Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Kvůli úsporám nemají GIPSI jinou možnost, než opustit euro

Krugman: Kvůli úsporám nemají GIPSI jinou možnost, než opustit euro

06.03.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Vývoj v eurozóně popisují v zásadě tři různé příběhy. Ten první vyprávějí pravicoví politici, ten druhý Němci a ten třetí je pravdivý. Republikáni v USA tvrdí, že celý problém spočívá v příliš velkém státu blahobytu. Je to pravda? Pro odpověď se stačí podívat na stav sociálních výdajů v roce 2007, tedy před krizí:

k1
Zdroj: OECD

Z porovnání jednotlivých zemí plyne, že pouze Itálie se umístila mezi pěticí zemí s nejvyššími sociálními výdaji v poměru k HDP. A stát blahobytu v Německu byl vyšší než v Itálii.

Německý příběh je zase o tom, že zadlužené země nedodržovaly zodpovědnou fiskální politiku a dosahovaly nadměrných deficitů. Takže se podívejme na průměrné rozpočtové deficity vybraných zemí mezi lety 1999 (vznik eurozóny) a 2007:

k2

Zdroj: MMF

Je patrné, že vyčnívají Řecko a Itálie, ale Portugalsko, Španělsko a Irsko nenajdeme mezi zeměmi s největšími deficity.

A nakonec se podívejme na platební bilanci - deficit běžného účtu:

k3
Zdroj: MMF

Tady se už věci mají lépe. Hledíme totiž v podstatě na problém platební bilance. Do jižních zemí proudil po zavedení eura kapitál a vedl k nadměrnému cenovému a mzdovému růstu. Pouze Itálie dokázala i přes relativně vyšší inflaci držet obchodní deficity na uzdě. Tímto způsobem bychom měli o problémech eurozóny uvažovat. Pokud ale jdeme směrem špatné diagnózy, dojdeme k mylné politice, která neřeší jádro problému.

Můžeme tedy omezovat stát blahobytu, jak jen chceme, exportní konkurenceschopnost se tím ale nezlepší. Stejně tak můžeme zavést bolestivé fiskální úspory, obchodní bilanci to však zlepší pouze tím, že utlumíme ekonomiku, a tudíž i poptávku po dovozech. A možná i tím, že rostoucí nezaměstnanost vyvolá postupnou „vnitřní devalvaci“.

Pokud stojíte v čele země na periferii a „trojka“ po vás žádá úsporná opatření, nemáte jinou možnost, než opustit euro. Již brzy tak učiní jeden balkánský stát. Země, které nepatří do skupiny GIPSI, by ale měly pochopit, že země GIPSI potřebují reflaci v eurozóně. Doufejme, že jim to dojde.

(Zdroj: Blog Paula Krugmana)


Váš názor
  •  
    06.03.2012 17:51

    vida, vida, je je jich čím dál víc, těch euroskeptiků....
    keris
  • naprostý souhlas
    06.03.2012 12:21

    Když minule před volbami Paroubek oblepil republiku heslem "sociální jistoty a prosperita" tvrdil jsem, že to je naprostý protimluv. Takže buď sociální jistoty a úpadek nebo tvrdý tlak na každého jedince a prosperita. Úkolem každého státu je balancovat mezi těmito krajními polohami. Kam se v minulosti posunulo Řecko a celá evropa je snad každému jasné.
    René
    • Re: naprostý souhlas
      06.03.2012 12:38

      Ja jen stale nevim, jak to Paroubek myslel s tim, ze se dluhy neplati. Kdyby mel pravdu, tak je civilizace za vodou :-)) Halt by bylo asi nejaky cas nejlepsi, kdyby se lidstvo na 5 let vratilo k vymennemu obchodu. Predpokladam, ze tech 5 let nikdo hladem nevydrzi :-)))
      Jesse
  • Paul Krugman se částečně mýlí
    06.03.2012 9:11

