Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
25 : 2 - EU podepsala nový pakt, nepřidaly se jen ČR a Británie

25 : 2 - EU podepsala nový pakt, nepřidaly se jen ČR a Británie

02.03.2012 9:56, aktualizováno: 2.3. 13:42
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Představitelé 25 zemí Evropské unie dnes na summitu v Bruselu podepsali nový pakt rozpočtové kázně. Jako jediné dvě země EU se k němu odmítly připojit Česká republika a Británie. Smlouva má vést k tomu, že země zakotví do svého práva pravidlo vyrovnaných či přebytkových rozpočtů v dobrých časech. Povede i k důslednému trestání států porušujících rozpočtová kritéria. Na paktu se většina členů EU shodla v reakci na dluhovou krizi a ve snaze předcházet jejímu opakování v budoucnosti.

Premiéru Petru Nečasovi, kterého k podepsání paktu tlačily nejen opoziční ČSSD, ale i koaliční TOP 09, se nelíbí třeba nedostatečná účast nečlenů eurozóny na vrcholných schůzkách států platících eurem. Pakt podle něj také málo zohledňuje pravidlo, že by dluh zemí neměl přesahovat 60 procent hrubého domácího produktu země. Nečas také opakovaně upozorňoval na nejasný způsob ratifikace dokumentu v České republice.

"Nenastává žádná fatální, zlomová situace, kdy buďto my brzdíme ostatní státy v kroku, který chtějí udělat, nebo že se naopak my nějakým způsobem vyřazujeme, protože do toho vlaku lze kdykoliv nastoupit bez jakýchkoliv problémů," poznamenal Nečas ve středu po jednání vlády. Na samotném summitu v Bruselu potom Nečas včera řekl, že důležitější než pakt je, aby Evropská unie dokončila vnitřní trh a zvýšila svou konkurenceschopnost.

"Rozhodně jsme nic neztratili," řekl dnes Nečas v reakci na dotaz, co ČR odmítnutím paktu získala. "Získali jsme docela dobrý čas na to, abychom si zanalyzovali, jak skutečně tento pakt bude v praxi fungovat," podotkl. Češi podle něj nyní chtějí hlavně sledovat, jak bude fungovat spolupráce těch zemí Evropské unie, které podepsaly tento pakt, nicméně nejsou členy eurozóny. Zajímá ho, jaké budou mít postavení a jak budou zvány na zasedání eurozóny. Nečas připomněl, že právě ČR prosazovala, aby se bylo možné bez podmínek a v podstatě kdykoli k paktu možné připojit. "My nikomu nic neblokujeme a současně to není nějaký fatální moment, že se ocitáme mimo. Do toho vlaku lze kdykoli nastoupit," dodal na obranu pozice vlády. 

Někteří komentátoři přesto tvrdí, že smlouva o fiskální unii tak trochu rozdělila Evropu: na 25 zemí hlavního proudu a Británii a Česko - země, které dokument odmítly podepsat. Deník The Insider již před týdnem napsal, že Brusel za české "ne" úder vrací a vyškrtl češtinu ze seznamu jazyků, ve kterých byla smlouva sepsána. Skutečností je však taková, že dokument k podpisu v češtině není, protože se bude jednat o mezinárodní smlouvu 25 zemí dodanou v jejich úředních jazycích (proto i přes britské "ne" zůstane angličtina - je úředním jazykem například v Irsku).

"Česká republika se znovu přidala beze smlouvy k Velké Británii a znovu dostane po nose," prohlásila slovenská premiérka Iveta Radičová a dodala, že Praha se bojkotem fiskální dohody dopouští geopolitické chyby. Ve fiskální dohodě není podle ní nic, co by Nečasova vláda sama dělat nechtěla, proto jsou podle ní rozhodující politické aspekty.

Euroskepticismus má podle Radičové v různých zemích různé podoby. "Nejdřív jsme se mohli přetrhnout, abychom se stali součástí Evropské unie a západního světa. Teď, když tam jsme, začínáme dělat ramena, že nebudeme dodržovat dohodnutá pravidla," upřesnila slovenská premiérka.

