Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda letos zmrazí výdaje rozpočtu za 23 miliard korun, příští roky chce vyšší DPH či zásah do důchodů a daní bohatých.

Vláda letos zmrazí výdaje rozpočtu za 23 miliard korun, příští roky chce vyšší DPH či zásah do důchodů a daní bohatých.

27.02.2012 12:53, aktualizováno: 27.2. 15:05
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ekonomičtí ministři se na dnešní poradě shodli, že v letošním roce budou ve státním rozpočtu zmrazeny výdaje za zhruba 23 miliard korun. V dalších letech panuje shoda na zvýšení DPH nebo omezení růstu důchodů společně se zvýšením daní bohatým. Zároveň chce vláda připravit balík prorůstových opatření. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval premiér Petr Nečas. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes na tiskové konferenci uvedl, že pro řešení současné fiskální situace lze buď provést veškerá opatření pouze na straně výdajů, nebo provést opatření na výdajové i příjmové straně.

"Pro letošní rok počítáme pouze s vázáním výdajů tak, abychom udrželi schodek rozpočtu a deficit veřejných financí odpovídal 3,5 procenta HDP," uvedl premiér. Pro další roky je podle něj většina ministrů přesvědčena, že není možné udržet parametry vývoje veřejných financí bez dvou robustních opatření. "Na straně příjmů to je úprava sazeb DPH a na straně výdajů je to debata o valorizaci penzí, včetně možnosti zmrazit dočasně důchody na dva až tři roky," uvedl premiér.

V případě, že by nakonec vláda v dalších letech přistoupila k dočasnému zmrazení důchodů, doprovázelo by to i dočasné zvýšení daně z příjmu vysokopříjmových skupin.

U úpravy DPH je podle Nečase možné přikročit k několika variantám. "Možné je zavedení jednotné sazby DPH na 19 nebo 20 procentech, s možnou výjimkou na knihy a léky. Možná je i debata o zachování dvou sazeb a zvýšení například na 15 a 21 procent," uvedl premiér. Cílem tohoto opatření je zvýšit příjmy rozpočtu o 18 až 20 miliard korun.

"Robustní" efekt by také mělo mít omezení nebo zmrazení valorizace důchodů. To by se podle premiéra mohlo prosadit ale pouze v případě občanské solidarity. "Ve stejném čase by došlo k prohloubení progrese u daně z příjmu fyzických osob," vysvětlil premiér Nečas s tím, že ačkoliv ODS je dlouhodobě proti progresivnímu zdanění, šlo by o elementární akci občanské solidarity. Dopady na státní kasu by byly minimální, Nečas je odhadl na 2 až 3 miliardy korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek nastínil možnost zavedení druhého pásma daně z příjmu fyzických osob se sazbou 31 % ze základu nad stropy sociálního pojistného v roce 2013, která by se následně v letech 2014 a 2015 zvýšila na 32 % z téhož základu v letech 2014 a 2015. "Tím dojde ke zvýšení mezní sazby nad stropem sociálního pojistného na zhruba 38 % a nad stropem zdravotního pojistného k opětovnému poklesu na 31 %, resp. 32 %," uvedl Kalousek a doprovodil svá slova následujícím grafem.

progrese MF
zdroj: MFČR

Kromě těchto "velkých" změn na příjmové i výdajové stránce se budou politici i nadále bavit i o drobnějších změnách, které by měly každá přinést mezi půl až třemi miliardami korun.

Ministr financí Kalousek při dnešní prezentaci představil mezi plánovanými vládními zásahy na příjmové straně také zrušení „zelené nafty“, zdvojnásobení sazeb daně z elektřiny, zrušení osvobození zemního plynu pro vytápění domácností nebo zavedení uhlíkové daně – emisní složka spotřební daně z topných olejů a pevných paliv 15 eur za tunu CO2.