    PK se trochu mýlí, kdy se domnívá že "Můžeme tedy omezovat stát blahobytu, jak jen chceme, exportní konkurenceschopnost se tím ale nezlepší". Zlepší, při snížených sociálních dávkách začnou lidi víc pracovat, čímž po jisté době zlepší konkurenční schopnost. Ta se netvoří nějakým státním zásahem, ale usilovnou prací, inovacemi, hledáním nových produktů, nových trhů apod. Pokud zavedeme "bolestivé fiskální úspory", má to stejný vliv - víc práce přinese zlepšení ekonomiky. obávané utlumení ekonomiky sice znamená snížení DPH, ale znamená menší tlak na vyrovnání obchodní bilance a toků kapitál. Naprostá většina postižených států má dostatek "výrobních" rezerv, aby svoje postavení v EU vylepšila. Nezaměstnanost, poptávka po práci, hledání nových trhů, produktů apod. povede k solidnějším základům nové exportní výkonnosti. V Čechách na to máme pořekadlo "Nouze naučila Dalibora housti" a státy PIGS mají dostatek schopností, aby se naučili znovu "housti".
    • Re: při snížených sociálních dávkách začnou lidi víc pracovat
      06.03.2012 12:03

      Třeba kopat jámy a hned je zase zasypávat, pochopitelně oboje zadarmo ? - - - Nějak totiž pomíjíš, že aby mohli pracovat za mzdu, tak jim musí být tu mzdu z čeho vyplatit = někdo si musí koupit (a zaplatit) výsledky jejich práce. Jenže jednou z vlastností krizí a recesí je taky to, že není komu prodat, neb lidi i firmy šetří a nespotřebovávají/nenakupují tolik, kolik jsou lidi schopní vyrobit. - - - Což je mmch díky technologickému pokroku již obecný (i nekrizový, bez vlivu šetření) stav naší civilizace, který jsme se posledních pár desetiletí pokoušeli "obalamutit" právě spotřebou na dluh (= aby byl odbyt na vyrobené, tak na úkor "budoucích peněz" spotřebovávat/nakupovat víc, než na co jsme skutečně měli vyděláno).
      H.B.
    • Re: Paul Krugman se částečně mýlí
      06.03.2012 9:17

      stavis na predpokladu, ze jedinou veci, na ktere je clovek zivotne zavisly je vyplata za praci. predstav si, ze nekdo dokaze vyrobit potravinu nezavisle na penezich. rekni mi jak potom prinutis svobodneho tvora pro tebe otrocit? preji hodne stesti pri hledani odpovedi.
      Azb
      • V prvobytně pospolné společnosti ho nepřinutíš
        06.03.2012 9:25

        my, kdo pracujeme, získáváme 95% statků na trhu. M§žeš si vypěstovat brambory a vydělat sám kůži na opasek, můžeš vyzdít příčku nebo vyměnit kus výfuku, ale nikdy nebude výhodnější, abys dělal velkou část prací sám. Jedině v prvobytně pospolné společnosti. Sice se k ní můžeme vrátit, ale potom těch 50% lidí, které živíme na dávkách, z větší části pomře.
        • Re: V prvobytně pospolné společnosti ho nepřinutíš
          06.03.2012 11:40

          Nevím, proč by mělo být tak nevýhodné dělat si část prací sám. Z mého hlediska určitě výhodnější, než nechat lidi čučet hodiny do fejsbůku a pod. jen proto, aby se zvyšovalo DPH. Všimněte si, že u Amíků tvoří 80% HDP služby. To znamená, že si všechno nechávají dělat (ani kafe si doma v N.Y. neuvaří - byty se tam staví bez kuchyně, protože vařit je podřadná práce ;-) Ale to má pak vliv na praktickou inteligenci populace a až Číňani zdraží své výrobky (např. 90% klimatizací se vyrábí v Číně), tak hned tak nenajdou vlastní pracovníky do továren, které by vyráběly levněji. Bohužel jde vývoj stejnou cestou i u nás. A co se stane, až se vypne internet?
          Kalka.
          •  
            06.03.2012 11:49

            Ten nikdo nevypne, pac politici mají radost, že lidi sedi doma a nechodí demonstrovat. A píše se "pracovníci - vyráběli" a ne vyráběly :-)))
            Jesse
            •  
              06.03.2012 17:46