Summit EU včera v rámci svého prvního dne přinesl potvrzení, že Řecko zatím plní podmínky z dohody o druhém záchranném balíku půjček ve výši 130 miliard eur a také shodu politiků na rychlejším dodávání prostředků do permanentního záchranného fondu (ESM), který by měl být spuštěn v polovině roku a bude nově přístupný pouze členům paktu rozpočtové kázně. Prezident EU Van Rompuy včera uvedl, že první dvě splátky do ESM budou podle něho zřejmě složeny již letos, zbytek do cílených 500 miliard eur potom v roce 2015. Definitivní rozhodnutí však přinese až dnešní závěr jednání summitu.

Evropská unie včera také schválila udělení kandidátského statusu pro Srbsko. Rozhodl také, že v září by mělo padnout dlouho odkládané rozhodnutí o přistoupení Bulharska s Rumunskem o vstupu do schengenského prostoru volného pohybu bez hraničních kontrol.

Pakt rozpočtové kázně - hlavní body:

NEJDE O SMLOUVU EU, ALE O MEZIVLÁDNÍ DOHODU:
- Původní cíl byl dohodnout se na smlouvě, která by platila pro celou EU. Británie ale v prosinci tuto možnost zablokovala, takže se lídři vydali cestou mezivládní dohody.
- Smlouva bude platit pro země eurozóny. Přistoupit k nim mohou i další země EU. Pro ně by ale začala platit až s přijetím jednotné evropské měny.

"ZLATÉ" ROZPOČTOVÉ PRAVIDLO:
- Státy by na základě smlouvy měly dodržovat přísná rozpočtová pravidla. Do svého právního řádu, nejlépe přímo do ústav, by měly zakotvit pravidlo, že by jejich strukturální rozpočet měl být v podstatě vyrovnaný nebo v přebytku.
- Povolený bude u strukturálního rozpočtu deficit do výše 0,5 HDP země a u zemí, jejichž zadlužení je výrazně pod 60 procenty HDP, by mohlo být tolerována až jedno procento.
- Některé země nechtěly toto pravidlo ukotvit do ústav, protože by to mohlo vyvolat nutnost referenda, které by s sebou přinášelo velké riziko odmítnutí. Referendum o novém paktu už ohlásilo Irsko, tam by se mělo hlasování konat v červnu.

ČESKÝ POSTOJ:
- Česká vláda s připravovaným dokumentem původně podmíněně souhlasila, k paktu se nyní ale nepřipojila.
- Podle premiéra Petra Nečase je důvodem odmítnutí třeba to, že smlouva údajně nedostatečně zajišťuje účast nečlenů eurozóny na vrcholných schůzkách států platících eurem nebo málo zohledňuje pravidlo, že by dluh zemí neměl přesahovat 60 procent hrubého domácího produktu země.

ROLE SOUDNÍHO DVORA EU:
- Na to, zda země "zlaté" pravidlo ukotvily v domácím právu či ne, bude dohlížet Soudní dvůr EU. Na ten se bude moci obrátit jeden či více států, aby zasáhl. Evropská komise však právo stěžovat si u soudu mít nebude.
- Provinilé zemi by soud mohl udělit pokutu do výše 0,1 procenta HDP.
- Pokuta by v případě zemí platících eurem plynula do záchranného fondu eurozóny (ESM), v ostatních případech do rozpočtu EU.

EUROSUMMITY:
- Summity eurozóny by se měly konat nejméně dvakrát ročně. Nejméně jednou by měly být pozvány i ty země, které pakt podepsaly, ale eurem neplatí.

PLATNOST SMLOUVY:
- Smlouvu podepsalo 25 zemí eurozóny, Česko a Británie se nepřipojily, mají však možnost přidat se v budoucnu.
- Smlouva by měla vstoupit v platnost 1. ledna 2013, pokud ji do té doby ratifikuje nejméně 12 ze 17 států eurozóny.
- Finanční pomoc ze záchranného fondu ESM budou moci čerpat jen ty státy, které už dohodu ratifikovaly.