Na výdajové straně potom Kalousek vyjmenoval následující možná opatření: zrušení porodného, zrušení doplatku na bydlení v případě hmotná nouze (vyplácí se prý duplicitně s příspěvkem na bydlení), zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě (zrušení několika desítek organizačních složek státu a příspěvkových organizací, především včleněním do nadřízeného ministerstva). Finanční dopad jednotlivých opatření Kalousek odhadl následovně:

- zmrazení důchodů: 11,8 mld. Kč (2013), 23,9 mld. Kč (2014),
- zjednodušení agend a zrušení duplicit: 11,9 mld. Kč (2014),
- zrušení doplatku na bydlení: 0,8 mld. Kč (každý rok),
- zrušení porodného: 0,3 mld. Kč (každý rok).

Šetřit se podle Kalouska bude napříč všemi resorty. Selektivní škrty tak čekají například ministerstvo průmyslu a obchodu, Kalousek mu chce sáhnout na peníze určené na obnovitelné zdroje. "Dotace na obnovitelné zdroje se budou realizovat až od 1. dubna, to znamená první kvartál, který je rozpočtovaný lze snížit bez dopadu na ceny energie," nastínil Kalousek podle ČT. Dále chce ministr financí nad rámec plošných škrtů sáhnout také na rozpočet ministerstva dopravy a zemědělství, jejichž příspěvkové organizace podle něj nabízí stále štědřejší platy, než je běžné v samotných resortech.

Rozpočtová opatření chce Nečas prodiskutovat v koalici do konce března, aby od 1. dubna bylo možné zpracovat nutné legislativní změny. Jakékoliv opatření musí být dosaženo ve shodě všech tří stran vládní koalice. "Pokud bychom se nedohodli na základních parametrech státního rozpočtu pro rok 2013 a 2014, tak nemá vůbec význam v tomto vládním projektu pokračovat," uvedl Nečas. Nejmenší vládní strana Věci veřejné dosud například zmrazení valorizací důchodů odmítala.

Navrhovaná opatření souvisejí s tím, že v roce 2013 bude podle MF ČR kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy Kč a v roce 2014 již 84,4 miliardy korun. Státní rozpočet pro letošek počítá se schodkem 105 miliard korun. MF přitom na základě nových ekonomických odhadů počítá s propadem daňových příjmů ve srovnání se schváleným návrhem o 14,2 miliardy korun a s propadem příjmů na sociálním pojištění o 9,4 miliardy korun.


Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.

(Zdroj: čtk, mediafax, ČT)


Váš názor
  • Ach jo to je ale materiál....
    28.02.2012 11:11

    Dnes opět ukázal nejlepší ekonom světa pan Marek na IDNES jaký je genius ...... Pane Marku Řekové se evidentně neprošetří k prosperitě, pan Kalousek studoval bůh ví kde a bůh ví co , ale základní počty mu chybí. Zvyšuje daně , ale přijmy se snižují čím to :-) Zkuste pane Marku někdy vystrčit hlavu z Prahy přestat chodit na obědy na Staromák a někdy si udělejte výpravu s celým tím vaším ansámblem včetně pana Žabži třeba do Dolních Dunajovic do Bruntalu nebo Budišova pak pochopíte, že ekonomika co se učí na VŠ a reálný svět vypadají jinak. Nekoukejte na TV NOVA a mrkněte kolik kde stojí benzín a jak brzo budou češi a moravané nakupovat více v zahraničí pak bude DPH 35 procent a stejně na nic .... Duchodový učet projedli skvělé vlady let minulých a stropy na soc. a zdrav. pojištění zavedl jenom blbec . Sám velký Waren mluvi o výrazném zdanění bohatých. Asi si budu muset založit svůj vlastní blog, třeba pak bude příležitost utkat se slavnými čmeldíky z Patrie v reálné diskusi kde budou do jednoho zesměšnění....... Mimochodem je 200 000 úředníků na 10 milionový národ dost ? :-)
    martík
  • Impotent
    27.02.2012 15:59

    Nejenom svazák, ale především myšlenkový impotent!!! Bože za co nás trestáš?
    Hugo
    • Re: Impotent
      28.02.2012 9:26

