Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Můj Goldman, můj ČEZ

Můj Goldman, můj ČEZ

16.03.2012 18:21

Osobní zpovědi o tom, jak to před krizí někdy chodívalo v ratingových agenturách a velkých investičních bankách, dnes již nejsou takovou raritou. Článek odcházejícího investičního bankéře (Proč odcházím z Goldman Sachs) ale i tak zvedl vlny pořádné i u nás. Jedna z nich pak ke mně donesla i dávný příběh mého pokrývání akcií ČEZu. Jak to spolu (skutečně) souvisí a co mi celá věc říká?

Příběh ČEZ

Před dávnými časy jsem pokrýval akcie ČEZ (stejně jako několik dalších). Můj názor na ně nebyl ve srovnání s většinou dalších hodnotitelů nijak býčí, o porovnání s masou domácích investorů hluboce zainvestovaných v tomto titulu nemluvě. Což ze mě rychle udělalo vyvrhela, z části kritizovaného z pozice fundamentu, z daleko větší části ale z pozice spikleneckých teorií. Podle nich jsem se prostě snažil s cenou manipulovat.

K onomu fundamentu: Pokud se dobře pamatuji, před ukončením mého pokrývání tohoto titulu byla má cílová cena 140 . Pokud vezmu současnou cenu na trhu jako nejlepšího (respektive nejméně špatného) ex-post soudce mých tehdejších energeticko-analytických dovedností, ustřelil jsem zhruba o 60 % (tj. mou tehdejší cílovku ročně „posiluji“ o požadovanou míru návratnosti a porovnávám se současnou cenou). Je to samozřejmě ošemetné cvičení, protože tato akcie se mezitím obchodovala za více než 1.100 , ale také jen za cca 540 a fundamentální odhad hodnoty akcie nemám. Je to sice téměř deset let, ale oněch 60 % je mizérie a ČEZ tak bude (doufám) nejhorším „callem“, který jsem kdy udělal.

Jak jsem ale podotknul, mojí tehdejší medvědovost mnozí interpretovali jako součást spikleneckého hnutí zaměřeného na stlačování ceny ČEZu. Reálný základ to mělo a má nulový, protože nic takového z mé strany neprobíhalo, nikdo za mnou nikdy nepřišel s tím, že bych měl svá doporučení ohýbat tím či oním směrem. Pokud by se tak stalo, pracovat na své pozici bych dál nedovedl. Stejně, jako jsem tehdy „manipuloval“ s ČEZem, již nyní několik měsíců „manipuluji“ s indexem S&P 500, když zde poukazuji na nesrovnalosti mezi cenami akcií, části fundamentu a ostatními trhy.

Tento příběh s ČEZem nepopisuji proto, abych přesvědčoval ty, kteří mají svou „pravdu“. Ale abych na něm ukázal těm otevřeným, jak se to také může mít s údajnou manipulací a podváděním v investiční bance. Tj. v ústavu, který sází a sázky doporučuje v neustále se měnícím světě nejistoty. Z definice se tak někdy musí mýlit, celkový úspěch se ale neměří neomylností, ale dlouhodobějším poměrem dobrých a špatných sázek.


Příběh Goldman Sachs

Když slyším stížnosti na to, jak ti, či oni manipulují trhem, automaticky je nejdříve řadím mezi ničím nepodložené báchorky. Na druhou stranu ale existuje dost zpráv od insiderů (!), které ukazují, že ne vždy je přístup některých velkých investičních bank férový. V záplavě komentářů se pak často podivuhodným způsobem ztrácí jádro věci, které se podle mého dá shrnout následovně:

Ať si každý zvolí svůj byznys plán a model podnikání podle libosti. Pokud se domnívá, že může dlouhodobě prosperovat i na základě pochybného vztahu s klienty, ať to zkouší. Soudcem mu bude klient, trh, popřípadě skutečný soud. Problém vzniká ve chvíli, kdy se tento svobodný a kapitalistický mechanismus zadrhává a je z něj pseudokapitalismus. Hovořím samozřejmě hlavně o principu „příliš důležité na krach“. Dnešní stav věcí je totiž takový, že se v systematicky důležitých finančních institucích stále snoubí svoboda podnikání na straně jedné a natažená ruka směrem ke státu (a centrální bance) spolu s prioritním zacházením na straně druhé.

Shodou okolností se včera mezi nejčtenějšími příspěvky na našem oblíbeném investičním portálu objevily jak otázky, tak skutečné odpovědi. Spolu s reakcemi na odchod od Goldmanů tam totiž byl i článek o panu Talebovi (například zde), který podle mého jako jeden z mála na jádro věci a důsledná řešení poukazuje. Jeho slovy krátce shrnuto: „Kapitán jde dolů s lodí; u všech lodí, u všech kapitánů“ a „manažerům jaderných elektráren se nedávají bonusy za zisky“.
 

