Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozhodnutí ECB i BoE bez překvapení, sazby ponechány na minimech. Draghi vyzdvihl LTRO, nyní je prý řada na vládách

Rozhodnutí ECB i BoE bez překvapení, sazby ponechány na minimech. Draghi vyzdvihl LTRO, nyní je prý řada na vládách

08.03.2012 14:25, aktualizováno: 8.3. 15:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Překvapení dnes odpoledne nepřineslo jednání ani jedné ze zasedajících měnových autorit. Britská centrální banka Bank of England podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na úrovni 0,5 procenta a zároveň se rozhodla pokračovat ve svém programu nákupu aktiv v celkovém objemu 325 mld. GBP. O necelou hodinu ji následovala Evropská centrální banka, která taktéž v souladu s očekáváním uvedla, že ponechává hlavní sazbu na 1% úrovni.

Na odpolední tiskové konferenci guvernér ECB Mario Dragni představil novou prognózu ekonomického růstu a inflace v eurozóně. Zároveň řekl, že průzkumy potvrzují stabilizaci v eurozóně a v průběhu roku 2012 lze čekat postupné zotavování, ačkoli stále vidí rizika na spodní straně. Inflační rizika jsou pak na horní straně vzhledem k nedávnému nárůstu cen energií a nepřímých daní a inflace letos pravděpodobně zůstane nad 2procentní hladinou. Šéf ECB však řekl, že všechny nástroje proti zvýšeným inflačním rizikům jsou k dispozici.  

V nové prognóze ECB očekává, že ekonomika eurozóny letos poroste v rozmezí -0,5 až +0,3 procenta a v roce příštím pak tempem 0 až +2,2 procenta. V prosincovém odhadu banka čekala vývoj ekonomiky v rozmezí od poklesu o 0,4 procenta po růst o jedno procento letos a 0,3 až 2,3 procenta v roce příštím. Míra inflace by se podle dnes představené aktuální prognózy měla letos pohybovat mezi 2,1 až 2,7 procenta a poté 0,9 až 2,3 procenta v roce 2013. V prosincové prognóze se počítalo s inflací 1,5 až 2,5 % letos resp. 0,8 až 2,2 % v příštím roce.
 
Na současné rekordní minimum srazila ECB klíčovou sazbu v prosinci, čemuž předcházelo její čtvrtprocentní snížení v listopadu. Ekonomové v průzkumu Reuters přitom předpokládají, že ECB podrží sazby na současné výši do příštího roku.

ECB v druhé vlně dlouhodobých levných tříletých půjček (LTRO) půjčila bankám v eurozóně 529,53 miliardy eur. Hlavním důvodem tohoto kroku ECB je snaha pomoci komerčním bankám překlenout napětí na trzích, zabránit vzniku úvěrové krize a odvrátit riziko dalšího zhoršení dluhové krize v eurozóně. Draghi dnes řekl, že LTRO měly silný efekt a ekonomice pomáhají, nyní je míč na straně hřiště vlád, které musejí postoupit v oblasti fiskální konsolidace a reforem. Eurodolar posunul v průběhu tiskové konference svá denní maxima vůči americkému dolaru až na 1,3273 USD/EUR.

Online graf vývoje eurodolaru


Jens Weidmann, guvernér Bundesbank, napsal minulý týden kritický dopis šéfovi ECB, v němž varoval před zvýšenou rizikovostí některých z posledních kroků ECB, jako bylo uvolnění požadavků na přijímaný kolaterál. Evropská centrální banka se podle něho vystavuje riziku ohrožení své reputace, uvedl Jens Weidmann v dopise adresovaném šéfovi ECB. Draghi dnes při dotazu na kritiku od šéfa Bundesbank uvedl, že mají s Weidmannem výborný vztah a nikdo v ECB rozhodně není v izolaci. Šéf ECB následně také odmítl, že by centrální banka dnes projednávala opětovné zpřísnění podmínek pro kolaterál přijímaný od bank při půjčkách.

ECB nabídla vůbec poprvé levné půjčky bankám v prosinci, kdy poskytla v rámci svého tříletého úvěrového programu komerčním bankám půjčky ve výši 489,2 miliardy eur, což bylo mnohem více, než se čekalo. Tehdy ECB oznámila, že o levné financování ji požádalo 523 finančních institucí. V prosinci přilákala akce ECB rekordní zájem bank o 498 miliard eur.

Bank of England v únoru rozhodla o rozšíření programu kvantitativního uvolňování o dalších 50 miliard liber na celkových 325 mld. GBP. "Výbor pro měnovou politiku Bank of England dnes hlasoval pro zachování oficiální diskontní sazby na 0,5 procenta. Výbor také odhlasoval pokračovat ve svém programu nákupu aktiv v celkové výši 325 miliard liber," uvedla BoE v tiskové zprávě po zasedání.

Britská centrální banka drží hlavní sazbu na úrovni 0,5 procenta od 5. března 2009 a výbor očekává, že oznámený program nákupu aktiv bude pokračovat další dva měsíce, než se ukončí. Rozsah programu bude dál sledován. Zápis z jednání bude zveřejněn ve středu 21. března.

Meziroční míra inflace ve Velké Británii v lednu zpomalila na 3,6 procenta a dosáhla tak své nejnižší úrovně od listopadu roku 2010. Výsledná inflace za leden je tak i nadále nad inflačním cílem britské centrální banky, který je stanoven na úrovni rovných dvou procent. Britská ekonomika klesla podle zpřesněných údajů v posledním čtvrtletí loňského roku mezikvartálně o 0,2 procenta. Většina analytiků si myslí, že se Británie letos vyhne recesi. Evropská komise koncem února předpověděla ve své nejnovější prognóze britské ekonomice pro letošní rok růst o 0,6 procenta.

(Zdroj: mediafax, čtk, Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m