Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kam čert nemůže ...

Kam čert nemůže ...

30.03.2012 18:07

Bundesbanka (respektive tři pánové z ní) provedla výzkum, který tvrdí, že vedení bank s větším počtem žen podniká rizikovější kroky, než to, kde je žen méně. Tento nález je založen na zkoumání německých bank v letech 1994 – 2010, tedy období, „které vyvolalo debatu o kultuře náklonnosti k riziku“. Tři základní závěry analýzy jsou následující: Banky podstupují více rizika, pokud je vedení mladší a /nebo je v něm více žen. Ty mají obvykle „méně zkušeností“ než jejich mužské protějšky (očištěno o věk, který je se zkušenostmi korelován). Podstupování rizika naopak snižuje větší počet Ph.D. ve vedení.

Myslím, že je bezpečné tvrdit, že ženy jsou obecně považovány za extrémy a adrenalin tlumící element. V tomto duchu bychom mohli tvrdit, že jejich větší participace na vyšším managementu společností, zejména těch finančních, by mohla vést k nemalým pozitivům. Uvedená studie ale tuto intuici demoluje – její závěr spíše koresponduje s oním „kam čert nemůže ...“ (dámy to doufám nebudou brát jako dehonestující úvahy a budou se na věc dívat s nadhledem).

Před delší dobou jsem zde v rámci odlehčenějších komentářů také poukazoval na studii „Are married women less risk-averse? If so, why?“ (od ekonomek Grazielly Bertocchi a Marianny Brunetti). Ty testovaly, zda platí, že vdané ženy by měly mít menší averzi vůči riziku, protože manželství, respektive manžela, lze považovat za poměrně bezpečné, příjem generující aktivum. Pokud toto platí, sklon k investicím do rizikových finančních aktiv by měl být vyšší u vdaných žen, protože ty mají již bezrizikově zainvestováno – do manžela. Graf ukazuje, kolik procent z dané skupiny dotazovaných (ženy a muži s a bez manželského svazku) bylo ochotno investovat do rizikových aktiv:

001

Zdroj: Are married women less risk-averse? If so, why?

Z grafu je patrno hned několik zajímavostí: Muži jsou soustavně ochotni podstupovat vyšší riziko, což je v souladu s intuicí, ale ne s Bundesbankou. Rozdíl v tom, zda jsou svobodní, či ne přitom u nich nehraje takovou roli. Manželky tedy pro nás, pánové, evidentně tak bezrizikovým aktivem nejsou (překvapeni?).

Do roku 2002 prudce rostla ochota investovat do rizikových aktiv, pak tato ochota klesala – zřejmě přímý důsledek vývoje na akciových trzích a ve světové ekonomice. A zlatý hřeb nakonec: Graf jasně ukazuje na zmíněný velký rozdíl v ochotě k rizikovým investicím u vdaných a svobodných žen, tedy u žen s a bez „bezrizikových aktiv“ ve formě manželů*. Nakonec se tak přece jenom nabízí způsob, jak trochu skloubit tuto studii se studií Bundesbanky: Do vedení bank je nutno posílat pouze svobodné ženy, protože manželství z nich možná dělá ještě větší kovboje, než jsou muži. Nesmíme ale zapomínat na ďábla v detailu: Jsou podniky s větším zastoupením žen ve vedení vedeny rizikověji kvůli chování žen, nebo kvůli změněnému chování mužů?


*Autorky studie se také zamyslely nad tím, proč se rozdíl v ochotě k rizikovým investicím mezi těmito dvěma skupinami žen od roku 2000 snižuje. Jako vysvětlení navrhují to, že kvůli rostoucímu počtu rozvodů klesá status bezrizikovosti manželů. Jinak řečeno, muži postupně svůj status bezrizikového aktiva ztrácí a roste pravděpodobnost jejich rozvodového „defaltu“.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • za vším hledej mouchy
    03.04.2012 10:46

    V jedné americké pobočce jakési banky udělal její úředníček úvěrovou chybu, protože v jeho kanceláři lítala moucha a ten se kvůli ní nesoustředil na svou práci. Banka utrpěla ztrátu..., ale v jiné kanceláři stejné banky se sjednala fůze dvou firem, kde moucha nelítala a tato fůze vynesla bance slušnou provizi. Závěr je jednoznačný - za způsobené ztráty mohou mouchy :-)
    Jesse
  •  
    03.04.2012 10:34

    Pěkný odlehčený příspěvek ;-) Díky za upozornění na knihu. Kolik se toho asi od roku 2009 - výzkum zřejmě do 2008 - (krizí) změnilo...
    Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.