 
Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • O tom, že Patria tehdy hrála na ČEZ svou hru, která měla do čistoty daleko není pochyb.
    19.03.2012 18:00

    A Soustružníkovi radím, aby dále psal své převzaté anglosaské glosy A RADĚJI SE K ZPĚT NEVRACEL!
    plejer
  • Patria a Cěz kdysi
    19.03.2012 11:35

    Že Patria a Woodi manipulovali (sráželi a drželi dole) cenu Čezu je naprosto neoddiskutovatelné. Tím neříkám, že to byl p.Soustružník. Moc dobře,ale vím co se dělo a kčemu všemu Patria přistoupila, aby se jí manipulace dařila. Měl jsem dosti ověřených informací (a dodnes si je dobře pamatuji) o absolutně manipulativním chování Patrie. Dodnes Patrii nevěřím prakticky nic bez toho, aniž bych si to řádněl ověřil, pokud o určitou informaci stojím.
    miki1
  •  
    18.03.2012 9:57

    Jen jestli nejsou všechny tři předchozí příspěvky z jedné ruky ;-) I já jsem kupovala čezko už v minulém století v době předinternetové a ani mě tenkrát nenapadlo (přiznávám, že po dvou jiných doporučeních makléře, které jsem si však vyhodnotila jako svou neomluvitelnou chybu) řídit se pouze nějakým doporučením brouků, kteří se živí poplatky a jsou povinni se nějak vyjadřovat, i když situace nevypadá nijak jednoznačně. Nota bene nikdo neměl v roce 2001 zkušenost se vstupem východu do EU ;-) Navíc se cena tehdy vlnila mezi 67 - 120 kačkami. Byly by to vskutku lehce vydělané peníze, kdyby to tak fungovalo - juknu na otčinu a hned mám o deset procent víc... Co by dělaly spořitelny, a ta inflace... ;-))
    Kalka.
  •  
    18.03.2012 6:41

    Vaše jméno je už dávno jednou provždy spojeno s čezem a udělal by jste lépe, kdyby jste raději mlčel......... Pletete se, pokud si myslíte, že lidé nemají paměť !!!
    a.zerro
  • Vážený pane
    16.03.2012 21:06

    Začal jsem s kupováním akcií ČEZu ve 12 měsíci 2001 za 70 Kč a moc dobře si na vaše analytické schopnosti pamatuji, většina investorů z vašich předpovědí měla legraci a posílala vás do fabriky (stačí se podívat do historie názorů na akciích ČEZu). Jsem velice rád, že jsem se vašimi analýzami neřídil.
    plky
    • Re: Vážený pane
      16.03.2012 22:37

      byl jsem jeden z těch, který s vámi tenkrát na toto téma mluvil po telefonu. Možná by jste se divil, jak nesmyslně jste tenkrát reagoval na mou argumentaci. Musím se přiznat, že mi to utkvělo v paměti, protože jsem tenkrát nedokázal rozumně vysvětlit. Nicméně rekordman jste nebyl. Vrcholem všeho bylo doporučení od analytika společnosti Dřevo kupmánů, který dal při tržní ceně čez na 90 Kč, doporučení SELL s ročním cílem 54 Kč. To teprve byl sumář demagogie! (nějak ale fondy Templeton plné čezu museli rozhýbat). Povedlo se jim to! Vymlouvat se na spiklenecké teorie atd., je nesmysl. Jen jste prostě ve své době věděli více než trh a chytračili s vědomím velkých prodejních objednávek za zády. A nakonec vždyť dnes je to stejné. Snad jen s tím rozdílem, že Patria se reaději k čez moc nevyjadřuje, ale například polští analytici CSFB, UniCredit ale také UBS převzali vaši štafetu se vším všudy. Cílovat čez 740 Kč proč ne, když mají info i motivaci (prostě to tak chodí), ale cílovat současně PGE na 25 PLN to už je opravdu úlet (někde je chybka)
      Mike
      • dovolím si
        19.03.2012 10:44

        s Vámi nesouhlasit. Celá tahle po...ná republika je plná po bitvě generálů, vykladačů spikleneckých teorií a zneuznaných geniů. Škoda, že tu není víc těch normálních, kteří pro své ego nepotřebují nikoho urážet ani napadat, prostě lidí se selským rozumem, lidí s názorem. K Čezu byl skeptický každý, kdo uměl trochu počítat. Jeho cesta nad 1000 Kč byla vlečena tehdejším sentimentem a až dividenda ji postavila na pevnější základ.
        lime
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.