Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rosatom míří do Británie. Rusové chtějí stavět reaktory místo RWE a E.ON

Rosatom míří do Británie. Rusové chtějí stavět reaktory místo RWE a E.ON

02.04.2012 15:42
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Pouhý den poté, co německé energetické společnosti RWE a E.ON ohlásily odchod ze společného podniku na výstavbu jaderných elektráren v Británii, se o jejich místo přihlásil ruský Rosatom. Jako první zprávu přinesl v pátek deník Times, podle něhož má ruská státní korporace zájem o vstup do projektu Horizon, v jehož rámci měly být podle původních plánů vybudovány reaktory v hodnotě 24 mld. USD.

Německé koncerny hodlaly nové jaderné elektrárny o celkovém výkonu 6 GW vystavět na velšském ostrově Anglesey a nedaleko města Bristol v jihozápadní Anglii. Získávání finančních prostředků na projekty však zkomplikovala světová finanční krize. Podle agentury Reuters navíc firmy měly obavy, že náklady na britské projekty by mohly být vyšší, než se plánovalo.
 

Velká Británie jádru vděčí za asi pětinu celkové produkce elektřiny v zemi. Tuto produkci zajišťuje desítka jaderných elektráren, z nichž však má být v příští dekádě odpojena celá polovina. Jen letos budou vypnuty dva reaktory. Nové elektrárny měly nahradit vyřazené kapacity a také zvýšit podíl „čistých“ zdrojů v energetickém mixu země.

Podle konzervativního listu by bylo jakékoliv zapojení Rosatomu do upadajícího britského jaderného průmyslu kontroverzní a politicky extrémně citlivou záležitostí. „Skupina, jejíž kořeny sahají do sovětské éry a černobylské jaderné katastrofy, najala poradenskou společnost KPMG, aby pro ni vyhodnotila investiční příležitosti,“ píší Times. V situaci, kdy ostatní elektrárenské společnosti v Evropě nemají prostředky, prý ale britský kabinet možná nebude schopen odmítnout nabídku významné investice z Ruska.

Britští experti podotýkají, že ambice Rostamu by mohly narazit kvůli odlišnému přístupu britských regulátorů k zabezpečení reaktorů. Ten prý půjde těžko srovnat s ruským konstrukčním designem. Podle Simona Harrisona z konzultantské firmy Mott MacDonald by navíc ruské angažmá v Británii zvýšilo obavy tamní veřejnosti ohledně bezpečnosti jaderné energie, i když by byly neoprávněné. „Nejnovější ruské plány mají dobrý standard a jsou používány, nebo se o nich uvažuje v mnoha jiných zemích,“ uvedl Harrison. Atomstrojexport, dceřiná struktura Rosatomu, soutěží v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín v Česku.

Rusové jsou si úskalí investování na britských ostrovech vědomi. Rosatom hodlá za nedlouho vypsat konkurz na PR firmu, která se má starat o image skupiny v zahraničí.

Zdroje ze státní korporace, s nimiž hovořil redaktor ruského deníku Kommersant, zájem skupiny o britský trh potvrzují s tím, že rozhodnutí o účasti či neúčasti bude záviset na podmínkách prodeje podílů RWE a E.ON. Dodávají, že si Rosatom na analýzu investičních příležitostí skutečně objednal studie od „velké čtyřky“ poradenských společností, avšak že rozbor britského trhu nedostala na starost KPMG.

Hlavním rizikem investičního rozhodnutí je podle neoficiálních informací nejistota ohledně dlouhodobých garancí návratnosti investicí, což bylo i důvodem odchodu německých společností a mimo jiné trápí i management domácího ČEZu. Mechanismus návratnosti bude totiž záviset na konečné podobě reformy britské energetiky, kterou bude v květnu projednávat parlament. Současný model FiT CfD, schválený ministerstvem pro energetiku a změny klimatu, počítá s uzavřením kontraktu s fixním tarifem, který bude porovnáván s tržní cenou elektřiny. Jestliže cena klesne pod tarif, stát doplatí rozdíl operátorovi reaktoru. Pokud tržní cena tarif převýší, vrací operátor rozdíl státu. Fixní výkupní cenu se od české vlády snaží zajistit i vedení ČEZu. Na přesné určení tarifu nyní čeká i francouzská EdF, která hodlá v Británii postavit jadernou elektrárnu za 16 mld. USD.

(Zdroje: The Times, Kommersant, Bloomberg, ČTK)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m