové položce odpisů u bulharských aktiv a také celoroční mírně negativní cash flow společnosti.

Letos se CETV chce soustředit na snížení zadlužení, nové zdroje tržeb a udržení vedoucí pozice na svých trzích. V konferenčním hovoru s analytiky pak management CETV sice prohlásil, že pro letošní rok si (opět) stanovuje za cíl dosáhnout pozitivního volného cash flow, ale příliš dalších rozhodných slov nepadlo. Výhled na oživení trhu s televizní reklamou podle CETV zůstává opatrný kvůli zhoršené možnosti tvorby předpovědí pro rok 2012. CETV očekává free cash flow v první polovině roku výrazně slabší než v 1H11, ve 2H12 ale meziročně lepší.

Ve čtvrtek PX zaznamenal největší propad za poslední dva týdny a vrátil se pod hladinu 1000 bodů. Hlavním strůjcem dnešního propadu navzdory úvodním ztrátám NWR nakonec byly akcie Erste Bank s -4 %, které z velké části doháněly středeční ztrátu z obchodování ve Vídni po zavření pražské burzy. Nedařilo se ani akciím Komerční banky, které následovaly pokles v západoevropském bankovním sektoru. Akcie CETV pak navázaly na středeční propad na Wall Street a odepsaly přes 10 %. Komerční bance nepomohlo snížené doporučení od Citi na stupeň „neutral“ ze stupně „koupit“. Komerční banka přichází o schopnost vyplácet vysokou atraktivní dividendu, která je hlavním motorem zájmu o její akcie, uvedli analytici Citi k výhledu pro letošek. Cílová cena byla mírně snížena na 3880 z 3900 .

Nejvolatilnějším titulem čtvrtka se jednoznačně staly akcie společnosti NWR, která oznámila výsledky hospodaření za minulý rok. Meziroční pokles zisku ve 4Q o 87 % v úvodu odstartoval téměř panické výprodeje, avšak postupně přišlo uklidnění, ke kterému přispělo i neobvykle živé obchodování v Londýně, kde se zobchodoval nejvyšší objem od poloviny června minulého roku. Akcie NWR přes 5% propad v úvodu nakonec zavřely o 2,3 % výše na 153,5 . NWR vykázala za čtvrtý kvartál loňského roku propad čistého zisku na 8,77 mil. EUR, zatímco odhad trhu počítal se ziskem 15,5 mil. EUR. Tržby za poslední tři měsíce loňského roku dosáhly 391,6 mil. EUR, zatímco medián odhadů byl nastaven na 394,9 mil. EUR. Za druhé pololetí vyplatí dividendu 0,07 EUR na akcii a potvrdila v lednu poskytnuté cíle pro těžbu uhlí i jeho prodeje. Šéf společnosti následně k výhledu prohlásil, že fundamenty pro rok 2012 celkově vypadají lépe, než se jevily ve druhé polovině roku 2011. První polovina roku 2012 podle něho bude ale náročná kvůli nízkým cenám koksovatelného uhlí a situaci na trhu s koksem. Finanční ředitel následně ještě dodal, že Jelínek současná hodnota akcií je výrazně pod tím, co by vnímal jako fér.

Závěr týdne v Praze proběhl v pozitivním duchu a index PX zakončil seanci se ziskem 1,2 %. Analytici Deutsche Bank zvýšili cílovou cenu Komerční banky na 4500 z 4400 a ponechali doporučení na „koupit“. Po čtvrtečních výsledcích NWR přišlo shrnutí konferenčního hovoru. Šéf NWR k výhledu prohlásil, že fundamenty pro rok 2012 celkově vypadají lépe, než se jevily ve druhé polovině roku 2011. První polovina roku 2012 podle něho bude ale náročná kvůli nízkým cenám koksovatelného uhlí a situaci na trhu s koksem. Finanční ředitel prohlásil, že současná tržní cena je níže, než je podle něho férová cena. Konferenční hovor dále vyslal pozitivní signál v podobě na lednových prodejů uhlí, ale naznačil také, že potíže s těžbou koksovatelného uhlí budou na NWR nadále doléhat.

Dozorčí rada ČEZ schválila odstoupení člena dozorčí rady Lukáše Hampla, náměstka ministra dopravy. Hampl na svou funkci rezignoval. Zdroj Týdne toto úterý uvedl, že novým členem dozorčí rady energetické společnosti ČEZ se v tomto týdnu má stát Michal Moroz (31). Vystřídat podle tohoto zdroje měl právě náměstka ministra dopravy Lukáše Hampla. O personální výměně v kontrolním orgánu ČEZ rozhodla podle listu koaliční strana Věci veřejné.

V přelomovém týdnu mezi únorem a březnem pokračuje tuzemská výsledková sezóna za 4Q/FY11 čísly ČEZ v úterý 28. února před trhem, Erste Bank ve středu 29. února před trhem a Fortuny ve čtvrtek 1. března. Kalendář naleznete na odkazu zde.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university