(Zdroj: ČTK, Bloomberg, Reuters, MediaFax)


Váš názor
  • Medvědice
    03.03.2012 11:00

    Brýtro! Vždyť já vím, že ty radši škádlíš, než aby sis přečet' dřívější diskuzi... ;-)
    Kalka.
    • Re: Medvědice
      03.03.2012 11:02

      Dobrá,dobrá.o))Hezký víkend!!!
      Velkamedvědice
  • no a pak je taky
    03.03.2012 0:23

    Pacner, teď na24ce....75 asi....skvělej chlapik, .....celebrity by mu mohli lízat nohavice...marně, moc vysoko.
    db
  • zas na druhou stranu...
    03.03.2012 0:13

    buďme objektivní...tyhle kluci jsou hodně cool.. http://www.pentainvestments.com/cz/o-nas/profil/partneri...:-)))
    db
  • Souhlasím s Nečasem
    02.03.2012 17:35

    Žádnou smlouvu nepodepisovat ! Hlavně ne smlouvu s EU. Je třeba se rozhodně postavit těm 25 kreténským vládám a dát jim plně najevo, že pokud nebudou akceptovat česká pravidla, a dělat všechno podle nás, tak, že žádná unie nebude. Unie to je jenom hromada ho-en! - samé smlouvy a pravidla. Co si ty skopčáci vlastně myslí ? Že se tady budeme řídit nějakýma pravidlama ? Ať makají a posílají nám prachy, zbohatlíci. Jsou nejbohatší, tak ať platí všem a všechno, měli by nám posílat víc dotací a víc peněz. Hlavně víc dotací abychom mohli rozhodovat o tom, které rodiny u nás si to budou rozdělovat. Musí se uzákonit to, že Německo bude platit čechům každý rok sumu rovnou celému HDP za prohranou válku. A budou všechno dělat tak jak jim to řekneme my. A dokud jim to nepodpíšeme, tak ať nic nedělaj, ať vidí jak jsme důležitý a uvědomí si to. My jim tu unii zastavíme a budou prosit.Budou se plazit před námi na zemi jako hadi. Co si vlastně myslí ? že nemůžeme na jednání o EURU, když máme korunu ???? Co to je ??? My budeme řídit celou unii,celé euro a celou zeměkouli, máme na to odborníky ty ji ukážou jak bude unie vypadat za pár let. Tschechen herrschen wird die Union
    oradapoisson
    • Re: Souhlasím s Nečasem
      02.03.2012 18:29

      Máte pravdu lepší je držet hubu a krok jak nám radí slováci!! Nikdo nemá přece právo na svůj názor, žádný stát ani národ. Lepší je schvalovat nic neřešící pakty a tvářit se jak nám to pomůže z našich již nesplatitelných dluhů. Jak populistické a není to náhodou právě ten populizmus, který nás dovedl do dnešních problémů.
      UpDown
      • UpAndDown
        02.03.2012 18:35

        Slovácí..to jsou ti myslím na východ od Moravy, kteří odmítli pomoci Řecku proti celý EU...tenkrát to bylo ale správně, že ano ..? ;-)..nebo ne ??
        db
    • Re: Souhlasím s Nečasem
      02.03.2012 17:46

      Yes!!! :-))))...hell yeah...novej nick a takováhle perla! super!
      db
      • No
        02.03.2012 17:50

        a ty dotace pro svou výrobu například zemědělskou ať rovnou přesměrujou na naše zemědělce....nenecháme se přece okrádat a nebudeme jíst ty jejich odpadky!! :-)
        db
  • takovýto pakt
    02.03.2012 16:04

    je samozřejmě naprostá krávovina, zbytečná, nic neřešící, prostě k ničemu. schodek rozpočtu zůstane schodkem rozpočtu, a v jejich sekání si už všichni dají moc dobrý pozor,pakt nepakt. a premiér má naprostou pravdu, když požaduje rozšíření zony volného obchodu na služby - polský instalatér - tam jsou značné rezervy ve výkonnosti a nakonec konkurence schopnosti slavné unie
    keris
    • Re: takovýto pakt
      02.03.2012 16:33