      Nechci přidávat celkovou skepsi, ale trápí mě ta hrozná beznaděj současnosti. Současnou kritickou ekonomickou situaci "léčí" bohužel ti, kteří byli u všech porevolučních zlodějen (v čele se současnýmministrem financí) ať už se na nich sami podíleli a nebo proti nim nijak nezakročili, ač mohli. V tomto ohledu je jedno, zda máme vládu, která si říká pravicová nebo levicová. Ta zřejmě nadcházející levicová bude více zdaňovat bohaté a výsledek "projí" na bohatším byrokratickém aparátu, jak už nám několikrát ukázala. Výsledek bude stejný, ne-li horší (vyšší zadlužení), než je dnes. V tomto smyslu znějí dnes velmi pravdivě myšlenky Václava Havla, že bude potřeba nejméně jedné generace (myšleno lidské ne politické) k tomu, aby byly v podvědomí lidí - zejména tzv. špiček, pevněji zakotveny vyšší hodnoty a potlačena chamtivost a bezohlednost, které dnes bohužel převládají. Myslím, že ve všech nadcházejících volbách je potřeba využít všechny možnosti naší velmi svázané a okleštěné demokracie a pokusit se volit jinak, rozhodně ne ty (včetně následovníků), kteří v posledních 60 letech žili na úkor poctivých a dělných. A když z takových voleb vzejde jakákoliv nová diktatura (mám obavu, že dnes žijeme v diktatuře pana Kalouska) tak je potřeba ji znovu svrhnout tvrdšími prostředky, tj. od občanského nepokoje, až po novou revoluci, (pokud možno opět sametovou). Jedině tak se snad jednou dočkáme - spíše naši potomci - vlády, která bude vládnout ve prospěch lidu této země a nikoliv ve prospěch svůj vlastní.
      •  
        28.02.2012 9:46

        Chodím, jím spím, jsem zdravý, vidím blbě, slyším, můžu jíst a nebrečím. Dokonce nejsem impotent a vydělávám a přeci si připadám jako příslušník stáda, které pase paša Kalousek s pomocí vás a vám podobných posluhů.
        hak
      • a kdo
        28.02.2012 9:36

        o tom bude rozhodovat koho svrhnout. Ty? Tak si založ stranu a běž se ucházet o parlamentní křesla :-). Přijdete mi tady všichni jako naivové, schvalujete svoje neúspěchy na Kalouska a jenom brečíte. Jen se tě zeptám: chodíš, máš obě ruce, jseš zdavej, vidíš, slyšíš, můžeš jíst co chceš? Jestli odpovíš že ano, tak jseš de-bil a jenom ufňukanej pi-tomec.
        tk69
        • Re: a kdo
          28.02.2012 10:26

          1) pleteš si slova schvalovat a svalovat 2) nikdo tady neřeší své neúspěchy, ani nebrečí 3) proč urážíš diskutující, jsi snad syn pana Kalouska, nebo nějakého jiného zloděje z vlády? :-)
          oh171
  • Je to banda debilisů
    27.02.2012 15:54

    nejsou příjmy tak holt cutnu výdaje, on by se nikdy nezbláznil kdyby se udělal rozpočet na výdajové straně jako na rok 2011 a u všech kapitol -2% a je 20mld doma a nemusí to počítat na MF 200 lidí.
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Chytrolíni
    27.02.2012 15:26

    Ani chemik, ani svazák dodnes nepochopili, že výpadek příjmů je způsoben nesmyslným ale systematickým zvyšováním všech daní, poplatků a obecně cen (PHM, dálniční známky, DPH, ...). Možná by pomohla defenestarce, třeba by se jim v těch kebulích rozsvítilo.
    oh171
  • Volební sliby ODS
    27.02.2012 15:21

    Aha , konečně jsem to pochopil, takže "Snížení daní" ze strany 13. pamfletu http://www.ods.cz/docs/programy/program_2009ep.pdf a "ODS přenáší podporu rodin s dětmi do daňové oblasti" jako 4. odstavec pamfletu http://www.volebni-programy.cz/2010/poslanecka-snemovna/volebni-program-ods-pro-volby-do-poslanecke-snemovny-v-roce-2010/all/1/ znamená zvýšit DPH z 10% na 20%!!! :-(
    oh171
  • Kdy jsou volby?
    27.02.2012 14:58

    Jen abych věděl, jak dlouho budu ještě muset tenhle slovní průjem poslouchat... "Líbí" se mi myšlenka zmrazení důchodů na dva roky, ve kterých přitom bude inflace tak 5%.
    Berounskej
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů