Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Draghi: To nejhorší z dluhové krize má eurozóna za sebou. Důvod k ústupu ECB z trhů?

Draghi: To nejhorší z dluhové krize má eurozóna za sebou. Důvod k ústupu ECB z trhů?

22.03.2012 9:56
Autor: Redakce, Patria.cz

To nejhorší z dluhové krize eurozóny je již za námi a situace se stabilizovala, některá rizika ale přetrvávají, prohlásil v rozhovoru pro německý list Bild prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. V podstatě tak potvrdil svá dřívější slova z úvodu měsíce, a dodal zároveň, že pokud se zvýší rizika inflace, ECB je připravena jednat.

Draghi upozornil, že nejdůležitější údaje z ekonomiky eurozóny, jako inflace, bilance běžného účtu a rozpočtové deficity, vycházejí v současnosti lépe než v USA. "Důvěra investorů se vrací a míček je nyní na straně vlád, které musí zajistit dlouhodobou odolnost eurozóny vůči dalším krizím.“ V této souvislosti Dragni pochválil Německo, které podle něj slouží jakou příklad pro celou Evropu. Rada guvernérů ECB podle něj zavádí „kulturu německé stability“ i do své politiky.

Draghi, podobně jako prezident německé Bundesbank Jens Weidmann soudí, že ECB by měla být opatrná a nepřijímat zbytečně vysoká rizika. Na rozdíl od Weidmanna však podpořil dodávku levných úvěrů komerčním bankám, která podle něj není inflační hrozbou. ECB od prosince nabídla ve dvou vlnách nízko úročené úvěry v celkovém objemu přesahujícím jeden bilion eur. "Pokud by se výhled inflace zhoršil, okamžitě přijmeme preventivní akci," řekl Draghi v rozhovoru. Dodal, že banky použily většinu peněz od ECB k pokrytí svých finančních potřeb a mnoho peněz se tak do ekonomického systému nedostalo. Vliv těchto peněz na inflaci tak byl téměř neutrální.

Ital Draghi, který v čele ECB vystřídal v listopadu Francouze Jean-Clauda Tricheta, k operaci LTRO (Longer-Term Refinancing Operations) řekl: „Samozřejmě, že s takto silným opatřením se pojí vždy určitá rizika a vedlejší efekty. Ale situace byla na podzim skutečně kritická. Hrozila vážná úvěrová krize, potenciálně vedoucí k pádu společností. Tomu bylo třeba zabránit.“


V důsledku likvidity dodané do bankovního systému mohla ECB výrazně omezit nákupy vládních dluhopisů. Minulý týden tyto nákupy opět zastavila poté, co v předchozích sedmi dnech intervenovala na trhu jen ve velmi malém objemu 27 mil. EUR. Tomu předcházela čtyřtýdenní série nečinnosti. ECB má nyní ve svém portfoliu státní dluhopisy za 218 miliard eur, které nakoupila od května 2010, aby zmírnila dluhovou krizi v Řecku a dalších zemích eura.

Vlivný britský deník Financial Times dnes píše, že ECB s ohledem na zlepšené podmínky na trzích plánuje první krok směrem k ukončení nestandardní podpory ekonomiky eurozóny. Tím by se prý měl stát program na nákup krytých dluhopisů, který centrální banka eurozóny spustila loni v listopadu, když ekonomická krize dosahovala svého vrcholu.

Tento program zacílený na podporu bankovního sektoru a původně plánovaný v rozsahu 40 miliard minimálně do října letošního roku totiž již nyní podle analytiků zůstává „za plánem“. Zatímco jeho 60miliardový předchůdce, který ECB spustila v krizovém roce 2009, celý objem rovnoměrně rozprostíral po celou dobu trvání, aktuálně běžící program měl od svého spuštění vynaložit již asi 17 miliard eur, ale místo toho ECB do včerejška nakoupila od bank kryté dluhopisy jen za 8,7 miliardy eur.

„V době programu na nákup krytých dluhopisů z roku 2009 byla silná potřeba podpořit primární a sekundární peněžních, aby se banky dostaly k financování. Dnes bych ale s ohledem na vývoj na trzích krytých dluhopisů po LTRO nebyl vůbec překvapen, kdyby se ECB rozhodla tento program ukončit,“ uvedl pro FT Armin Peter, šéf divize krytých dluhopisů UBS.

(Zdroj: Bloomberg, Bild, Economic Times, čtk, FT)


Váš názor
  • Má pravdu
    22.03.2012 11:39

    Má pravdu kluk jeden ušatá. To nejhorší z dluhové krize má eurozóna za sebou. Jen zapomněl dodat, že tak nějak to má eurozóna už spočítané a až dluhová krize za 1-3 roky znovu vyhřezne eurozóna už to bude mít za sebou kompletně.
    ..
  • Bla,bla,bla a dluhy už nejsou problém
    22.03.2012 11:06

    A to se jako z junk dluhopisů , které skoupila ECB staly přes noc dluhopisy bonitní??????A ty ostatní, které neskoupila (třeba většina španělských, portugalských,italských atd, atd) ty opravdu minimálně z 60% junk nejsou ???? No to budu vyprávět dětem ve školce, ty mi to snad uvěří. A už soudruh Draghi ví, jak tyto "bonitní" dluhopisy , které má v rozvaze , konvertuje zpět na peníze až budou splatné? Řešení je jednoduché. Vymyslí se nějaká nová instituce s právem tisknout peníze a nebo konfiskovat majetky a té se "bonitní" řecké dluhopisy prodají. A nebo se jako bezcenné za 1% procento hotnoty prodají zpět Řekům a peníze proti nim emitované se jednoduše nechají v oběhu. A vy hlupáci....SPOŘTE!!!!!!!!!!AtT máme koho ožebračit.
    nugisek
  • a znáte tu budovatelskou?
    22.03.2012 10:05

    Zítra se bude - tančit všude ...:-))))
    Jesse
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m