Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Keynesiánská řešení problémy jen zhoršují, potřebujeme strukturální reformy

Keynesiánská řešení problémy jen zhoršují, potřebujeme strukturální reformy

23.03.2012 16:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Řecko kolabuje, aktivita klesá v Itálii a Španělsku a zpomaluje i Německo a Velká Británie. Fiskální utahování brzdí růst a dokonce ani nesnižuje deficity tak, jak bylo plánováno. Pro Spojené státy to je významná lekce. I ony budou muset dříve či později dát své finance do pořádku. A Evropa jim ukazuje, jak nebezpečné je prudké snížení rozpočtu bez strukturálních reforem.

Keynesiáni tvrdí, že klesající produkce v Evropě přišla v důsledku snížených vládních výdajů. Ale kde na fiskální stimulaci vzít peníze? Řecko, Španělsko a Itálie si již nejsou schopny půjčovat a keynesiáni tak tvrdí, že by měli platit Němci. I ti však čelí omezením. Spojené státy si stále mohou půjčovat za nízké sazby. Podobně na tom ale bylo Řecko, a to až do chvíle, kdy si již nemohlo půjčit vůbec. Kdyby podobná situace postihla USA, nikdo je zachraňovat nebude. Keynesiáni pak reagují tím, že by stimulaci měla zajistit monetární politika: Záměrně zvýšená inflace a devalvace. A v poslední době přicházejí s ještě troufalejšími nápady. Krugman například tvrdí, že „je poměrně pravděpodobné, že zvýšení současných výdajů zlepší dlouhodobou fiskální situaci“.

Existuje nějaký alternativní pohled? Není přece irelevantní, že se Řecko v žebříčku Světové banky nalézá na 100. místě co se týče jednoduchosti, s jakou se v této zemi podniká. V případě ochrany investorů stojí na 155. místě, co se týče možnosti začít s novým podnikáním na 135. místě. Tamní podniky mohou jen těžko někoho propustit, některá odvětví jsou silně chráněná a podle mého řeckého kolegy musíte uplácet i v případě, že chcete řidičský průkaz. Peníze z Řecka, Itálie a Španělska prchají pryč. Copak nemají hovory o devalvaci, inflaci a omezení toku kapitálu vliv na nedostatečné investice?

Keynesiáni prosazují devalvaci, která by podle nich měla obnovit konkurenceschopnost. Podle MMF už řecké mzdy klesly o 10 – 12 %, na produkci a investicích to ale znát není. Přesvědčí klesající mzdy v Řecku někoho, že by v této zemi měl investovat? Že by se měl potýkat s mohutnou regulací, hrozbou zdanění majetku, devalvovanou měnou, omezením toku kapitálu a dokonce i znárodněním?

Je pravděpodobné, že velká část evropských problémů souvisí s nabídkovými faktory a mikroekonomií, ne s poptávkou a makroekonomií. Zapomeňme na stimulaci a utrácejme jen za to, co je třeba. Evropa už to začíná chápat. Mario Monti se snaží řešit italský dluh hlubokými strukturálními reformami. Ty sice nejsou dostatečně razantní, je ale dobré, že o nich někdo začíná hovořit.

Uvedené je výtahem z „Austerity or Stimulus? What We Need Is Growth“, autorem je John H. Cochrane, profesor financí na University of Chicago.

(Zdroj: Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data