      Jasný příklad toho jak jde v EU hlavně o politická gesta, protože skutečné řešení problémů je moc složité.
      UpDown
    • Re: takovýto pakt
      02.03.2012 16:22

      keris já se musim fakt smát...takovej Sobotka nebo Zaorálek na něco jako vyrovnanej rozpočet serou jak na placatej kámen...na ně platí jenom závazek, pak to ve svým ničeho se neštítícím populismu shoděj na eu a budou se tvářit jako mučedníci...no jo, ale teď nebudou mít důvod....
      db
      •  
        02.03.2012 19:49

        tedy já pořád doufám, že se tihle hoši k veslu nedostanou....jestli nezvolej dienstbiera jako že snad ne, počítám že si s bohoušem budou pěkně dávat o post jedničky mezi socany....a do toho hašek...dobré to bude...
        keris
  •  
    02.03.2012 16:00

    Btw, koukáte na ten Yelp? Už má + 66%...
    Kalka.
    • K.
      02.03.2012 16:08

      děkuju asi neodolám vábení shortu, je to tohle je klasický nákupní IPO hype....ulice ohodnotila akcii víc než IPO organizátoři, který určitě nechtěli prodávat pod cenou...;-) bohužel nejsou ještě opce, no tak to půjde pře akcie a nasadím tentokrát ostrý stoploss....do 22:00 ale dost času.
      db
      • Re: K.
        02.03.2012 16:11

        a hele zatím nemaj ...to se mi stalo poprvý. Jdu do fronty.
        db
  •  
    02.03.2012 15:25

    Sevcik se rezolutne stavel proti podepsani...dneska byl blahem bez sebe vcetne oduvodneni proc...ja ho mam celkem rad..toz su taky spokojeny...
    OPTIMISTA
    •  
      02.03.2012 16:14

      Ševčík to je ten vlasatej takyekonom?nedohlédne dál než na špičku nosu...názorný příklad dinosaura v ekonomii....
      palo
  • Jak
    02.03.2012 15:16

    tak nad tím přemýšlím, napadla mě i jiná věc. Představte si že by kritku nespustila Radičová, ale přímo Merkelová. To by teprve byl v českých zemích poprask. Soudím tedy, že Merkelová, co by zdatný politik, jen použila Radičovou k vyřčení toho, co sama přímo z taktických důvodů nemohla. Sama Radičová, před dvěma dny prohlásila, že si nejvíce rozumí s Merkelovou. Jestli to bylo od Radičové nezištné, nebo to bylo řečeno jen z její nezkušenosti a naivizmu, bůh suď. Nevím jestli to takhle bylo, ale myslím že mohlo být.
    jarom
  •  
    02.03.2012 13:29

    jestli se tu objevi AMN...tak se ptam...kde je kua ten pamflet k podpisu ???kaj ho mozu it podpisnut ?????
    OPTIMISTA
  •  
    02.03.2012 13:23

    Vážím si názorů všech přítomných, ale domnívám se, že problém je trochu jiný. Odmítnutí podepsání dává možnost našim mafianským struktůrám upevnit vládu nad mistním ovčínem a střihat ovčany bez toho, aby jim do toho někdo kecal. Mě jako řádovému důchodci je úplně jedno jestli bude muset Kraďousek jezdit pro podpis do Bruselu, nebo na jinam. Spíš chci vědět, jestli budeme dál patřit do civilizované Evropy a nebo na Sicílii případně pod jinou odnož mafie, jen proto, že se nám vyhrožuje Řeckem, nebo Moskvou.
    Homo
    •  
      02.03.2012 13:46

