Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečasova vláda přežila i třetí hlasování o důvěře. Prý jen do toho příštího, dodal šéf ČSSD

Nečasova vláda přežila i třetí hlasování o důvěře. Prý jen do toho příštího, dodal šéf ČSSD

21.03.2012 8:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Opozičním poslancům se včera ani napotřetí nepodařilo svrhnout vládu premiéra Petra Nečase (ODS), ačkoliv sociální demokraté, komunisté a většina odpadlíků hlasovala pro vyslovení nedůvěry. Nečasův kabinet se opřel o jednotné koaliční poslance, proti návrhu vyjádřit nedůvěru vládě hlasovalo 113 přítomných.

V hlasování, které začalo krátce po 23. hodině, se pro vyslovení nedůvěry vládě vyslovilo 85 poslanců opozice a nezařazených, proti hlasovalo 113 poslanců. Za vládu se kromě 112 koaličních zákonodárců postavil i bývalý člen ODS a v současnosti nezařazený poslanec Michal Doktor. Ministr zahraničních věcí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg a poslanec ODS Pavel Staněk byli ze schůze omluveni.

O svolání mimořádné schůze dolní komory parlamentu k jedinému bodu – hlasování o vyslovení nedůvěry vládě – požádali sociální demokraté. V tomto volebním období šlo již o třetí pokus ČSSD shodit vládu. Opoziční poslanci vládě během včerejší pětihodinové debaty vyčítali asociální politiku, nepromyšlené a necitlivé reformy či korupční kauzy.

"Vláda Petra Nečase lže lidem. Před volbami lhal Petr Nečas a Miroslav Kalousek o tom, že nebudou zvyšovat daně a že zastaví zadlužování státu. Jaká je realita? Daně zvyšují každý rok, stát zadlužili o půl bilionu korun. Ministr Drábek lhal důchodcům o valorizaci důchodů," uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka několik důvodů, které ho vedly k rozhodnutí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

Dalšími důkazy ztráty legitimity k vládnutí Nečasova kabinetu jsou podle Sobotky soud s předsedou poslanců Věcí veřejných Vítem Bártou, který je podezřelý z korupce, údajná katastrofální personální politika premiéra či vládní kroky v církevních restitucích.

"Této vládě nevěří 80 procent občanů této země. Dokonce ještě více lidí nesouhlasí s personálním složením vlády. Dámy a pánové, jsme jediní, kdo může rozhodnout o pádu vlády. Pokud to neučiní vláda sama. Vláda to bohužel neučiní. Žádám vás, dámy a pánové, udělejme to, vyslovme vládě nedůvěru. Všechny další možnosti budou pro občany horší," uzavřel.

To se sice opozičním poslancům nepodařilo, ale svůj boj prý nevdávají. "Ačkoliv dnes ještě vláda přežila, důvěru veřejnosti nemá," uvedl na tiskové konferenci šéf ČSSD Bohuslav Sobotka a uzavřel: "Vláda dnes přežila, ale přežila v zásadě jen do příštího hlasování o vyslovení nedůvěry."

V rámci nočních proslovů v parlamentu došlo i na lehčí notu, když ministr Kalousek vystřihl Paroubkovi netradiční poklonu. Všechny poslankyně TOP 09 se shodly, že jste verbálně stejně poutavý řečník jako já, ale na rozdíl ode mě lajdáka máte vždy pečlivě nabarvenou kštici a tak jste mnohem přesvědčivější, řekl na konto Paroubka. "Když se podíváte podrobně a zblízka, tak by se mě vaše kolegyně neměly tolik bát, protože na skráni přece jen pár šedin mám," kontroval Paroubek s tím, že se prý nebude soudit jako bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, který také vyvracel, že si barví vlasy, aby vypadal mladší.

(Zdroj: MediaFax, Týden, ČTK)


Váš názor
  •  
    21.03.2012 18:41

    Mohu se vyjadřovat pouze za sebe, takže, pokud pan Sobotka míní, že to, co ČSSD už třikrát provedla, hlasování o důvěře, bez zdárného konce , je výrazem "chlapáctví" jak se jejich strana bere za občany, tak v mém případě se strašlivě plete. Soudím, že i žák pomocné základní školy, který rozpozná, které číslo ze dvou je větší, by si rozmyslel hlasování, s takto předvídatelným koncem, vůbec vyvolávat. Nu, nic. Je to jejich řešení a volba, bohužel.
    grey
  •  
    21.03.2012 9:56

    Sou. gratuluju jste opravdu výborní a Kalouskův vyrok byl opravdu duchplný a vynikající jako vždy. Plně si zaslouží komentář burzovního zpravodajství. jen mě zaráží, že je mu věnován závěrečný odstavec. Nedovolil si tady někdo moc.
    Homo
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data