Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kam čert nemůže ...

Kam čert nemůže ...

30.03.2012 18:07

Bundesbanka (respektive tři pánové z ní) provedla výzkum, který tvrdí, že vedení bank s větším počtem žen podniká rizikovější kroky, než to, kde je žen méně. Tento nález je založen na zkoumání německých bank v letech 1994 – 2010, tedy období, „které vyvolalo debatu o kultuře náklonnosti k riziku“. Tři základní závěry analýzy jsou následující: Banky podstupují více rizika, pokud je vedení mladší a /nebo je v něm více žen. Ty mají obvykle „méně zkušeností“ než jejich mužské protějšky (očištěno o věk, který je se zkušenostmi korelován). Podstupování rizika naopak snižuje větší počet Ph.D. ve vedení.

Myslím, že je bezpečné tvrdit, že ženy jsou obecně považovány za extrémy a adrenalin tlumící element. V tomto duchu bychom mohli tvrdit, že jejich větší participace na vyšším managementu společností, zejména těch finančních, by mohla vést k nemalým pozitivům. Uvedená studie ale tuto intuici demoluje – její závěr spíše koresponduje s oním „kam čert nemůže ...“ (dámy to doufám nebudou brát jako dehonestující úvahy a budou se na věc dívat s nadhledem).

Před delší dobou jsem zde v rámci odlehčenějších komentářů také poukazoval na studii „Are married women less risk-averse? If so, why?“ (od ekonomek Grazielly Bertocchi a Marianny Brunetti). Ty testovaly, zda platí, že vdané ženy by měly mít menší averzi vůči riziku, protože manželství, respektive manžela, lze považovat za poměrně bezpečné, příjem generující aktivum. Pokud toto platí, sklon k investicím do rizikových finančních aktiv by měl být vyšší u vdaných žen, protože ty mají již bezrizikově zainvestováno – do manžela. Graf ukazuje, kolik procent z dané skupiny dotazovaných (ženy a muži s a bez manželského svazku) bylo ochotno investovat do rizikových aktiv:

001

Zdroj: Are married women less risk-averse? If so, why?

Z grafu je patrno hned několik zajímavostí: Muži jsou soustavně ochotni podstupovat vyšší riziko, což je v souladu s intuicí, ale ne s Bundesbankou. Rozdíl v tom, zda jsou svobodní, či ne přitom u nich nehraje takovou roli. Manželky tedy pro nás, pánové, evidentně tak bezrizikovým aktivem nejsou (překvapeni?).

Do roku 2002 prudce rostla ochota investovat do rizikových aktiv, pak tato ochota klesala – zřejmě přímý důsledek vývoje na akciových trzích a ve světové ekonomice. A zlatý hřeb nakonec: Graf jasně ukazuje na zmíněný velký rozdíl v ochotě k rizikovým investicím u vdaných a svobodných žen, tedy u žen s a bez „bezrizikových aktiv“ ve formě manželů*. Nakonec se tak přece jenom nabízí způsob, jak trochu skloubit tuto studii se studií Bundesbanky: Do vedení bank je nutno posílat pouze svobodné ženy, protože manželství z nich možná dělá ještě větší kovboje, než jsou muži. Nesmíme ale zapomínat na ďábla v detailu: Jsou podniky s větším zastoupením žen ve vedení vedeny rizikověji kvůli chování žen, nebo kvůli změněnému chování mužů?


*Autorky studie se také zamyslely nad tím, proč se rozdíl v ochotě k rizikovým investicím mezi těmito dvěma skupinami žen od roku 2000 snižuje. Jako vysvětlení navrhují to, že kvůli rostoucímu počtu rozvodů klesá status bezrizikovosti manželů. Jinak řečeno, muži postupně svůj status bezrizikového aktiva ztrácí a roste pravděpodobnost jejich rozvodového „defaltu“.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • za vším hledej mouchy
    03.04.2012 10:46

    V jedné americké pobočce jakési banky udělal její úředníček úvěrovou chybu, protože v jeho kanceláři lítala moucha a ten se kvůli ní nesoustředil na svou práci. Banka utrpěla ztrátu..., ale v jiné kanceláři stejné banky se sjednala fůze dvou firem, kde moucha nelítala a tato fůze vynesla bance slušnou provizi. Závěr je jednoznačný - za způsobené ztráty mohou mouchy :-)
    Jesse
  •  
    03.04.2012 10:34

    Pěkný odlehčený příspěvek ;-) Díky za upozornění na knihu. Kolik se toho asi od roku 2009 - výzkum zřejmě do 2008 - (krizí) změnilo...
    Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data