              ....továrny....vyráběly.....napsala
              keris
            • Jesse
              06.03.2012 12:06

              Holt jsi ve slovním rozboru zaostával, že? :-)))
              Kalka.
              • Re: Jesse
                06.03.2012 12:17

                Ledaze by staty vyrabely ty pracovniky, ze? Coz je vlastne pravda... neb staty vyrabely otroky :-)))
                Jesse
                • lingvista Jesse
                  06.03.2012 12:24

                  :-))) ...do továren, které by vyráběly levněji (zřejmě ti i samotné čtení dělá značné potíže... ;-)
                  Kalka.
                  • Re: lingvista Jesse
                    06.03.2012 12:29

                    Rozdil mezi tebou a mnou je pouze v mnozstvi vypiteho brandy. Hadej kdo z nas dvou je na tom lepe?:-))
                    Jesse
                    • JL
                      06.03.2012 12:35

                      Hlavně v tomto stavu nevyplňuj žádanky! ;-)
                      Kalka.
                      • Re: JL
                        06.03.2012 12:39

                        Na to mam vlastni managerku :-))
                        Jesse
        • Re: V prvobytně pospolné společnosti ho nepřinutíš
          06.03.2012 11:01

          Váš odhad je nepřesný. Při návratu k prvobytně-pospolné společnosti by nevymřelo 50% dávkařů, ale 95% lidstva.
          Hans
          • to za to stojí
            06.03.2012 11:12

            5% zůstatku lidstva je s ohledem k žp únosné. Souhlas :-)
            Jesse
            • Re: to za to stojí
              06.03.2012 11:26

              taktez souhlas a dokonce by i mezilidska komunikace byla mnohem snazsi pri takovem poctu.
              Azb
        • Re: V prvobytně pospolné společnosti ho nepřinutíš
          06.03.2012 9:40

          No a? Klidně ať pomřou. Co se stane tak strašného? Už dávno víme, že země uživí cca 2 miliardy lidí tak, aby to neubližovalo životnímu prostředí. Jenže už se tu hemží 7 miliard. Začíná hon za HDP. To je chyba !! Dnes už institut HDP používá 99% zemí jako fetiš. A přitom stačí málo - neplýtvat !! Dá se žít pohodlně, v míru, přiměřeném blahobytu, nezadlužen... jenže čím více populace, tím více lidí, kteří nemají do čeho píchnout a proto přibývá víc a víc nesmyslných činností. Tito lidé neustále parazitují na tvorbě smysluplné práci. Získali pozice a soustředí se na expenzi do všech souvislostí. A těchto lidí je opravdu jak kobylek. Co cheš pak napravovat?
          Jesse
        • Re: V prvobytně pospolné společnosti ho nepřinutíš
          06.03.2012 9:33

          a tim se dostavame jednoduche veci, kterou je regulace rustu populace. samozrejme, ze hodne lidi, kteri nezapadnou do kolecek sobestacne premeny latek a energie musi z kola ven.. staci najit parametry, aby byla splnena podminka sobestacnosti. nynejsi zatez prirody clovekem je naprosto neudrzitelna. treba dotace zemedelstvi heh.. nebo napriklad rybolov.. totalne zhuntovane populace ryb, ze se musi podnikat kroky na jejich ochranu na vladni (represivni) urovni. nevim proc uz pomalu nenabihame na rizeni demografie, je to jediny nenasilny zpusob. vse ostatni pujde pres konflikty. ovsem diky globalizaci bude mnoooohem tezsi se na tom vzajemne domluvit, kazdej si bude zas vyhadavat nejvyssi kvoty (vyjimky) pro pripustny pocet obyvatel.
          Azb
          •  
            06.03.2012 9:49

            Prostě návrat z globalizace k lokalizaci.
            Jesse
            •  
              06.03.2012 10:07

              http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/260999-usa-pujdou-po-krku-teroristum-z-vlastnich-rad.html v usa maji asi taky prebytek lidi..
              Azb
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m