Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komentář ČNB: HDP za 4Q mírně pod prognózou, inflace v únoru nad očekáváním

Komentář ČNB: HDP za 4Q mírně pod prognózou, inflace v únoru nad očekáváním

09.03.2012 14:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Výkon tuzemské ekonomiky v posledním čtvrtletí roku 2011 je mezikvartálně i meziročně nižší o 0,1 procenta proti stávající prognóze centrální banky. Meziroční únorová inflace je pak o 0,3 % vyšší proti očekávání ČNB, uvedla dnes centrální banka v reakci na zveřejněná makrodata.

Při pohledu do struktury meziročního růstu HDP ve 4. čtvrtletí roku 2011 došlo k naplnění očekávání ČNB o pokračujícím znatelném meziročním poklesu spotřeby domácností i spotřeby vlády, který je důsledkem fiskální restrikce a stále utlumeného trhu práce, uvedla ČNB. Rovněž se podle ní zhruba naplnila prognóza opětovného meziročního poklesu fixních investic. „Zřetelná odchylka skutečnosti od prognózy ČNB směrem dolů ale nastala v případě hrubé tvorby kapitálu celkem, což bylo dáno výrazným a neočekávaným snížením stavu zásob v závěru loňského roku. Tato odchylka však byla do značné míry kompenzována vyšším než očekávaným kladným příspěvkem meziroční změny čistého vývozu k růstu HDP. Přitom meziroční růst reálného vývozu zboží a služeb byl nižší, než ČNB prognózovala, avšak tempo růstu dovozu zaostalo za predikcí ještě výrazněji,“ uvedla centrální banka.

Dle stávající prognózy bude česká ekonomika v letošním roce stagnovat. Utlumený vývoj domácí poptávky a záporný příspěvek čistého vývozu budou odrážet výrazné zpomalení růstu zahraniční poptávky a pokračující domácí fiskální konsolidaci. HDP opět poroste v roce 2013 v souvislosti s oživením zahraniční poptávky.

Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v únoru 2012 meziročně o 3,7 %. Celková meziroční inflace se tak oproti lednu dále mírně zvýšila. Měnověpolitická inflace, tj. inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, v únoru rovněž slabě vzrostla na 2,5 %, a nachází se tak v horní polovině tolerančního pásma inflačního cíle.

„V porovnání se stávající prognózou ČNB byla celková meziroční inflace v únoru o 0,3 procentního bodu vyšší. Odchylka od prognózy směrem nahoru byla i v únoru, podobně jako v lednu, způsobena vyššími primárními dopady změn daní vlivem lednové úpravy vah ve spotřebním koši a dále pak vyšším růstem cen potravin po očištění o vliv daní. Vyšší než očekávaný byl v únoru též meziroční růst regulovaných cen a cen pohonných hmot. Korigovaná inflace bez cen pohonných hmot byla naopak lehce pod prognózou ČNB,“ uvedla centrální banka v komentáři k vývoji inflace.

Zveřejněná data představují mírné proinflační riziko stávající prognózy ČNB. Vyšší ceny potravin naznačují větší než prognózou předpokládané dopady změny DPH a případně i dalších nákladových vlivů do těchto cen. Jádrová inflace, tzv. korigovaná inflace bez pohonných hmot, však zůstává v lehce záporných hodnotách, a potvrzuje tak vyznění prognózy ohledně protiinflačního působení domácí ekonomiky (tomu odpovídají i dnes zveřejněné údaje o utlumeném vývoji HDP a mezd ve 4. čtvrtletí 2011). Prognóza pro většinu letošního roku předpokládá celkovou inflaci mírně nad třemi procenty, v roce 2013 pak dojde dle centrální banky ke snížení inflace pod cíl ČNB (tj. pod 2 %).

(Zdroj: ČNB)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data