      Tak teď nám nějaká knížecí družinice (Chalánková ;-) zrovna v 24 sděluje, že důchodci mají to, co si ve volbách zvolili. Jj, vzhlížet ke knížeti se nevyplácí...
      Kalka.
      •  
        02.03.2012 18:46

        vzhlizet ke knizeti s knezem v zadech se nevyplaci
        Azb
    •  
      02.03.2012 13:28

      huraaaaaa...huraaaaaaa souhlasim ted se divam na ct24...brifing cssd....jedine ty budu volit dal
      OPTIMISTA
  • spatny vyklad slova "izolace"
    02.03.2012 12:03

    Kazdy rozumny clovek, ktery nez vstoupi do kejdy, si obuje galose. Tak rozumim izolaci ja. TECKA
    Jesse
  • Rád budu izolovaný od EURa
    02.03.2012 11:35

    Kde byla p. Radičová se svými "radami" když Řecko ( a nejen ono) systematicky porušovalo maastrichtská kriteria a kráčelo mílovými kroky k současnému marasmu?. Jí nevadí , že chudší Slovensko se podílí na záchraně bohatších zemí, které půjčené peníze "prož.aly", že na Slovensku je minimální mzda o 100% nižší než v Řecku, které je zachraňováno také ze slovenských peněz?Maastrichtská kriteria neplní většina zemí EU a fakticky se to neřeší..Lisabonská agenda 2000, podle které jsme měli "dohnat a předehnat USA" už taky dávno upadla do zapomnění. Jak mám věřit tomu, že ta jejich smlouva o fiskální disciplíně bude opravdu stejně vymáhána V KAŽDÉ ZEMI EU, tedy i v Německu, Franci, Itálii,Španělsku a ostatních "příliš velkých na to aby zkrachovali". EURO NE!!!!!!!! ECB je spolu s FEDem největší manipulátor a prasitel finančních trhů.
    nugisek
    • Re: Rád budu izolovaný od EURa
      02.03.2012 11:46

      Jsem přesvědčený, že kdyby se Řecku nepomohlo, tak by naše investice (myslím tím osobní) šli pěkně do kytek. Všechno by sletělo dolu a milý FTSE 100 by byl na 3000 pointech. Takto se koupil čas aby se banky mohly napakovat a zvládly to, že se tento problém znovu vrátí. Řecko a Portugalsko padnou a bude tady malý Armagedon, ale dostali jsme čas se na to připravit, bez dotace Řecku by to ale už dávno bylo v řiti, byl by to horší systémový dopad jako LB. Veřím, že rozumní z nás se na to už připravili a své portfólia mají vybalancované i pro tuto situaci. Ale bez té dotace (nenávratné) by to dopadlo o mnoho huř. Ztráty by nebyly v mld. jako budou teď, ale v bln!!! Proto souhlasím i s Eurovalem!
      Skalar
      • Skalar
        02.03.2012 12:06

        Jj, ona se ta dobývání a anexe cizích států v dějinách vždycky ospravedlňovala veřejně-prospěšnými důvody... ;-)
        Kalka.
        • Re: Skalar
          02.03.2012 13:48

          Proč myslíš, že by všechno šlo do kytek. Špíš by jsme na tom po počátečním šoku byly lépe. Myslím, že pravda je pro kapitálový trh to nejcennější.
          vlado69
      • Skalare, srovnej si to v hlave
        02.03.2012 11:58

        Recku se dnes pomohlo - Brusel sebral 136 miliard clenskym statum EU - Recku automaticky narostl o dalsich 136 mld statni dluh - tyto miliardy do Recka ani nedorazily, protoze se s nimi ihned zaplatily pohledavky - nejvic vydelala Deutche Bank...- Zitra pomuze Brusel Spanelsku, Portugalsku atd... Vis jak to dopadne? Kdo vcas pochopi, co planuje fasista Martin Shulz, maoista Barroso, MMF a ECB, mafie kolem Rumpue a neviditelna kasta v sidle Bruselu... a utece, ten zachrani svou zemi od pohromy biblickeho rozmeru. Ale kolektiviste to nikdy nepochopi, i kdyz uz jim historie ukazala, co dokaze fanaticky kolektivizmus.
        Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m