Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč Řecku žádná devalvace nepomůže

Proč Řecku žádná devalvace nepomůže

23.03.2012 7:58, aktualizováno: 23.3. 9:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko se pátým rokem nachází v hluboké recesi, nová dohoda o poskytnutí pomoci znamená další úsporná opatření a mnozí tak navrhují, aby odešlo z eurozóny. Patří k nim taková jména jako Martin Feldstein, Ken Rogoff nebo Nouriel Roubini. Návrat k drachmě by ale znamenal jen samá negativa.

Pokud by Řecko z eurozóny skutečně odešlo, jen by se zvýšila jeho dluhová zátěž, jeho problém konkurenceschopnosti by se ale nevyřešil. Ten pramení z regulatorních překážek, omezujících praktik na trhu práce a malé flexibility, která zvyšuje náklady spojené s podnikáním. Pokud ovšem země v eurozóně zůstane, vyvstává otázka, zda bude schopna projít deflací dost hlubokou na to, aby svou konkurenceschopnost obnovila. Pravděpodobně ne, protože uvedené faktory proces nápravy znemožní. To, co Řecko potřebuje, jsou strukturální reformy zaměřené na růst. Mezi ně patří větší význam trhů v ekonomice a vláda práva. Nyní je například levnější dovážet zemědělské produkty ze střední Ameriky, než je převážet v rámci Řecka, protože na takový převoz je třeba licence. Žádná devalvace podobné problémy neodstraní.

Řecku trvalo dlouho, než se do současných problémů dostalo, a právě tak dlouho bude trvat, než se jich zbaví. Tzv. „eurodividenda“, tedy snížené úrokové náklady po vstupu do eurozóny, nebyly použity na financování strukturálních reforem. Inflace zůstala nad úrovní běžnou v eurozóně a zdroje se přesunuly z mezinárodně orientovaných sektorů do více chráněných domácích sektorů. Výsledkem byl propad deficitu běžného účtu. Následně přišla ztráta přístupu na finanční trhy v roce 2010 a bez pomoci ostatních zemí by nyní nebylo dost financí na nákup ropy, léků a potravin ze zahraničí. Jednostranný default či návrat k vlastní měně by v takové situaci nepomohl. V tomto případě by muselo dojít k zavedení omezení na dovozy a ke zmrazení bankovních vkladů, jinak by nastal jejich masivní odliv z finančního sektoru.

Příjmy a bohatství Řeků klesnou v každém případě. Volba je jen mezi negativním růstem s inflací a negativním růstem bez inflace. Devalvace nikdy žádné ekonomice k prosperitě nepomohla. Nafouklý a chráněný sektor neobchodovaného zboží v Řecku a v dalších zemích na jihu Evropy není chybným prvkem monetární unie, ale špatně fungujícím trhem. Řešení představují pouze strukturální reformy, ne reformy monetární. Řecké dráhy mají více zaměstnanců než cestujících a jejich tržby dosahují 10 % mzdových nákladů. Tato společnost potřebuje restrukturalizaci a ne devalvaci.

Uvedené je výtahem z „Greece’s exit from the Eurozone would be all pain, no gain“, autorkou je Miranda Xafa.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  •  
    23.03.2012 10:10

    To, co Řecko potřebuje nejvíc, nejsou strukturální reformy, ale okamžitý úprk z byrokratické a tučnými bankami ovládané EU. Nebo se stane brzo to, že celý ostrov zabaví německé a francouzské banky do svého prtfolia. Lidi se prostě zase naučí makat, rybařit, pěstovat olivy a révu, chovat kozy, starat se o turisty atd... prostě to, co kdysi uměli. Nevidím na této alternativě nic ponižující a ztrátové. Naopak, Řecko se může od tupého pseudosocializmu a bankovního hyenizmu osvobodit.
    Jesse
  • Speciální nepravdy a polopravdy slečny Mirandy
    23.03.2012 9:59

    Slečna miranda uvádí: "Devalvace nikdy žádné ekonomice k prosperitě nepomohla". Ekonomická historie však zná desítky případů, kdy opak byl pravdou. Turecko devalvovalo a následně prudký růst. Argentina po opuštění nesmyslného navázábí na dolar devalvovala a to ji později pomohlo k růstu. Desítky, desítky dalších příkladů. Švýcarsko před nedávnem devalvovalo, aby udrželo růst. V dnešních měnových válkách to vypadá tak, že všichni devalvují, aby udrželi růst. Jako v provazišti - všechny lana jsou dolů, avšak různou rychlostí. V takovém prostředí může snadno vzniknout iluze, že nějaké lano (nějaká měna) jde nahoru. A příklad slečny Mirandy s dráhami je podobný, jako bych řekl: Český meteorologický úřad má také více zaměstnanců, než kolik obsloužil klientů. Speciální polopravdy. My si pro obranyschopnost udržujeme houbařské lokality na Libavé, Řekové udržují pro obranyschopnost dráhy s tak úzkými tunely. že jimi neprojel na vagóně PL systém TOR a musel být vyměněn s Kyprem. Ještě více slečen Mirand a rychlokvašených absolventů Plzeňské "Univerzity". Hoši z Bilderbergu to všechno vymyslí za nás.
    Detective
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.